2013-04-26 11:40:36
Φωτογραφία για Περίεργη ανακίνηση θέματος παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από τη Bundesbank
Θεωρεί προβληματική τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA

Σφόδρα επικριτική στην στάση της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση χρέους εμφανίζεται η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank), σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αναφέρονται σε έγγραφό της, γνώση του οποίου επικαλείται η Handelsblatt. H EΚΤ, υποστηρίζεται, ανέλαβε μάλιστα μεγάλο ρίσκο ιδιαίτερα με τον ELA καθώς «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

To έγγραφο της Bundesbank έκτασης 29 σελίδων, γνώση του οποίου επικαλείται η γερμανική εφημερίδα την Παρασκευή, αναφέρει ότι η γερμανική Κεντρική Τράπεζα επικρίνει κεντρικής σημασίας αποφάσεις που πήρε η ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κρίσης.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της Ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο (και, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλία ή Ισπανία, οι δύο χώρες για τις οποίες το πρόγραμμα θεωρήθηκε «σωσίβιο»).


Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με την νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στάσης στο εν λόγω έγγραφο. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Bundesbank.

Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, αναφέρει, καθώς σε τελική ανάλυση «δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη» μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όσον αφορά το ΟΜΤ, το έγγραφει υποστηρίζει επιπλέον πως η ίδια η ελληνική περίπτωση δείχνει πως δεν είναι εγγυημένο ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να εξασφαλίσει τήρηση των δεσμεύσεων που θα συνόδευαν πακέτα αγοράς ομολόγων. 

«Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ η συνοχή της Ευρωζώνης»

Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι πρωταρχικό καθήκον της ΕΚΤ είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη. 

«Κατά την άποψη της Βundesbank», γράφει η Handelsblatt, «δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να αποτρέψει την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ: "Η παρούσα σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη ενώπιον των ακόμη κυρίαρχων εθνικών κρατών, και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να την εγγυηθεί η Κεντρική Τράπεζα"» αναφέρει επικαλούμενη το έγγραφο. 

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων. Ανακοινώνοντας την απόφαση της ΕΚΤ το φθινόπωρο για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ο Μάριο Ντράγκι είχε πει ότι η απόφαση ελήφθη με μόνο ένα «όχι», χωρίς να λέει από ποιον.  Λίγο αργότερα, ο Βάιντμαν δεν είχε πρόβλημα να εμφανιστεί δημόσια και να δηλώσει ότι εκείνος είχε καταψηφίσει, όπως είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες. 

Η έκθεση της Bundesbank που εμφανίζεται την Παρασκευή ακολουθεί τις δηλώσεις τηςΆνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική. Η καγκελάριος είχε επισημάνει πως η γερμανική οικονομία θα χρειαζόταν υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 www.tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ