2013-04-17 10:26:03
Φωτογραφία για Μπλοκάρουν το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο
Αρνητική είναι πλέον η…διάθεση από τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες της Κρήτης για ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα που σχεδιάζεται στην Ευρώπη.

Ο σταθμός της ‘ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ’ που έχει ενταχθεί στα ‘φαστ τρακ’ και είναι ισχύος 70 Μεγαβάτ πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή “Φουρνιά” του δήμου Σητείας , αλλά ήδη προκαλεί αντιδράσεις, αφού έχει αδειοδοτηθεί ένα ακόμη ηλιοθερμικό πάρκο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουν υποβληθεί 11 αιτήσεις ανάλογων επενδύσεων!

Η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει σοβαρές ενστάσεις για την επένδυση, η Περιφέρεια Κρήτης έχει επιφυλάξεις για το ότι όλο αυτό γίνεται χωρίς σχεδιασμό, παρατάξεις όπως η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, λένε όχι και ταυτόχρονα τοπικοί φορείς της δημοτικής ενότητας Ιτάνου μιλούν για…χημικό εργοστάσιο που τινάζει στον αέρα και τα υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής.

Έτσι, με…κακούς οιωνούς εισάγεται σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου που αν και κρίνεται πολύ εμπεριστατωμένη περιγράφει ένα έργο που…προκαλεί ανατριχίλα στους τοπικούς φορείς, τους οικολόγους κα. Ειδικά η περιφέρεια


Ακόμη και οι αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με πληροφορίες εχουν σοβαρες επιφυλάξεις για το τι θα γινει στην περιοχή.

Οι φορείς που αντιδρούν επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

1. Από τη ΜΠΕ προκύπτει ότι πρόκειται για ένα βιομηχανικό έργο, που ενέχει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

2. Η ΜΠΕ είναι απολύτως ασαφής ως προς την ένταξη του έργου στο ενεργειακό Σύστημα της Κρήτης, και δεν τεκμηριώνει τη σκοπιμότητα κατασκευής του έργου και την ωφέλεια απ΄αυτό, σε σχέση με το περιβαλλοντικό κόστος που συνεπάγεται.

3. Η ΜΠΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης (ΦΕΚ Β΄1486/ 10.10.2003) και δεν είναι συμβατή με αυτό.

4. Η ΜΠΕ δεν λαμβάνει υπόψη και το έργο δεν συνάδει με το εν εξελίξει έργο δημιουργίας ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ορεινής Σητείας- μιας και στον πυρήνα του πρόκειται να γίνει το ηλιοθερμικό εργοστάσιο,-στα πρότυπα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που στηρίζεται στην οικοτουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη των γεωλογικών πόρων της περιοχής, με αποτέλεσμα την αλματώδη μελλοντικά αύξηση του Τουρισμού και των θέσεων εργασίας.

5. Η υλοποίηση του έργου ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους υδάτινους πόρους και την ισορροπία των υδροφορέων της περιοχής και θα απειληθεί η παροχή των υφιστάμενων ομαδικών και κοινοτικών γεωτρήσεων.

6. Το έργο δεν είναι συμβατό με τις εκτιμήσεις του προγράμματος Corine για

τις χρήσεις γης και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Ερημοποίησης

και με την υλοποίησή του επιτείνεται ο κίνδυνος της ερημοποίησης.

7. Η ΜΠΕ δεν εξετάζει τις αθροιστικές επιπτώσεις από όλες τις κατηγορίες έργων ΑΠΕ στο Δ. Σητείας, ούτε καν αυτών που είναι ήδη σε λειτουργία.

Η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Η άποψη της παράταξης Μία ΚΡΗΤΗ για το έργο είναι αρνητική συμμεριζόμενοι μάλιστα τις δύο ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για την ΜΠΕ του έργου στο ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Κρήτης από φορείς και κατοίκους της περιοχής.

“Όσο κι αν η μελέτη ισχυρίζεται ότι το έργο δεν θα επηρεάσει καθόλου την σημερινή χρήση γης, είναι ξεκάθαρο ότι παραβιάζεται το διεθνές και εθνικό νομικό καθεστώς για την καταπολέμηση του φαινόμενου της ερημοποίησης. Οι εργασίες είναι τόσο εκτεταμένες ώστε θα αλλοιώσουν με τρόπο μη αναστρέψιμο το φυσικό ανάγλυφο. Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου, αντίθετα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Περιφέρεια διότι είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για την Ανατολική Κρήτη η οποία εντάσσεται στις περιοχές της Ξηρο-Θερμο Μεσογειακής Ζώνης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση” τονίζει ο κ.Παπαδάκης περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης.

“Η μελέτη δεν εξετάζει αθροιστικά τις επιπτώσεις από όλα τα έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στο Δ. Σητείας, ούτε καν αυτών που είναι ήδη σε λειτουργία. Αν και ο ηλιοθερμικός σταθμός δεν μπορεί να θεωρηθεί έργο τοπικής σημασίας, η μελέτη ασχολείται μόνο με τα γειτονικά έργα ΑΠΕ. Στην πραγματικότητα όμως η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με τέτοια έργα σε λειτουργεία ή με άδειες παραγωγής ή εγκατάστασης όπως εκατοντάδες ανομογεννήτριες, υβριδικά και φωτοβολταϊκά και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή. Μόνο στο δήμο Σητείας έχουν άδεια εγκατάστασης, παραγωγής ή αίτηση σε αξιολόγηση ηλιοθερμικά συνολικής ισχύος 256,7 MW. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος ολόκληρης της χώρας για ηλιοθερμικούς σταθμούς έχει οριστεί σε 250 MW για το 2020.

Σεβόμενοι την παραπάνω απόφαση και επειδή είναι απολύτως αντιφατικό να προωθούμε εξορύξεις υδρογονανθράκων που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον πλανήτη και ταυτόχρονα να καταστρέφουμε το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό τοπίο της Κρήτης με την άμετρη διείσδυση των ΑΠΕ, πράγμα που δείχνει απουσία οράματος και στόχων, προτείνουμε στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος να γνωμοδοτήσουν και αυτά κατά της ΜΠΕ του έργου” καταλήγει.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συνάντηση συμμαθητών...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συνάντηση συμμαθητών...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ