2013-04-29 17:18:57
Φωτογραφία για Με τίμημα την υγεία τους «πληρώνουν» το κόστος της κρίσης οι Έλληνες
Ολοένα πιο βαρύ γίνεται το τίμημα που πληρώνουν για την υγεία τους οι Έλληνες λόγω της κρίσης. 

Έως και 20% έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία τα καρδιαγγειακά περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ με σταθερό ρυθμό αυξάνονται οι υπερτασικοί ασθενείς, ιδίως στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. 

Επιπλέον, ένας στους έξι ασθενείς με υπερλιπιδαιμία δεν ακολουθεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας της συμμετοχής του στα φάρμακα.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσαν σήμερα, μεταξύ άλλων, Έλληνες επιστήμονες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 28ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών την ερχόμενη εβδομάδα (9-11 Μαΐου 2013), με τη συμμετοχή κορυφαίων καρδιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως επισήμανε ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την κλινική εμπειρία στο ΕΣΥ την τελευταία διετία προκύπτει αύξηση έως και 20% στις προσελεύσεις καρδιαγγειακών συμβάντων στα Επείγοντα. 


«Η ανεργία, το εργασιακό στρες και η κατάθλιψη αποτελούν μείζονες παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών περιστατικών, αν όχι πιο σοβαροί, εξίσου σοβαροί με τους "κλασικούς" παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή» ανέφερε ο κ. Στεφανάδης.

Στις βαριές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

«Όσοι ανήκουν σε χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο τείνουν να έχουν σχεδόν διπλάσια επίπεδα καθημερινό στρες και μεγαλύτερο επιπολασμό υπέρτασης» είπε ο κ. Τσιούφης. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανεργία μπορεί να μετατραπεί σε μείζονα αιτία επιπολασμού της νόσου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η υπέρταση μπορεί να λάβει σημαντικές διαστάσεις με την αύξηση των επιπέδων της ανεργίας».

Ο κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», αναφέρθηκε στην κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη αρρυθμία και μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στον ελληνικό πληθυσμό. 

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 ασθενείς, των οποίων ο αριθμός αυξάνει συνεχώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. 

«Πρόσφατη πανελλήνια μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή στη χώρα μας έδειξε ότι το 40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων» υπογράμμισε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Ρίχτερ, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, τόνισε την αξία της καρδιαγγειακής πρόληψης για την καρδιαγγειακή προστασία. 

Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ που επικαλέστηκε, η μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά συμβάντα τα τελευταία 20 έτη βασίστηκε κατά 50% στην αλλαγή τρόπου ζωής πριν από την εμφάνιση του καρδιαγγειακού επεισοδίου και μόνο κατά 50% από την επεμβατική και χειρουργική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, καθώς και τη φαρμακευτική αγωγή έπειτα από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ