2013-04-28 08:00:11
Φωτογραφία για Πυρετός διαβουλεύσεων ΤΑΙΠΕΔ – Ρώσων για τη ΔΕΠΑ
Της Μανταλένας Πίου

Με πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους Ρώσους βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ, ενώ την περασμένη Τετάρτη ήλθε στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Λεονίντ Λεμπέντεφ, ο Ρώσος μεγιστάνας στον οποίο ανήκει ο όμιλος Sintez, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Την ίδια ημέρα, τετραμελές κλιμάκιο στελεχών της Gazprom, μεταξύ των οποίων και Αμερικανός δικηγόρος, είχε πολύωρη συνάντηση με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων και ορισμένων άλλων όρων που συνοδεύουν το κείμενο της «σύμβασης πώλησης», η οποία έχει ήδη αποσταλεί σε όλους του ςυποψήφιους αγοραστές.

Εγγυητικές επιστολές

To βασικό «αγκάθι», που πρέπει να κλείσει σύντομα καθώς στις 10 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών, παραμένει η εγγυητική επιστολή. Το ύψος της εγγύησης είχε προσδιοριστεί στο 20% του τιμήματος και μπορεί να καταπέσει υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά ύστερα από παρέμβαση τρίτων. Η Gazprom, που ανησυχεί μήπως η Κομισιόν μπλοκάρει την εξαγορά, έχει ζητήσει, εδώ και καιρό, είτε την απάλειψη του όρου είτε τη δραστική περικοπή του ύψους της εγγύησης.


O πρόεδρος της Sintez Λ. Λεμπέντεφ

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι ειδικά για το θέμα αυτό ήλθε στην Αθήνα δύο φορές ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ. Η Gazprom στην αρχική, μη δεσμευτική προσφορά, είχε δώσει τίμημα γύρω στα 900 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξουν οι όροι που συνοδεύουν την εγγυητική και προσφέρει το ίδιο τίμημα κινδυνεύει να χάσει περίπου 180 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που η Κομισιόν μπλοκάρει την εξαγορά.

Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά σενάρια. Από την απάλειψη του όρου, που σχετίζεται με την κατάπτωση ύστερα από παρέμβαση τρίτων, ως τη δραστική μείωση του ύψους της εγγυητικής ή ακόμα και την επιβολή ενός είδους «πέναλτι», γύρω στο 5% ή στο 3%, που θα καταπίπτει υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ από το συνολικό ύψος της εγγύησης σε περίπτωση ματαίωσης της εξαγοράς ύστερα από παρέμβαση τρίτων.

Οι προτάσεις, όμως, αυτές μέχρι χθες βρίσκονταν σε συζήτηση, καθώς η όποια φόρμουλα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το ύψος της εγγύησης που είχε ζητηθεί στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ ήταν σημαντικά χαμηλότερο του 20% επί του τιμήματος, πράγμα που επισήμαναν τα στελέχη της Gazprom στο ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας ίση μεταχείριση.

Η ανησυχία της Gazprom για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν πηγάζει μόνον από τη δυσφορία με την οποία οι Βρυξέλλες (και η Ουάσινγκτον) αντιμετώπισαν την πιθανότητα να περάσει ο έλεγχος της ΔΕΠΑ στους Ρώσους, αλλά και από το γεγονός ότι η Κομισιόν διερευνά τη Gazprom για παραβίαση των αντι-τραστ ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αλλα θέματα που μπορεί να απασχολήσουν την Ε.Ε. είναι ότι η Gazprom, που είναι παραγωγός και κύριος προμηθευτής αερίου, αποκτά μέσω της ΔΕΠΑ άμεση πρόσβαση στην ελληνική αγορά, όπως και η αύξηση του μεριδίου που θα κατέχει στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας.

Αίτημα

Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν αιτήματος των Ρώσων διεκδικητών, φέρεται να έχει παράσχει εγγυήσεις για την κάλυψη του επενδυτή σε περίπτωση κατάρρευσης της αγοράς ενέργειας μέχρι την κατάθεση των προσφορών. Το θέμα συνδέεται με τις οφειλές προς τη ΔΕΠΑ που φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και τη γενικότερη κρίση χρέους στην αγορά ηλεκτρισμού. Επίσης το Ταμείο έχει δεχθεί «ρήτρα δραχμής», δηλαδή όρο που προβλέπει την ακύρωση της πώλησης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι όροι αυτοί συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο της σύμβασης πώλησης που έχει αποσταλεί και τους δύο άλλους διεκδικητές, τη Negusneft του ομίλου Sintez και την «Μ&Μ» κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη.
Εθνος
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ