2013-04-26 14:13:43
Φωτογραφία για H χειρότερη φάση της κρίσης χρέους είναι πίσω μας, εκτιμά ο Γ. Προβόπουλος...!!!
Την εκτίμηση ότι η «εξομάλυνση» στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να καταστήσει μη αναγκαίο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων (ΟΜΤ) εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος μιλώντας στο... πρακτορείο Bloomberg.

Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος λαμβάνοντας υπόψη ότι τους τελευταίους λίγους μήνες καταγράφηκε ένα είδος σταθεροποίησης, εξομάλυνσης, ίσως το ΟΜΤ να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. «Το OMT έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με αυτό, μόνο σε περίπτωση ανάγκης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους είναι πίσω μας», αν και αποσαφήνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι αδυναμίες έχουν αντιμετωπιστεί ή ότι ο δρόμος μπροστά θα είναι ανέφελος.

Ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική, επειδή κατά την εβδομάδα πριν από την απόφαση για τα επιτόκια της ΕΚΤ επικρατεί λεκτική πειθαρχία.


Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Προβόπουλος είπε ότι οι πιο σταθερές συνθήκες βοηθούν τη χώρα να κάνει «καλή πρόοδο» προς την εκ νέου εξισορρόπηση της οικονομίας της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και δύο διεθνείς διασώσεις.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, σίγουρα μέχρι τα μέσα του 2014 και ίσως νωρίτερα, θα δούμε την οικονομία επιταχύνεται», είπε και προσέθεσε «θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια θετικά σημάδια, ακόμη και νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις».

Για την λιτότητα ο Κεντρικός Τραπεζίτης τόνισε πως στην Ελλάδα, ο ταχύς ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης είχε οδυνηρό κόστος και μεταφράσθηκε σε αύξηση της ανεργίας, σε χαμηλότερα εισοδήματα, σε χαμηλότερους μισθούς και σε αύξηση των φόρων.

«Αλλά, δεδομένων των βαθιών αρχικών δημοσιονομικών ανισορροπιών μας, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση», τόνισε.

Τέλος, για την επιστροφή στην ανάπτυξη είπε το πόσο σύντομα αυτή θα έλθει θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το πόσο σύντομα στην Ευρώπη, ειδικά οι χώρες της περιφέρειας, θα είναι σε θέση να εξισορροπήσουν τις οικονομίες τους. «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε.
in.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ