2013-05-10 22:53:03
Φωτογραφία για Γκιούλ: «Μη λογικά» τα σχέδια της Κύπρου για τo αέριο
Στην πιο σημαντική θέση της ενεργειακής γεωγραφία στην ανατολική Μεσόγειο τοποθέτησε τη χώρα του ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπτουλάχ Γκιούλ, μιλώντας... στην Κωνσταντινούπολη στο 4ο Ενεργειακό Φόρουμ που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ενέργειας και Κλίματος (IICEC) του τουρκικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου Σαμπαντζί. Όπως ισχυρίστηκε η Τουρκία έχει «τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και μία ευρεία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», ενώ ανέφερε ότι «δεν είναι λογικά τα σχέδια της Ελληνοκυπριακής πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις πηγές που βρίσκονται γύρω από το Νησί».

Επίσης, ο κ. Γκιούλ έκανε λόγο για ενδείξεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου τριών τρισεκ. κυβικών μέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτό «θα καταστήσει ακόμη πιο σημαντική τη θέση της Τουρκίας στην ενεργειακή γεωγραφία, αφού έχει τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και μία ευρεία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».


Ανέφερε, επίσης, πως «η οικονομική συνεργασία που θα οικοδομηθεί στην περιοχή αφενός θα υπηρετήσει την κοινή ευημερία και αφετέρου θα συμβάλει στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο «στα σχέδια σχετικά με τις πηγές της περιοχής, η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως περιοχή που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Κύπρο και της Τουρκία».

Ο κ. Γκιουλ είπε ότι «προκειμένου να επικρατήσει γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει από τώρα να διαμορφωθεί ένας χώρος οικονομικής συνεργασίας, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό» και τόνισε: «Αλλιώς τα προβλήματα αυτά θα εξελιχθούν σε αιτία μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον. Και γι αυτό θα πρέπει να καταβάλλουν όλες οι πλευρές προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερα στο Κυπριακό».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί δεν είναι λογικά και περιλαμβάνουν ρίσκο. Διότι επί των πηγών αυτών έχουν δικαιώματα και όσοι ζουν στην ΤΔΒΚ».

Ο Γκιουλ τόνισε ότι «το βήμα που θα συμβάλει στην επίλυση των υφιστάμενων πολιτικών προβλημάτων μπορεί να ξεκινήσει με την οικονομία και να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο ένα νέο πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας. Πράγμα που μπορεί να γίνει μάλιστα στο πλαίσιο της ΕΕ, έτσι ώστε να προκύψει ένας νέος πυλώνας της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε θέματα Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Ερωτηθείς για τα περί συνεργασίας που ανέφερε ο Πρόεδρος Γκιουλ, ο Γιλντίζ είπε πως η Τουρκία κάνει προετοιμασίες για «ενδεχόμενα σχέδια τόσο με τη Νότια Κύπρο, όσο και με το Ισραήλ» και τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν τα σχέδια αυτά αν τα έσοδα, οι πηγές, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν μοιραστούν σε ολόκληρη της Κύπρο».
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ