2013-05-12 09:09:19
Της Μικαέλλας Λοίζου
Διασύνδεση Κυπριακού-κρίσης-φυσικού αερίου έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ - Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συνομιλίες, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην επαναρχίσουν το φθινόπωρο, η τουρκική να επαναρχίσουν στις 30 Μαΐου και ο Ντάουνερ να επαναρχίσουν… γενικότερα
Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛ προέκρινε τη σύναψη οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα υποβοηθήσει τηνεπίλυση του Κυπριακού
Παρά το γεγονός πως διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν πως έγινε κατανοητό από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη, πως η διαδικασία λύσης του Κυπριακού, η οικονομική κρίση και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου είναι διαφορετικά ζητήματα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κάθε άλλο από αυτό έδειξε να έχει ως προσανατολισμό, κατά τη δημόσια τοποθέτησή του.
«Αντί να αποτρέπει τον κόσμο από το να προχωρήσει εμπρός, η οικονομική κρίση κατ’ ακρίβειαν ανοίγει ευκαιρίες
. Και περιττό να πω ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εκμετάλλευσης εντός της ΑΟΖ παρά τις ακτές της Κύπρου κι αυτό μπορεί ακόμη να είναι μέρος μιας λύσης», ανέφερε πριν από την έναρξη της συνάντησης. Ο κ. Κασουλίδης, πάντως, απάντησε στον ομόλογό του ότι «επιθυμούμε να χειριζόμαστε τα ζητήματα της οικονομίας και τα ζητήματα του φυσικού αερίου [και το Κυπριακό] ως τρία χωριστά ζητήματα. Αν το ένα ενισχύει το άλλο, είναι διαμέσου των παράλληλών τους ρόλων. Αλλά αυτό θα το συζητήσουμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης».
Μετά το πέρας της συνάντησης δεν υπήρξε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση από αμερικανικής πλευράς, που να ανατρέπει την εντύπωση που δημιούργησε μπροστά στις κάμερες ο κ. Κέρι. Ο κ. Κασουλίδης, αντιθέτως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Όπως τον ακούσατε, έχει παραθέσει τρία θέματα. Από την ώρα που έχουμε εξηγηθεί ότι τα τρία αυτά θέματα δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο, αλλά μπορούν να ενισχύουν αυτούς τους τρεις διαφορετικούς δρόμους, τα πράγματα νομίζω βρίσκονται στη σωστή τους διάσταση». Επισήμανε, παράλληλα, πως οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν έθεσαν ζήτημα διακοπής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έχει ιδέες
«Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας τη βαθιά γνώση που έδειξε ο Αμερικανός ομόλογός του «για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή και αυτά μπορούν να συνδεθούν, όπως ήταν κι η δική μου επιθυμία». «Έχει κάποιες ιδέες», συνέχισε, «για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Αποδέχθηκε τις εισηγήσεις μας, τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί η κατάσταση, με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η λύση του κυπριακού προβλήματος, κατά τρόπο δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους».
Πότε επαναρχίζουν;
Κατά τις προηγούμενες ημέρες της παρουσίας του στις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είχε επιτύχει να εξασφαλίσει «κατανόηση» από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών. Του εξήγησε, δηλαδή, πως για την Κυβέρνηση προέχει αυτήν τη στιγμή η διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε με την οικονομία και θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες, για να μπορέσουν να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Τοποθέτησε, μάλιστα, την επανέναρξη των συνομιλιών το φθινόπωρο, θέση στην οποία το Προεδρικό εμμένει.
Οι Τούρκοι, βεβαίως, πιέζουν για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προτάσσοντας το επιχείρημα πως η Κύπρος θα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης για πάρα πολύ καιρό και δεν θα πρέπει να αναμένουμε αυτή να ξεπεραστεί, για να καθίσουμε στη διαπραγματευτική τράπεζα. Ωστόσο, χθες, ο Έρογλου μετέφερε τη δική του ημερομηνία επανεκκίνησης της διαδικασίας, εξαιρετικά κοντά. Εξέφρασε την ελπίδα, η έναρξη των συνομιλιών, να επιτευχθεί μετά το δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 29 Μαΐου. «Υπάρχει δραστηριότητα στο Κυπριακό», είπε, φέροντας ως σημεία αναφοράς τη συνάντηση Ερντογάν - Ομπάμα και τη δική του συνάντηση με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Herve Ladsous.
Οικονομική συνεργασία στην περιοχή θέλουν οι Τούρκοι
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα υποβάλλει προτάσεις σε σχέση με την αξιοποίηση του δικού μας φυσικού αερίου. Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε πως «δεν είναι λογικά τα σχέδια της ε/κ πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις πηγές που βρίσκονται γύρω από το νησί». Συνδέοντας τα κοιτάσματα με τη λύση, ανέφερε πως «η οικονομική συνεργασία που θα οικοδομηθεί στην περιοχή, αφενός θα υπηρετήσει την κοινή ευημερία και αφετέρου θα συμβάλει στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων».
Ο Γκιουλ είπε ότι «προκειμένου να επικρατήσει γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει από τώρα να διαμορφωθεί ένας χώρος οικονομικής συνεργασίας, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό». Αλλιώς, ισχυρίστηκε, τα προβλήματα αυτά θα εξελιχθούν σε αιτία μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον. «Και γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλλουν όλες οι πλευρές προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερα στο Κυπριακό», τόνισε.
Διαφήμισε τις… πιέσεις
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, από πλευράς του, εξέδωσε χθες γραπτή δήλωση, μέσω του γραφείου Τύπου των καλών υπηρεσιών, διαφημίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις προσπάθειες που καταβάλλει, ώστε να ασκηθούν πιέσεις από τους ξένους για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι κατανοεί τις οικονομικές συνθήκες και τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το στάδιο, εξιστόρησε κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να… γίνει σεβαστή η δική μας θέση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ντάουνερ «έχει πρόσφατα πολλαπλασιάσει τις επαφές του με μέλη και των δύο κοινοτήτων που έχουν επιρροή, καθώς και διεθνείς ενδιαφερόμενους, σε μια προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού», προσθέτοντας ότι πρόσφατα παρέστη σε συνάντηση πρεσβευτών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μας… προειδοποίησε, μάλιστα, πως είναι «αποφασισμένος» να εμπλέξει όσους ενδιαφερόμενους είναι δυνατόν, Κύπριους ή ξένους, ώστε να εκπληρώσει την αποστολή του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αυστραλός διπλωμάτης «είναι ενθαρρυμένος» από τη συζήτηση Κασουλίδη - Μπαν, που επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό «και ιδιαίτερα στις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», παρόλο που, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, το αποτέλεσμά της μάλλον συγκρούεται με το ενδεχόμενο να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες. Ενθαρρυμένοι είναι και στην έδρα των ΗΕ, με τον εκεί εκπρόσωπο του Οργανισμού να επαναλαμβάνει τα λόγια του Ντάουνερ.
Να του έχουμε… εμπιστοσύνη;
Ο Ντάουνερ δήλωσε, ακόμη, πως πήρε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τους κ. Αναστασιάδη και Έρογλου και τις συζύγους τους σε δείπνο, «ώστε να γνωριστούν και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών», έχοντας, ίσως, ξεχάσει ότι γνωρίζονται, και υιοθετώντας το λεκτικό που είχε χρησιμοποιήσει στις πρωινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προφανώς για να μη φαίνονται οι τοποθετήσεις του ότι έρχονται σε σύγκρουση με αυτές της ελληνικής πλευράς. Ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε δηλώσει πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι ότι πρέπει πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων να υπάρχει αποκατάσταση της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου.
Προτεραιότητα η επιστροφή
Αναφορά στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου έκανε χθες, εν τω μεταξύ, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως είπε, αυτή αποτελεί πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούλησή της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων ή απειλών κενού περιεχομένου.
Ο πόθος για τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Αμμόχωστο δεν μειώνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, τόνισε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ τέθηκε, ως προτεραιότητα, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου προς τους νόμιμους κατοίκους, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε μια εμπιστοσύνη ότι επιτέλους η Τουρκία εννοεί αυτά που κατ’ ιδίαν λέει, αλλά και πολλές φορές δημοσίως διακηρύττει».
Σημεριν
ή
InfoGnomon
Διασύνδεση Κυπριακού-κρίσης-φυσικού αερίου έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ - Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συνομιλίες, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην επαναρχίσουν το φθινόπωρο, η τουρκική να επαναρχίσουν στις 30 Μαΐου και ο Ντάουνερ να επαναρχίσουν… γενικότερα
Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛ προέκρινε τη σύναψη οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα υποβοηθήσει τηνεπίλυση του Κυπριακού
Παρά το γεγονός πως διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν πως έγινε κατανοητό από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη, πως η διαδικασία λύσης του Κυπριακού, η οικονομική κρίση και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου είναι διαφορετικά ζητήματα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κάθε άλλο από αυτό έδειξε να έχει ως προσανατολισμό, κατά τη δημόσια τοποθέτησή του.
«Αντί να αποτρέπει τον κόσμο από το να προχωρήσει εμπρός, η οικονομική κρίση κατ’ ακρίβειαν ανοίγει ευκαιρίες
Μετά το πέρας της συνάντησης δεν υπήρξε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση από αμερικανικής πλευράς, που να ανατρέπει την εντύπωση που δημιούργησε μπροστά στις κάμερες ο κ. Κέρι. Ο κ. Κασουλίδης, αντιθέτως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Όπως τον ακούσατε, έχει παραθέσει τρία θέματα. Από την ώρα που έχουμε εξηγηθεί ότι τα τρία αυτά θέματα δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο, αλλά μπορούν να ενισχύουν αυτούς τους τρεις διαφορετικούς δρόμους, τα πράγματα νομίζω βρίσκονται στη σωστή τους διάσταση». Επισήμανε, παράλληλα, πως οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν έθεσαν ζήτημα διακοπής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έχει ιδέες
«Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας τη βαθιά γνώση που έδειξε ο Αμερικανός ομόλογός του «για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή και αυτά μπορούν να συνδεθούν, όπως ήταν κι η δική μου επιθυμία». «Έχει κάποιες ιδέες», συνέχισε, «για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Αποδέχθηκε τις εισηγήσεις μας, τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί η κατάσταση, με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η λύση του κυπριακού προβλήματος, κατά τρόπο δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους».
Πότε επαναρχίζουν;
Κατά τις προηγούμενες ημέρες της παρουσίας του στις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είχε επιτύχει να εξασφαλίσει «κατανόηση» από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών. Του εξήγησε, δηλαδή, πως για την Κυβέρνηση προέχει αυτήν τη στιγμή η διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε με την οικονομία και θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες, για να μπορέσουν να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Τοποθέτησε, μάλιστα, την επανέναρξη των συνομιλιών το φθινόπωρο, θέση στην οποία το Προεδρικό εμμένει.
Οι Τούρκοι, βεβαίως, πιέζουν για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προτάσσοντας το επιχείρημα πως η Κύπρος θα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης για πάρα πολύ καιρό και δεν θα πρέπει να αναμένουμε αυτή να ξεπεραστεί, για να καθίσουμε στη διαπραγματευτική τράπεζα. Ωστόσο, χθες, ο Έρογλου μετέφερε τη δική του ημερομηνία επανεκκίνησης της διαδικασίας, εξαιρετικά κοντά. Εξέφρασε την ελπίδα, η έναρξη των συνομιλιών, να επιτευχθεί μετά το δείπνο στο οποίο θα παρακαθίσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 29 Μαΐου. «Υπάρχει δραστηριότητα στο Κυπριακό», είπε, φέροντας ως σημεία αναφοράς τη συνάντηση Ερντογάν - Ομπάμα και τη δική του συνάντηση με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Herve Ladsous.
Οικονομική συνεργασία στην περιοχή θέλουν οι Τούρκοι
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα υποβάλλει προτάσεις σε σχέση με την αξιοποίηση του δικού μας φυσικού αερίου. Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε πως «δεν είναι λογικά τα σχέδια της ε/κ πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις πηγές που βρίσκονται γύρω από το νησί». Συνδέοντας τα κοιτάσματα με τη λύση, ανέφερε πως «η οικονομική συνεργασία που θα οικοδομηθεί στην περιοχή, αφενός θα υπηρετήσει την κοινή ευημερία και αφετέρου θα συμβάλει στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων».
Ο Γκιουλ είπε ότι «προκειμένου να επικρατήσει γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει από τώρα να διαμορφωθεί ένας χώρος οικονομικής συνεργασίας, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό». Αλλιώς, ισχυρίστηκε, τα προβλήματα αυτά θα εξελιχθούν σε αιτία μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον. «Και γι’ αυτό θα πρέπει να καταβάλλουν όλες οι πλευρές προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερα στο Κυπριακό», τόνισε.
Διαφήμισε τις… πιέσεις
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, από πλευράς του, εξέδωσε χθες γραπτή δήλωση, μέσω του γραφείου Τύπου των καλών υπηρεσιών, διαφημίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις προσπάθειες που καταβάλλει, ώστε να ασκηθούν πιέσεις από τους ξένους για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, ο οποίος είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι κατανοεί τις οικονομικές συνθήκες και τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το στάδιο, εξιστόρησε κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να… γίνει σεβαστή η δική μας θέση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ντάουνερ «έχει πρόσφατα πολλαπλασιάσει τις επαφές του με μέλη και των δύο κοινοτήτων που έχουν επιρροή, καθώς και διεθνείς ενδιαφερόμενους, σε μια προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού», προσθέτοντας ότι πρόσφατα παρέστη σε συνάντηση πρεσβευτών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μας… προειδοποίησε, μάλιστα, πως είναι «αποφασισμένος» να εμπλέξει όσους ενδιαφερόμενους είναι δυνατόν, Κύπριους ή ξένους, ώστε να εκπληρώσει την αποστολή του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αυστραλός διπλωμάτης «είναι ενθαρρυμένος» από τη συζήτηση Κασουλίδη - Μπαν, που επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό «και ιδιαίτερα στις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», παρόλο που, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, το αποτέλεσμά της μάλλον συγκρούεται με το ενδεχόμενο να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες. Ενθαρρυμένοι είναι και στην έδρα των ΗΕ, με τον εκεί εκπρόσωπο του Οργανισμού να επαναλαμβάνει τα λόγια του Ντάουνερ.
Να του έχουμε… εμπιστοσύνη;
Ο Ντάουνερ δήλωσε, ακόμη, πως πήρε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τους κ. Αναστασιάδη και Έρογλου και τις συζύγους τους σε δείπνο, «ώστε να γνωριστούν και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών», έχοντας, ίσως, ξεχάσει ότι γνωρίζονται, και υιοθετώντας το λεκτικό που είχε χρησιμοποιήσει στις πρωινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προφανώς για να μη φαίνονται οι τοποθετήσεις του ότι έρχονται σε σύγκρουση με αυτές της ελληνικής πλευράς. Ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε δηλώσει πως η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι ότι πρέπει πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων να υπάρχει αποκατάσταση της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επαναφορά του θέματος της Αμμοχώστου.
Προτεραιότητα η επιστροφή
Αναφορά στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου έκανε χθες, εν τω μεταξύ, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως είπε, αυτή αποτελεί πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούλησή της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων ή απειλών κενού περιεχομένου.
Ο πόθος για τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Αμμόχωστο δεν μειώνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, τόνισε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ τέθηκε, ως προτεραιότητα, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου προς τους νόμιμους κατοίκους, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε μια εμπιστοσύνη ότι επιτέλους η Τουρκία εννοεί αυτά που κατ’ ιδίαν λέει, αλλά και πολλές φορές δημοσίως διακηρύττει».
Σημεριν
ή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής δεν διατρέχει κίνδυνο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ