2013-04-24 20:28:12
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ- ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο ΠΑΣΟΚ
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το Βουλευτή Αργολίδας, τον κ. Γιάννη Μανιάτη για να συζητήσουμε λίγο την επικαιρότητα, ξεκινώντας κι απ’ αυτό το θέμα που έθεσε αιφνιδίως θα έλεγε κανείς το ΠΑΣΟΚ. Καλημέρα κ. Μανιάτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα σας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι σας οδήγησε λοιπόν τώρα να φτάσετε σε μια τέτοια αιφνιδιαστική εξέλιξη, τη στιγμή που ξέρατε ότι το θέμα είναι μπροστά μας, έτσι κι αλλιώς θα γίνει, είχε κλείσει όμως ένα πακέτο, πάμε για ένα πολυνομοσχέδιο με συγκεκριμένα πράγματα και φτάνετε σε σημείο να πιέσετε τώρα, με τόσο έντονο τρόπο, να μπει η μείωση του ΦΠΑ;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το είχαμε θέσει και εμείς στην τρόικα όταν συναντηθήκαμε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο κ. Σαχινίδης κι εγώ, άρα είναι ένα θέμα το οποίο διαρκώς τίθεται. Τώρα γιατί αυτό το χρονικό διάστημα: Διότι πριν ελάχιστες μέρες και μετά την αναχώρηση της τρόικας δημοσιεύθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να το θέτουμε πια επί τάπητος, ζητώντας την εφαρμογή του στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Εξηγούμαι: Ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ότι είμαστε πια μια χώρα που μετά από 30 χρόνια έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνό της, της τάξης των 500 εκατομμυρίων. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη και συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία που μας επιτρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του έτους.
Το δεύτερο και αν θέλετε ακόμη σημαντικότερο είναι ότι το έλλειμμα του 2012, χωρίς να συνυπολογίσουμε αυτό που θα προστεθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, έφτασε στο χαμηλό του 6%. Σας θυμίζω ότι το 2009 ξεκινήσαμε από 15,5% και το 2012, μετά από τρομακτικές θυσίες του ελληνικού λαού, έφτασε στο 6%. Άρα, τώρα έχει απόλυτο νόημα να συζητήσουμε το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13%.
Να προσθέσω ένα ακόμη: Όλοι όσοι ξέρουμε από κοντά και βιώνουμε τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, γνωρίζουμε ότι το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει άμεσα μόνο την κατανάλωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επηρεάζει και τις κρατήσεις και τις δεσμεύσεις ξενοδοχείων και άλλων συμφωνιών που γίνονται, προετοιμάζοντας την καλοκαιρινή σεζόν. Άρα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Ίσως λοιπόν ο Ιούνιος, που υπήρχε ο αρχικός σχεδιασμός, να είναι μια χρονική συγκυρία που θα έπρεπε να έχει έρθει πολύ νωρίτερα, όπως κι εμείς το ζητούμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα αυτό είναι και μια, να το πω έτσι, έμμεση ομολογία ότι στην πραγματικότητα αυτό το μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε δεν απέδωσε κιόλας;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, υπάρχουν αριθμοί οι οποίοι τεκμηριώνουν ότι δεν απέδωσε αυτό το οποίο είχε προϋπολογισθεί. Πιο συγκεκριμένα, είχε προϋπολογισθεί το 2012 ν’ αποδώσει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση 800 εκατομμύρια ευρώ και απεδείχθη πριν λίγες μέρες που δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία, γι’ αυτό σας λέω ότι έχει νόημα τώρα που το θέτουμε, ότι αντί για 800 εκατομμύρια εισπράχθηκαν μόλις 160 εκατομμύρια.
Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι αυτή η επιβάρυνση των διαδικασιών στην εστίαση, όλων των δράσεων, ενέτεινε και ενίσχυσε φαινόμενα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λόγω του ύψους.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς. Άρα, εάν κανείς συνυπολογίσει την πολύ χαμηλότερη είσπραξη εσόδων σε σχέση με το αρχικά σχεδιασθέν ποσό συν το θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει άμεσα με την αύξηση της κατανάλωσης, που θα προκύψει ακριβώς εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ, θεωρούμε ότι είναι ισχυρότατα κίνητρα
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντως από το Υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δε χρειάζεται ν’ ανοίγουμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον και τέλος πάντων λένε «εμείς το βρήκαμε το ΦΠΑ στο 23% όταν αναλάβαμε». Από σας δηλαδή.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, και κάποιοι ανέλαβαν το κόστος όταν αύξησαν το ΦΠΑ και είναι κοινωνικά και ιστορικά δίκαιο, όταν μετά από θυσίες αποδεικνύεται ότι μια προσπάθεια 3 ετών αποδίδει, είναι και δίκαιο τα θετικά να τα καρπώνονται και αυτοί οι οποίοι έχουν προσπαθήσει.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει, αλλά μήπως ταυτόχρονα είναι κι ένα είδος ας πούμε επικοινωνιακή πολιτικής; Το λέω γιατί ακούγονται κατηγορίες ότι μέχρι προχθές, υπήρξε και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπήρξαν συμφωνίες, είχε τεθεί το θέμα όντως ν’ ανοίξει τον Ιούνιο κτλ. κι ότι εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ εκ των υστέρων, πέρα από τη συμφωνία που είχε κάνει με τους άλλους εταίρους, να επαναθέτει το θέμα πατώντας πάνω στα στοιχεία.
Τα στοιχεία, grosso modo που λένε, τα γνωρίζετε. Όταν συζητάει δηλαδή η ηγεσία της τριτοκομματικής κυβέρνησης είναι προφανώς ότι γνωρίζει τα στοιχεία και ξέρει με βάση ποια στοιχεία κινείται όταν συνομιλεί με την τρόικα. Λέει λοιπόν η μια κριτική που ασκείται προς το ΠΑΣΟΚ, ότι όλο αυτό γίνεται για ν’ ανακεφαλαιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά κάτι το οποίο θα γίνει ούτως ή άλλως.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα επικοινωνιακή, αντίθετα και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, υπάρχει μια πολύ ουσιαστική πολιτική λειτουργία. Εξηγούμαι: Ένα πολυνομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή, υπόκειται στον έλεγχο, την προσθήκη, ή τις διορθώσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων. Όταν λοιπόν η δική μας αντιπροσωπεία επισκέφθηκε χτες το Υπουργείο Οικονομικών, έθεσε τρία θέματα, γιατί η μείωση του ΦΠΑ είναι το πρώτο.
Έθεσε ένα δεύτερο ζήτημα για το οποίο δεν έχει υπάρξει δημόσια συζήτηση, αλλά θεωρούμε ότι είναι εξίσου σοβαρό, το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος που έχουμε καταθέσει και της πρότασης για την ανάσχεση της ανεργίας με το 1,3 δις που πρέπει να δοθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο παίρνοντας τα χρήματα αυτά από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μια και το αναφέρετε όμως αυτό το θέμα κ. Μανιάτη όμως, φαίνεται ότι υπάρχει και σ’ αυτό το ζήτημα μια εσωτερική σύγκρουση στην κυβέρνηση στο πρόσωπο του κ. Κικίλια.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πριν με πάτε εκεί να προσθέσω μόνο τα θέματα που εμείς βάλαμε και θα τεθούν και στο διάλογο, στη συζήτηση στη Βουλή. Επιπλέον, ζητήσαμε να περιληφθεί η διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Και το τρίτο θέμα το οποίο θέσαμε, είναι να βελτιωθούν οι διατάξεις που αναφέρονται στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικές οι ρυθμίσεις αυτές και να φέρουν τελικά αύξηση των εσόδων. Άρα, θέσαμε τρία θέματα, τρία διακριτά θέματα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα επιμείνετε σ’ αυτά εσείς να μπουν στο πολυνομοσχέδιο; Ή τέλος πάντων είναι μια συζήτηση που πρέπει ν’ ανοίξει;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι μια συζήτηση την οποία θέτουμε εμείς στο Υπουργείο Οικονομικών..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και το θέμα είναι αν να θέσετε και στη Βουλή προς ψήφιση.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα έχουμε αύριο κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου αφού έχουμε στη διάθεσή μας και το πλήρες κείμενο, το ακριβές κείμενο του νομοσχεδίου γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε ακριβές κείμενο και θ’ αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κινήματος..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για το πώς θα κινηθείτε λέτε..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πείτε μας λίγο γι’ αυτό το θέμα που αφορά και τον ΟΑΕΔ και τον κ. Κικίλια και βεβαίως και σε σχέση με τις κριτικές που ακούγονται, ότι τελικά ο κ. Βρούτσης στην πραγματικότητα λέει, ζήτησε την αποπομπή του κ. Κικίλια γιατί δεν προχωράει όσο θα έπρεπε κι όπως θα έπρεπε την ιστορία που έχει να κάνει με τα προγράμματα, την υλοποίησή τους κτλ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας μια κι εκεί είναι το θέμα. Είναι έτσι ή όχι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η απάντησή μου θα έχει δυο σκέλη: Το πρώτο είναι ότι αποκαλύφθηκε ότι μέχρι το Μάρτη του 2013, η Επιτροπή περίμενε από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας το οποίο φαίνεται ότι δεν είχε κατατεθεί, ή τουλάχιστον δεν είχε κατατεθεί στην ολότητά του και όσο πλήρες θα έπρεπε.
Ταυτόχρονα, θέλω να σας θυμίσω ότι εμείς έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση τη συγκεκριμένη πρόταση που σας προανέφερα, η οποία στηρίζεται, και αυτό που θα σας πω είναι μια άμεση απάντηση στο ερώτημα που θέσατε, σε διαδικασίες του ΟΑΕΔ που έχουν ήδη εφαρμοστεί, έχουν ήδη υλοποιηθεί, είναι υπό τον έλεγχο και την εγγύηση του ΑΣΕΠ και δεν ακούστηκε κανένα απολύτως σχόλιο για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Άρα, η απάντηση στο ερώτημα εάν αυτό συνιστά οι δράσεις του ΟΑΕΔ και η σύγκρουση συνιστά ρουσφετολογικό ή όχι, η απάντησή μου είναι σαφής: Σε καμία περίπτωση δεν είναι ρουσφετολογικό διότι ήδη δοκιμάστηκε και για τον έλεγχο της διαφάνειας ο τελικός εγγυητής όπως ήταν στο παρελθόν έτσι και τώρα θα είναι το ΑΣΕΠ.
Δεύτερον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και προκάλεσε συζήτηση προκειμένου να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα το ταχύτερο δυνατόν, διότι ξέρετε αποτελεί κι ένα είδος φαρισαϊσμού απέναντι στη νέα γενιά και τους ανέργους, το 1,5 εκατομμύριο ανέργων, να ξέρουμε ότι μπορούμε να διαθέσουμε τώρα, εδώ και τώρα 1,3 δις και να μην προχωρούν αυτά τα ζητήματα .
Άρα για να συνοψίσω, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη λειτουργία του Διοικητή του ΟΑΕΔ, έχουμε εμπιστοσύνη στο μηχανισμό του ΟΑΕΔ και τη διαφάνεια και το ζήτημα αυτό ασφαλώς εάν χρειαστεί θα συζητηθεί.
* ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ KAI ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ I-Reporter
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το Βουλευτή Αργολίδας, τον κ. Γιάννη Μανιάτη για να συζητήσουμε λίγο την επικαιρότητα, ξεκινώντας κι απ’ αυτό το θέμα που έθεσε αιφνιδίως θα έλεγε κανείς το ΠΑΣΟΚ. Καλημέρα κ. Μανιάτη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα σας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι σας οδήγησε λοιπόν τώρα να φτάσετε σε μια τέτοια αιφνιδιαστική εξέλιξη, τη στιγμή που ξέρατε ότι το θέμα είναι μπροστά μας, έτσι κι αλλιώς θα γίνει, είχε κλείσει όμως ένα πακέτο, πάμε για ένα πολυνομοσχέδιο με συγκεκριμένα πράγματα και φτάνετε σε σημείο να πιέσετε τώρα, με τόσο έντονο τρόπο, να μπει η μείωση του ΦΠΑ;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το είχαμε θέσει και εμείς στην τρόικα όταν συναντηθήκαμε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο κ. Σαχινίδης κι εγώ, άρα είναι ένα θέμα το οποίο διαρκώς τίθεται. Τώρα γιατί αυτό το χρονικό διάστημα: Διότι πριν ελάχιστες μέρες και μετά την αναχώρηση της τρόικας δημοσιεύθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να το θέτουμε πια επί τάπητος, ζητώντας την εφαρμογή του στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Εξηγούμαι: Ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ότι είμαστε πια μια χώρα που μετά από 30 χρόνια έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνό της, της τάξης των 500 εκατομμυρίων. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη και συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία που μας επιτρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του έτους.
Το δεύτερο και αν θέλετε ακόμη σημαντικότερο είναι ότι το έλλειμμα του 2012, χωρίς να συνυπολογίσουμε αυτό που θα προστεθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, έφτασε στο χαμηλό του 6%. Σας θυμίζω ότι το 2009 ξεκινήσαμε από 15,5% και το 2012, μετά από τρομακτικές θυσίες του ελληνικού λαού, έφτασε στο 6%. Άρα, τώρα έχει απόλυτο νόημα να συζητήσουμε το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13%.
Να προσθέσω ένα ακόμη: Όλοι όσοι ξέρουμε από κοντά και βιώνουμε τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, γνωρίζουμε ότι το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει άμεσα μόνο την κατανάλωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επηρεάζει και τις κρατήσεις και τις δεσμεύσεις ξενοδοχείων και άλλων συμφωνιών που γίνονται, προετοιμάζοντας την καλοκαιρινή σεζόν. Άρα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Ίσως λοιπόν ο Ιούνιος, που υπήρχε ο αρχικός σχεδιασμός, να είναι μια χρονική συγκυρία που θα έπρεπε να έχει έρθει πολύ νωρίτερα, όπως κι εμείς το ζητούμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα αυτό είναι και μια, να το πω έτσι, έμμεση ομολογία ότι στην πραγματικότητα αυτό το μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε δεν απέδωσε κιόλας;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, υπάρχουν αριθμοί οι οποίοι τεκμηριώνουν ότι δεν απέδωσε αυτό το οποίο είχε προϋπολογισθεί. Πιο συγκεκριμένα, είχε προϋπολογισθεί το 2012 ν’ αποδώσει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση 800 εκατομμύρια ευρώ και απεδείχθη πριν λίγες μέρες που δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία, γι’ αυτό σας λέω ότι έχει νόημα τώρα που το θέτουμε, ότι αντί για 800 εκατομμύρια εισπράχθηκαν μόλις 160 εκατομμύρια.
Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι αυτή η επιβάρυνση των διαδικασιών στην εστίαση, όλων των δράσεων, ενέτεινε και ενίσχυσε φαινόμενα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λόγω του ύψους.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς. Άρα, εάν κανείς συνυπολογίσει την πολύ χαμηλότερη είσπραξη εσόδων σε σχέση με το αρχικά σχεδιασθέν ποσό συν το θετικό αποτέλεσμα που θα προκύψει άμεσα με την αύξηση της κατανάλωσης, που θα προκύψει ακριβώς εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ, θεωρούμε ότι είναι ισχυρότατα κίνητρα
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντως από το Υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δε χρειάζεται ν’ ανοίγουμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον και τέλος πάντων λένε «εμείς το βρήκαμε το ΦΠΑ στο 23% όταν αναλάβαμε». Από σας δηλαδή.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, και κάποιοι ανέλαβαν το κόστος όταν αύξησαν το ΦΠΑ και είναι κοινωνικά και ιστορικά δίκαιο, όταν μετά από θυσίες αποδεικνύεται ότι μια προσπάθεια 3 ετών αποδίδει, είναι και δίκαιο τα θετικά να τα καρπώνονται και αυτοί οι οποίοι έχουν προσπαθήσει.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει, αλλά μήπως ταυτόχρονα είναι κι ένα είδος ας πούμε επικοινωνιακή πολιτικής; Το λέω γιατί ακούγονται κατηγορίες ότι μέχρι προχθές, υπήρξε και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπήρξαν συμφωνίες, είχε τεθεί το θέμα όντως ν’ ανοίξει τον Ιούνιο κτλ. κι ότι εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ εκ των υστέρων, πέρα από τη συμφωνία που είχε κάνει με τους άλλους εταίρους, να επαναθέτει το θέμα πατώντας πάνω στα στοιχεία.
Τα στοιχεία, grosso modo που λένε, τα γνωρίζετε. Όταν συζητάει δηλαδή η ηγεσία της τριτοκομματικής κυβέρνησης είναι προφανώς ότι γνωρίζει τα στοιχεία και ξέρει με βάση ποια στοιχεία κινείται όταν συνομιλεί με την τρόικα. Λέει λοιπόν η μια κριτική που ασκείται προς το ΠΑΣΟΚ, ότι όλο αυτό γίνεται για ν’ ανακεφαλαιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά κάτι το οποίο θα γίνει ούτως ή άλλως.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα επικοινωνιακή, αντίθετα και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, υπάρχει μια πολύ ουσιαστική πολιτική λειτουργία. Εξηγούμαι: Ένα πολυνομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή, υπόκειται στον έλεγχο, την προσθήκη, ή τις διορθώσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων. Όταν λοιπόν η δική μας αντιπροσωπεία επισκέφθηκε χτες το Υπουργείο Οικονομικών, έθεσε τρία θέματα, γιατί η μείωση του ΦΠΑ είναι το πρώτο.
Έθεσε ένα δεύτερο ζήτημα για το οποίο δεν έχει υπάρξει δημόσια συζήτηση, αλλά θεωρούμε ότι είναι εξίσου σοβαρό, το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος που έχουμε καταθέσει και της πρότασης για την ανάσχεση της ανεργίας με το 1,3 δις που πρέπει να δοθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο παίρνοντας τα χρήματα αυτά από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μια και το αναφέρετε όμως αυτό το θέμα κ. Μανιάτη όμως, φαίνεται ότι υπάρχει και σ’ αυτό το ζήτημα μια εσωτερική σύγκρουση στην κυβέρνηση στο πρόσωπο του κ. Κικίλια.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πριν με πάτε εκεί να προσθέσω μόνο τα θέματα που εμείς βάλαμε και θα τεθούν και στο διάλογο, στη συζήτηση στη Βουλή. Επιπλέον, ζητήσαμε να περιληφθεί η διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Και το τρίτο θέμα το οποίο θέσαμε, είναι να βελτιωθούν οι διατάξεις που αναφέρονται στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικές οι ρυθμίσεις αυτές και να φέρουν τελικά αύξηση των εσόδων. Άρα, θέσαμε τρία θέματα, τρία διακριτά θέματα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα επιμείνετε σ’ αυτά εσείς να μπουν στο πολυνομοσχέδιο; Ή τέλος πάντων είναι μια συζήτηση που πρέπει ν’ ανοίξει;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι μια συζήτηση την οποία θέτουμε εμείς στο Υπουργείο Οικονομικών..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και το θέμα είναι αν να θέσετε και στη Βουλή προς ψήφιση.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα έχουμε αύριο κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου αφού έχουμε στη διάθεσή μας και το πλήρες κείμενο, το ακριβές κείμενο του νομοσχεδίου γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε ακριβές κείμενο και θ’ αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κινήματος..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για το πώς θα κινηθείτε λέτε..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πείτε μας λίγο γι’ αυτό το θέμα που αφορά και τον ΟΑΕΔ και τον κ. Κικίλια και βεβαίως και σε σχέση με τις κριτικές που ακούγονται, ότι τελικά ο κ. Βρούτσης στην πραγματικότητα λέει, ζήτησε την αποπομπή του κ. Κικίλια γιατί δεν προχωράει όσο θα έπρεπε κι όπως θα έπρεπε την ιστορία που έχει να κάνει με τα προγράμματα, την υλοποίησή τους κτλ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας μια κι εκεί είναι το θέμα. Είναι έτσι ή όχι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η απάντησή μου θα έχει δυο σκέλη: Το πρώτο είναι ότι αποκαλύφθηκε ότι μέχρι το Μάρτη του 2013, η Επιτροπή περίμενε από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας το οποίο φαίνεται ότι δεν είχε κατατεθεί, ή τουλάχιστον δεν είχε κατατεθεί στην ολότητά του και όσο πλήρες θα έπρεπε.
Ταυτόχρονα, θέλω να σας θυμίσω ότι εμείς έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση τη συγκεκριμένη πρόταση που σας προανέφερα, η οποία στηρίζεται, και αυτό που θα σας πω είναι μια άμεση απάντηση στο ερώτημα που θέσατε, σε διαδικασίες του ΟΑΕΔ που έχουν ήδη εφαρμοστεί, έχουν ήδη υλοποιηθεί, είναι υπό τον έλεγχο και την εγγύηση του ΑΣΕΠ και δεν ακούστηκε κανένα απολύτως σχόλιο για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Άρα, η απάντηση στο ερώτημα εάν αυτό συνιστά οι δράσεις του ΟΑΕΔ και η σύγκρουση συνιστά ρουσφετολογικό ή όχι, η απάντησή μου είναι σαφής: Σε καμία περίπτωση δεν είναι ρουσφετολογικό διότι ήδη δοκιμάστηκε και για τον έλεγχο της διαφάνειας ο τελικός εγγυητής όπως ήταν στο παρελθόν έτσι και τώρα θα είναι το ΑΣΕΠ.
Δεύτερον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και προκάλεσε συζήτηση προκειμένου να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα το ταχύτερο δυνατόν, διότι ξέρετε αποτελεί κι ένα είδος φαρισαϊσμού απέναντι στη νέα γενιά και τους ανέργους, το 1,5 εκατομμύριο ανέργων, να ξέρουμε ότι μπορούμε να διαθέσουμε τώρα, εδώ και τώρα 1,3 δις και να μην προχωρούν αυτά τα ζητήματα .
Άρα για να συνοψίσω, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη λειτουργία του Διοικητή του ΟΑΕΔ, έχουμε εμπιστοσύνη στο μηχανισμό του ΟΑΕΔ και τη διαφάνεια και το ζήτημα αυτό ασφαλώς εάν χρειαστεί θα συζητηθεί.
* ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ KAI ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Δέλλας προσπαθεί να πείσει τους παίκτες να μη φύγουν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ