2013-04-07 15:46:03
Φωτογραφία για Η μέρα που η ΑΕΚ έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς
Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Απριλίου 1999. Σαν σήμερα, 14 χρόνια πριν, η ΑΕΚ φανέρωνε πως το ποδόσφαιρο μπορεί από ένα απλό άθλημα να μετατραπεί σε επίδειξη πολιτισμού. Τι συνέβη όμως εκείνη την μέρα; Δεν πρόκειται για ...κάποια μεγάλη νίκη, ούτε για κάποια ευρωπαϊκή διάκριση. Είναι όμως κατά γενική ομολογία μια από τις σπουδαιότερες αθλητικές στιγμές παγκοσμίως και φυσικά μία ένδοξη μέρα για την προσφυγική ομάδα της ΑΕΚ. To Roadstory.gr, θυμίζει στον φίλαθλο αναγνωστικό κοινό την μέρα που η ανθρωπιά νίκησε τον πόλεμο και έκανε τους πάντες, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, να υποκλιθούν στο μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν οι άνθρωποι της «Ένωσης».

Το Βελιγράδι δοκιμάζονταν, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Σερβίας , από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας ένιωθε ξένος στον ίδιο του τον τόπο και η σκληρή επίθεση των δυνάμεων καταστολής του ΝΑΤΟ έκανε την ζωή τους πιο δύσκολη από ποτέ
. Κάπου εκεί, ο Δημήτρης Μελισσανίδης πήρε την βαρυσήμαντη απόφαση για αυτό το ταξίδι συμπαράστασης στους Σέρβους αδερφούς μας. Σε συνέντευξη τύπου, την 3η Απριλίου 1999 ,δήλωνε μαζί με τον Ντέμη Νικολαίδη την απόφαση της ΑΕΚ να σπάσει το εμπάργκο του πολέμου και να ταξιδέψει εν μέσω βομβαρδισμών στο Βελιγράδι για να δώσει ένα «φιλικό ειρήνης» με την ομάδα της Παρτιζάν. Το εγχείρημα ήταν παράτολμο,καθώς κανείς δεν ήξερε την αντίδραση των Αμερικανών σε μία τέτοια ενέργεια. Αυτό, όμως, δεν φόβισε τους αθλητές της ΑΕΚ, καθώς και πολλούς οπαδούς της, από το να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στην Σερβία. Τα λόγια του Ντέμη Νικολαίδη συγκλονίζουν: «Οι Ελληνες και οι Σέρβοι είναι οι μοναδικοί λαοί στα Βαλκάνια που πολέμησαν τους ναζί. Το μήνυμα είναι το εξής: Ειρήνη, κουράγιο και ελπίδα σε όσους ταλαιπωρούνται. Θέλω να καταδείξω την απέχθεια των Ελλήνων στον πόλεμο». H απόφαση για το ταξίδι ήταν πλέον γεγονός.

Το μεσημέρι της 7ης Απριλίου η αποστολή της ΑΕΚ προσέγγιζε το Βελιγράδι. Καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού, Σέρβοι φίλαθλοι και απλοί άνθρωποι έβγαιναν από τα καταφύγια τους και οργάνωναν υποδοχές στα λεωφορεία των Ελλήνων. Προσφέροντας ψωμί και αλάτι, όπως ορίζουν τα σέρβικα έθιμα για υποδοχή φίλων, οι εξαθλιωμένοι από τον πόλεμο άνθρωποι καλωσόριζαν τους Έλληνες αδερφούς τους. Πανό κατά του πολέμου, ελληνικές σημαίες και συνθήματα ειρήνης έσπαγαν την νεκρική σιγή του μισογκρεμισμένου Βελιγραδίου. Οι Σέρβοι με τα μάτια δακρυσμένα αποθέωναν τους Έλληνες ήρωες και όλοι μαζί ήθελαν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στους Αμερικανούς που τόσο βίαια τους ταλαιπωρούσαν. Το αγωνιστικό μέρος δεν έχει καμία σημασία. Ο αγώνας διακόπηκε στο ισόπαλο 1-1 όταν Έλληνες και Σέρβοι φίλαθλοι, έχοντας ανταλλάξει μπλούζες και κασκόλ «εισέβαλαν» στον αγωνιστικό χώρο και ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στους βομβαρδισμούς.

Ο αγώνας είχε πλέον τελειώσει, ορισμένες δηλώσεις των πρωταγωνιστών όμως θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Ο αρχηγός της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαϊδης εκφράζοντας όλη την ομάδα είπε χαρακτηριστικά «Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Δώσαμε χαρά και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις 24 Μαρτίου. Μακάρι να έρθει η ειρήνη, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που ζήσαμε δεν το συγκρίνω με κανέναν τίτλο, είναι διαφορετικό σαν εμπειρία από όλα τα άλλα. Όσους τίτλους κι αν πάρω δεν γίνεται σύγκριση. Ήταν ανεπανάληπτο», ενώ ο Σέρβος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς συγκλονισμένος από τη κίνηση της ομάδας του τόνισε: «Θα μείνει για πάντα στη καρδιά όλων των Σέρβων η απόφαση της ΑΕΚ να σπάσει το εμπάργκο και εν μέσω βομβαρδισμών να βρεθεί στο Βελιγράδι». Ένας άνθρωπος του πνεύματος που συνόδευσε την αποστολή της ΑΕΚ ήταν ο Μανώλης Γλέζος. Μετά από πολλά χρόνια θυμάται με τα μάτια δακρυσμένα: Τι με έκανε να δεθώ με την ΑΕΚ; Το παιχνίδι της ΑΕΚ με την Παρτιζάν την περίοδο των Νατοϊκών επιθέσεων εναντίων της Σερβίας. Εκεί τους γνώρισα ( ΟRIGINAL) και έγινα ΑΕΚτζης, γιατί εκεί είδα μια αθλητική ομάδα η οποία τίθεται επικεφαλής ενός αγώνα που ξεφεύγει από το στενό αθλητικό πλαίσιο και κινείται μέσα στα πολιτικά και τα Ελληνικά πράγματα. Το γεγονός ότι στάθηκε στο πλευρό ενός λαού που τον καταπίεζε το ΝΑΤΟ εμένα που δεν άνηκα σε καμία ομάδα με έκανε να την αγαπήσω ». Τέλος, ιδιαίτερη αξία έχουν τα πρωτοσέλιδα των σερβικών εφημερίδων την επόμενη του αγώνα : Η «Πολίτικα» του Βελιγραδίου αναφερόμενη στο ματς της Παρτιζάν με την ΑΕΚ είχε τίτλο «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες», ενώ η «Μπόρμπα» έγραφε: «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες». Κάπως έτσι τελείωσε η μεγάλη αυτή περιπέτεια των ανθρώπων της ΑΕΚ. Το ταξίδι αυτό θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό όσων το έζησαν, ενώ όλος ο φίλαθλος κόσμος θα θυμάται με περηφάνια την ιστορική εκείνη επίσκεψη. Αυτές οι στιγμές είναι που καθιστούν το ποδόσφαιρο μια πραγματικά ΟΜΟΡΦΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ πάνω απ΄ όλα εκδήλωση roadstory.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ