2013-05-08 10:23:27
«Τρέχει» τις διαδικασίες το οικονομικό επιτελείο, για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μπορεί η χθεσινή εξέλιξη (η γερμανική Hochtief μεταβίβασε το 26,7% στην καναδική PSP Investments) να αιφνιδίασε την Αθήνα, αλλά όπως έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ο σχεδιασμός δεν αλλάζει «Οι Κινέζοι είναι 'ζεστοί' για το αεροδρόμιο και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Με αυτά τα δεδομένα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πρόκειται να προκηρύξει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο (55%).
Μέχρι στιγμής εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από την Κίνα (Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management) έχουν έλθει δύο φορές στην Ελλάδα και σε επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εκδήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον για την εξαγορά του αεροδρομίου.
Από το 2003, που στην ηγεσία της εταιρείας βρίσκεται ο Γκόρντον Φάιφ, η PSP κατάφερε να αυξήσει την αξία των επενδύσεών της κατά 700% περίπου!
Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι το γεγονός ότι έριξαν στο τραπέζι και την πρόταση για αγορά και του ποσοστού της Hochtief.
Τώρα που οι Γερμανοί πούλησαν το 26,7%, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι δεν αλλάζουν οι... ισορροπίες, καθώς ο πλειοδότης του διαγωνισμού παίρνοντας το 55% εξασφαλίζει και το μάνατζμεντ της εταιρείας.
Ταξίδι Σαμαρά
Εκτιμάται δε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κίνα και δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης θα συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή.
Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης διατύπωσε χθες την άποψη πως είναι θετική εξέλιξη η συμμετοχή των Καναδών στη μετοχική σύνθεση του «Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Ενας αξιόπιστος επενδυτής αποφάσισε να επενδύσει, μεταξύ άλλων, και στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω βοηθάει στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση επενδυτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προετοιμάζουν τον διαγωνισμό πώλησης του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου «ίσως είναι καλύτερα που αποχώρησε η Hochtief κι αυτό με το σκεπτικό ότι όταν έχεις μια εταιρεία η οποία 'καίγεται' να πουλήσει αυτό μπορεί να ρίξει το τίμημα που θα διεκδικήσεις από την αγορά».
Ανέφερε δε ότι μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ «θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη βελτίωση του κλίματος και το επενδυτικό ενδιαφέρον που δείχνουν ισχυροί όμιλοι για την Ελλάδα».
Συμμετοχή Κινέζων
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η κοινοπραξία των κινέζικων εταιρειών από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα οι συγκεκριμένες εταιρείες επιζητούν να επενδύσουν στα περιφερειακά αεροδρόμια και σε δραστηριότητες όπως cargo και logistics.
Στόχος τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών από τη Ν.Α. Ασία και ειδικότερα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Κίνας. Η κοινοπραξία διαμορφώνει αυτή την περίοδο το επιχειρηματικό της σχέδιο και ετοιμάζεται για τη διαμόρφωση της πρότασής της.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης
Με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013 η συμφωνία της Hochtief
Πούλησε έναντι 1,5 δισ. € τις συμμετοχές της σε 6 αεροδρόμια
Στους Καναδούς περνά το 26,7% του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ύστερα από τη συμφωνία της Hochtief να πουλήσει την εταιρική μονάδα των αεροδρομίων της σε θυγατρική του δημοσίου επενδυτικού ταμείου συντάξεων του Καναδά (PSP Investments).
Η πώληση των συμμετοχών της Hochtief στο αεροδρόμιο της Αθήνας και άλλα πέντε αεροδρόμια (Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ, Τίρανα), η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, έγινε έναντι τιμήματος ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς περιλαμβάνονται και 400 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν δικαιώματα μειοψηφίας.
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας, η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο το 26,7% των μετοχών, τις οποίες κατείχε η Hochtief, ενώ εκτός συμφωνίας παραμένει ποσοστό 13,3% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είχε περάσει σε αυστραλιανά και καναδικά επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση όμως της HOCHTIEF AirPort CapitalGmbH & Co. KgaA.
Με τα νέα δεδομένα, στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας συμμετέχουν το ελληνικό Δημόσιο που είναι μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 55%, η PSP Investments στην οποία περνά το 26,7%, το fund HTAC του οποίου κύριοι μέτοχοι είναι καναδικά και αυστραλιανά θεσμικά επενδυτικά σχήματα με 13,3%, καθώς και η οικογένεια Κοπελούζου με 4,99%.
Εκτός του ποσοστού της στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με το οποίο η σύμβαση λήγει το 2026, η Hochtief πούλησε τις συμμετοχές της σε άλλα πέντε αεροδρόμια, αυτά της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σίδνεϊ και των Τιράνων, από τα οποία συνολικά διακινούνται περίπου 95 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Τελικώς η εταιρεία προχώρησε στην πώληση των συμμετοχών της και στα έξι αεροδρόμια, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν να εξαιρεί την Αθήνα λόγω του γενικότερου αρνητικού οικονομικού κλίματος.
Εγκριση
Η συναλλαγή υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές, εάν χρειαστεί, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. «Αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας» χαρακτήρισε τη συναλλαγή ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief, Μαρσελίνο Φερνάντεθ Βέρντες, σημειώνοντας ότι το τίμημα που θα εισπραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και την επένδυση σε υποδομές, ενώ για κίνηση που προσφέρει «προοπτική στους εργαζομένους» έκανε λόγο ο οικονομικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Hochtief, Πίτερ Σάσενφελντ.
Υπενθυμίζεται ότι η Hochtief είχε προσπαθήσει άλλες δύο φορές σε διάστημα 1,5 έτους να πουλήσει το ποσοστό που διέθετε σε έξι αεροδρόμια. Τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού. Ανάλογη διαδικασία είχε ξεκινήσει και το 2011, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η γερμανική εταιρεία δεν κατάφερε να εισπράξει το ποσό του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ που είχε ζητήσει από την αγορά και για τις έξι συμμετοχές της στα αεροδρόμια.
Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η «ταυτότητα» της PSP Investments
Συνταξιοδοτικό ταμείο που επενδύει σε εταιρείες, χρηματιστήρια και real estate
Η Public Sector Pension Investment Board of Canada (PSP Investments) είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της τον Μάρτιο του 2012 ανέρχονταν σε 64,5 δισ. δολάρια, ενώ το 2009 τα διαχειριζόμενα κεφάλαια έφθαναν τα 34 δισ. δολάρια.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από το 2003 που στην ηγεσία της εταιρείας βρίσκεται ο Γκόρντον Φάιφ ?με προϋπηρεσία στην TAL International θυγατρική της TAL Global Asset Management, με κύριο αντικείμενο το leasing πλοίων μεταφοράς κοντέινερ και αργότερα στην JPMorgan στο Σιτι- η PSP κατάφερε να αυξήσει την αξία των επενδύσεών της κατά 700% περίπου!
Συνολικά, την τριετία που ακολούθησε μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τη PSP εμφάνισε μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 12,7% στις επενδύσεις της, δημιουργώντας επενδυτικό εισόδημα ύψους 16,5 δισ. δολαρίων.
Διαχειρίζεται πόρους του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.
Η PSP Investments, ένα κρατικά ελεγχόμενο συνταξιοδοτικό ταμείο, ιδρύθηκε με νομοθετική πράξη από την καναδική Βουλή τον Σεπτέμβριο του 1999 με σκοπό να διαχειριστεί τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που θα πραγματοποιούνταν μετά την 1η Απριλίου του 2000 στα συνταξιοδοτικά ταμεία των Δημόσιων Υπηρεσιών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Βασιλικής Εφιππης Αστυνομίας των Βουνών και των Εφέδρων.
Στη συνέχεια ανέλαβε και τις εισφορές του συνταξιοδοτικού ταμείου που αφορά τα αποθεματικά των Ενόπλων Δυνάμεων (από την 1η Μαρτίου του 2007).
Σε γενικές γραμμές, επενδύει σε διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στις αγορές σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ και του Καναδά. Παράλληλα πραγματοποιεί επενδύσεις στις αγορές private equity και real estate.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της εταιρείας στον δημόσιο τομέα του Καναδά, οι κυριότερες είναι στην Canadian Natural Resources Ltd (φυσικοί πόροι της χώρας), την Canadian National Railway Co. (σιδηρόδρομοι), τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού Goldcorp Inc., Barrick Gold Corp και Barrick Gold Corp, τις τράπεζες Royal Bank of Canada, The Toronto-Dominion Bank και Bank of Nova Scotia, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών BCE Inc κ.ά.
Οι πιο σημαντικές τοποθετήσεις της PSP Invest-ments σε ιδιωτικές εταιρείες αφορούν τη Revera (καναδική εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας), την Telesat Hol-dings (καναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών), την In-frafas Norge AS (νορβηγική εταιρεία που συμμετέχει στο μεγάλο ενεργειακό joint venture Gassled ), την Trancelec (καναδική εταιρεία που κατασκευάζει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ανεμογεννήτριες, δίκτυα σηματοδότησης δρόμων κ.ά.), την DP World (αυστραλέζικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λιμενικών σταθμών και logistics), την Timberwest Forest Corp (καναδική βιομηχανία ξυλείας) κ.ά.
Ρεπορτάζ: ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΠΗΓΗ: Έθνος Tromaktiko
Μπορεί η χθεσινή εξέλιξη (η γερμανική Hochtief μεταβίβασε το 26,7% στην καναδική PSP Investments) να αιφνιδίασε την Αθήνα, αλλά όπως έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ο σχεδιασμός δεν αλλάζει «Οι Κινέζοι είναι 'ζεστοί' για το αεροδρόμιο και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Με αυτά τα δεδομένα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πρόκειται να προκηρύξει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο (55%).
Μέχρι στιγμής εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από την Κίνα (Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management) έχουν έλθει δύο φορές στην Ελλάδα και σε επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εκδήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον για την εξαγορά του αεροδρομίου.
Από το 2003, που στην ηγεσία της εταιρείας βρίσκεται ο Γκόρντον Φάιφ, η PSP κατάφερε να αυξήσει την αξία των επενδύσεών της κατά 700% περίπου!
Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι το γεγονός ότι έριξαν στο τραπέζι και την πρόταση για αγορά και του ποσοστού της Hochtief.
Τώρα που οι Γερμανοί πούλησαν το 26,7%, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι δεν αλλάζουν οι... ισορροπίες, καθώς ο πλειοδότης του διαγωνισμού παίρνοντας το 55% εξασφαλίζει και το μάνατζμεντ της εταιρείας.
Ταξίδι Σαμαρά
Εκτιμάται δε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κίνα και δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης θα συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή.
Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης διατύπωσε χθες την άποψη πως είναι θετική εξέλιξη η συμμετοχή των Καναδών στη μετοχική σύνθεση του «Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Ενας αξιόπιστος επενδυτής αποφάσισε να επενδύσει, μεταξύ άλλων, και στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω βοηθάει στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση επενδυτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προετοιμάζουν τον διαγωνισμό πώλησης του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου «ίσως είναι καλύτερα που αποχώρησε η Hochtief κι αυτό με το σκεπτικό ότι όταν έχεις μια εταιρεία η οποία 'καίγεται' να πουλήσει αυτό μπορεί να ρίξει το τίμημα που θα διεκδικήσεις από την αγορά».
Ανέφερε δε ότι μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ «θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη βελτίωση του κλίματος και το επενδυτικό ενδιαφέρον που δείχνουν ισχυροί όμιλοι για την Ελλάδα».
Συμμετοχή Κινέζων
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η κοινοπραξία των κινέζικων εταιρειών από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα οι συγκεκριμένες εταιρείες επιζητούν να επενδύσουν στα περιφερειακά αεροδρόμια και σε δραστηριότητες όπως cargo και logistics.
Στόχος τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών από τη Ν.Α. Ασία και ειδικότερα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Κίνας. Η κοινοπραξία διαμορφώνει αυτή την περίοδο το επιχειρηματικό της σχέδιο και ετοιμάζεται για τη διαμόρφωση της πρότασής της.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης
Με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013 η συμφωνία της Hochtief
Πούλησε έναντι 1,5 δισ. € τις συμμετοχές της σε 6 αεροδρόμια
Στους Καναδούς περνά το 26,7% του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ύστερα από τη συμφωνία της Hochtief να πουλήσει την εταιρική μονάδα των αεροδρομίων της σε θυγατρική του δημοσίου επενδυτικού ταμείου συντάξεων του Καναδά (PSP Investments).
Η πώληση των συμμετοχών της Hochtief στο αεροδρόμιο της Αθήνας και άλλα πέντε αεροδρόμια (Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ, Τίρανα), η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, έγινε έναντι τιμήματος ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς περιλαμβάνονται και 400 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν δικαιώματα μειοψηφίας.
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας, η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο το 26,7% των μετοχών, τις οποίες κατείχε η Hochtief, ενώ εκτός συμφωνίας παραμένει ποσοστό 13,3% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είχε περάσει σε αυστραλιανά και καναδικά επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση όμως της HOCHTIEF AirPort CapitalGmbH & Co. KgaA.
Με τα νέα δεδομένα, στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας συμμετέχουν το ελληνικό Δημόσιο που είναι μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 55%, η PSP Investments στην οποία περνά το 26,7%, το fund HTAC του οποίου κύριοι μέτοχοι είναι καναδικά και αυστραλιανά θεσμικά επενδυτικά σχήματα με 13,3%, καθώς και η οικογένεια Κοπελούζου με 4,99%.
Εκτός του ποσοστού της στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με το οποίο η σύμβαση λήγει το 2026, η Hochtief πούλησε τις συμμετοχές της σε άλλα πέντε αεροδρόμια, αυτά της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σίδνεϊ και των Τιράνων, από τα οποία συνολικά διακινούνται περίπου 95 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Τελικώς η εταιρεία προχώρησε στην πώληση των συμμετοχών της και στα έξι αεροδρόμια, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν να εξαιρεί την Αθήνα λόγω του γενικότερου αρνητικού οικονομικού κλίματος.
Εγκριση
Η συναλλαγή υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές, εάν χρειαστεί, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. «Αποτέλεσμα μιας πολύ ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας» χαρακτήρισε τη συναλλαγή ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief, Μαρσελίνο Φερνάντεθ Βέρντες, σημειώνοντας ότι το τίμημα που θα εισπραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και την επένδυση σε υποδομές, ενώ για κίνηση που προσφέρει «προοπτική στους εργαζομένους» έκανε λόγο ο οικονομικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Hochtief, Πίτερ Σάσενφελντ.
Υπενθυμίζεται ότι η Hochtief είχε προσπαθήσει άλλες δύο φορές σε διάστημα 1,5 έτους να πουλήσει το ποσοστό που διέθετε σε έξι αεροδρόμια. Τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού. Ανάλογη διαδικασία είχε ξεκινήσει και το 2011, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η γερμανική εταιρεία δεν κατάφερε να εισπράξει το ποσό του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ που είχε ζητήσει από την αγορά και για τις έξι συμμετοχές της στα αεροδρόμια.
Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η «ταυτότητα» της PSP Investments
Συνταξιοδοτικό ταμείο που επενδύει σε εταιρείες, χρηματιστήρια και real estate
Η Public Sector Pension Investment Board of Canada (PSP Investments) είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της τον Μάρτιο του 2012 ανέρχονταν σε 64,5 δισ. δολάρια, ενώ το 2009 τα διαχειριζόμενα κεφάλαια έφθαναν τα 34 δισ. δολάρια.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από το 2003 που στην ηγεσία της εταιρείας βρίσκεται ο Γκόρντον Φάιφ ?με προϋπηρεσία στην TAL International θυγατρική της TAL Global Asset Management, με κύριο αντικείμενο το leasing πλοίων μεταφοράς κοντέινερ και αργότερα στην JPMorgan στο Σιτι- η PSP κατάφερε να αυξήσει την αξία των επενδύσεών της κατά 700% περίπου!
Συνολικά, την τριετία που ακολούθησε μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τη PSP εμφάνισε μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 12,7% στις επενδύσεις της, δημιουργώντας επενδυτικό εισόδημα ύψους 16,5 δισ. δολαρίων.
Διαχειρίζεται πόρους του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.
Η PSP Investments, ένα κρατικά ελεγχόμενο συνταξιοδοτικό ταμείο, ιδρύθηκε με νομοθετική πράξη από την καναδική Βουλή τον Σεπτέμβριο του 1999 με σκοπό να διαχειριστεί τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που θα πραγματοποιούνταν μετά την 1η Απριλίου του 2000 στα συνταξιοδοτικά ταμεία των Δημόσιων Υπηρεσιών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Βασιλικής Εφιππης Αστυνομίας των Βουνών και των Εφέδρων.
Στη συνέχεια ανέλαβε και τις εισφορές του συνταξιοδοτικού ταμείου που αφορά τα αποθεματικά των Ενόπλων Δυνάμεων (από την 1η Μαρτίου του 2007).
Σε γενικές γραμμές, επενδύει σε διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στις αγορές σταθερού εισοδήματος των ΗΠΑ και του Καναδά. Παράλληλα πραγματοποιεί επενδύσεις στις αγορές private equity και real estate.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της εταιρείας στον δημόσιο τομέα του Καναδά, οι κυριότερες είναι στην Canadian Natural Resources Ltd (φυσικοί πόροι της χώρας), την Canadian National Railway Co. (σιδηρόδρομοι), τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού Goldcorp Inc., Barrick Gold Corp και Barrick Gold Corp, τις τράπεζες Royal Bank of Canada, The Toronto-Dominion Bank και Bank of Nova Scotia, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών BCE Inc κ.ά.
Οι πιο σημαντικές τοποθετήσεις της PSP Invest-ments σε ιδιωτικές εταιρείες αφορούν τη Revera (καναδική εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας), την Telesat Hol-dings (καναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών), την In-frafas Norge AS (νορβηγική εταιρεία που συμμετέχει στο μεγάλο ενεργειακό joint venture Gassled ), την Trancelec (καναδική εταιρεία που κατασκευάζει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ανεμογεννήτριες, δίκτυα σηματοδότησης δρόμων κ.ά.), την DP World (αυστραλέζικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λιμενικών σταθμών και logistics), την Timberwest Forest Corp (καναδική βιομηχανία ξυλείας) κ.ά.
Ρεπορτάζ: ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΠΗΓΗ: Έθνος Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πρόσκρουση πλοίου στην Γένοβα [video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ