2013-04-15 09:00:06
Φωτογραφία για Η Ρωσία δεν θα στείλει στρατό στο Αφγανιστάν
Γιεβγκένι Σεστακόφ

Στη “φαντασία αρρωστημένων μυαλών”, αποδίδει το σενάριο περί αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Θα αποστείλει η Ρωσία στρατεύματα στο Αφγανιστάν το 2014 μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα αυτή; Για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου άρχισε να γίνεται λόγος αφότου στα ΜΜΕ εμφανίστηκε μια είδηση, σύμφωνα με την οποία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης, Σεργκέι Κοσελιόφ, φέρεται να μιλάει για την πιθανότητα δημιουργίας ρωσικών βάσεων τεχνικής υποστήριξης στο Αφγανιστάν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, την διαψεύδει κατηγορηματικά, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Αλεξάντρ Λουκασένκο, αναφερόμενος σε παρόμοια σενάρια, είπε ότι πρόκειται για «καρπό αρρωστημένης φαντασίας».

Ωστόσο, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά
. Κι' αυτό, αν και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα στείλει στρατό στο Αφγανιστάν. Ανάλογα σχέδια δεν υφίστανται, ούτε στο πλαίσιο της ΚΑΚ ή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάμεσα στη Μόσχα και την Καμπούλ ισχύει συμφωνία στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας, βάσει της οποίας ρώσοι ειδικοί πραγματοποιούν κυρίως επισκευές στα αφγανικά οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης. Πιθανόν κάποιες σχετικές εργασίες συγκεκριμένα στο έδαφος του Αφγανιστάν να εξελήφθησαν υπό λανθασμένο πρίσμα από τα ΜΜΕ, ως προπαρασκευαστικό βήμα για τη δημιουργία στη χώρα ρωσικών βάσεων.

Κυριαρχούν τα καρτέλ ναρκωτικών

Είναι όμως γεγονός, ότι η επικείμενη αποχώρηση σημαντικού τμήματος των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2014, υποχρεώνει τη Μόσχα να επανεξετάσει τις απειλές που θα προκύψουν στα σύνορα των χωρών μελών της ΚΑΚ. Η κατάσταση μοιάζει να είναι ακόμη πιο αβέβαιη δεδομένης και της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, οι οποίες έχουν οριστεί για τον Απρίλιο του 2014 και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα νέο γύρο αστάθειας. Ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, για την πιθανότητα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία ένας από τους ιδεολόγους του κινήματος των Ταλιμπάν, ο Μουλά Ομάρ.

Διαβάστε επίσης:

Οι Δυτικοί μύθοι και η πραγματικότητα για τον εξοπλισμό της Ρωσίας

Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Μέση Ανατολή

Στο διεθνές συνέδριο που διεξήχθη στη Μόσχα με θέμα το μέλλον του Αφγανιστάν μετά το 2014, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών, Βίκτορ Ιβανόφ, αναφέρθηκε στην τεράστια αύξηση παραγωγής ηρωίνης και χασίς στο Αφγανιστάν. Από εκεί, τα ναρκωτικά διοχετεύονται σε 100 χώρες, ενώ μόνο πέρυσι, εξαιτίας τους βρήκε το θάνατο περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώποι. Το πιο επικίνδυνο όμως -κατά τον ίδιο- είναι ότι η διακίνηση και η παραγωγή τους, από συνέπεια του πολέμου και της έντασης στην περιοχή, έχει καταστεί η βασική “βιομηχανία” της. Ο κ.Ιβανόφ τόνισε ότι οι έμποροι ναρκωτικών ασκούν μεγάλη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα του Αφγανιστάν, το οποίο έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο παραγωγής ναρκωτικών, με τις αρχές να αναγκάζονται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εγκληματικών καρτέλ.

Σήμερα, οι Δυτικοί αναλυτές βλέπουν τρία περισσότερο ρεαλιστικά σενάρια όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

1.Μετά τις προεδρικές εκλογές και την αποχώρηση των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας, η αφγανική κυβέρνηση θα διατηρήσει την εξουσία, όπως και το υφιστάμενο στάτους κβο, και τα σημερινά σύνορα του κράτους.

2.Το Αφγανιστάν θα διασπαστεί σε δύο τμήματα με βάση τα εθνολογικά κριτήρια. Το βόρειο τμήμα της χώρας θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Καμπούλ, και στο νότιο θα εμφανιστεί ένα νέο κράτος όπου την εξουσία θα αναλάβει η ένοπλη αντιπολίτευση.

3.Είναι το σενάριο Βρετανών αναλυτών, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συμμερίζονται και στη Ρωσία. Οι Βρετανοί θεωρούν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα αρχίσει η σταδιακή αποκέντρωση του κράτους με τη δημιουργία σχεδόν απεριόριστων αυτονομιών στο νότο της χώρας, σε περιοχές όπου κατοικεί συμπαγώς η εθνότητα-φυλή των Παστούν. Το σχέδιο αυτό έχουν υποστηρίξει ήδη ορισμένοι πολέμαρχοι που πολεμούν εναντίον της Καμπούλ.

Από την πλευρά της η Ρωσία αναζητά το «αντίδοτο» στις νέες απειλές που θα εξέλθουν από το Αφγανιστάν μετά το 2014. Γι' αυτό, σκοπεύει να διεξάγει μια φορά το εξάμηνο διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Εξωτερικών των κεντρο-ασιατικών δημοκρατιών (Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν). Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, έχει πεί ότι κύριο μέλημα όλων είναι να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα των χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας της Καμπούλ, και να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματά της.

Κλειδί οι προεδρικές εκλογές

Και σίγουρα, μια νέα οικονομική στρατηγική για το Αφγανιστάν θα μεταβάλλει την πορεία ανάπτυξης της χώρας αυτής. Σε συζήτηση που είχε μαζί μου ο πρόεδρος του προεδρείου του Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας με το Αφγανιστάν, Γιούρι Κρουπνόφ, παρέθεσε τους παρακάτω αριθμούς: Ως το 2020 για την ταχεία εκβιομηχάνιση του Αφγανιστάν θα απαιτηθούν 50 δις δολάρια. Η ρωσική συνεισφορά θα μπορούσε να φτάσει τα 7 δις. Τη συγκέντρωση των πόρων αυτών θα αναλάβει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους ρώσους ειδικούς, τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για την κατασκευή αγωγών από το Τουρκμενιστάν μέχρι την Ινδία και από το Ιράν μέχρι την Ινδία, μέσω του εδάφους του Αφγανιστάν. Καθώς επίσης και για την άμεση ηλεκτροδότηση της χώρας, που θα αποτελέσει τη βάση της μελλοντικής εκβιομηχάνισής της.

Είναι προφανές ωστόσο, ότι η υλοποίηση των σχεδίων αυτών εξαρτάται από τις ικανότητες της νέας ηγεσίας του Αφγανιστάν που θα ανέλθει στην εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2014, να διατηρήσει τη σταθερότητα. Προς το παρόν δε, κατά την άποψή μου, η κατάσταση μοιάζει ουσιαστικά με έναν φαύλο κύκλο, εφόσον η πλήρης εκβιομηχάνιση στο Αφγανιστάν είναι αδύνατη αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα ασφαλείας, ενώ από την άλλη, η αλλαγή της κατάστασης με τη διακίνηση ναρκωτικών και την ασφάλεια είναι αδύνατη χωρίς να γίνει η εκβιομηχάνιση.

Εφόσον αυτός ο φαύλος κύκλος εξακολουθεί να υφίσταται, στη διάρκεια των διεθνών συνεδρίων για το Αφγανιστάν στα οποία είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ, τα κράτη-δωρητές χρόνο με το χρόνο θα είναι όλο και πιο απρόθυμα να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στην Καμπούλ. Η ελπίδα ότι μετά το 2014 η αφγανική κυβέρνηση θα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας, φαντάζει ιδιαίτερα χλωμή.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ