2013-05-12 11:07:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Kαμπανάκι για δήμευση περιουσιών που δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο
Σε περισσότερα από 130.000 υπολογίζονται τα ακίνητα όλων των κατηγοριών, αδόμητες εκτάσεις, ειδικά κτήρια, καταστήματα, ακόμη και διαμερίσματα, τα οποία επειδή δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο ή ακόμη και λόγω σφάλματος κατά την κτηματογράφηση έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και σύμφωνα με το νόμο, μετά την παρέλευση δεκαετίας για τους κατοίκους εσωτερικού και δωδεκαετίας για τους κατοίκους εξωτερικού, περιέρχονται οριστικά στο ελληνικό Δημόσιο.

Το «καμπανάκι» της προειδοποίησης για την απειλή δήμευσης των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων, χτυπάει για το σύνολο των 340 περιοχών της χώρας που έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο.

Αμεσες και αναπάντεχες εξελίξεις για αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες αναμένονται από τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος του έτους στις 20 περιοχές οι οποίες κτηματογραφήθηκαν με το λεγόμενο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και απέκτησαν Κτηματολογικό Γραφείο το 2003, αλλά και σε αυτές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αμέσως μετά, όπως η Πάτρα.


Το Πολύκαστρο και το Πευκόδασος του Νομού Κιλκίς είναι οι δύο πρώτες περιοχές του προγράμματος για τις οποίες εκπνέει την 1η Αυγούστου 2013 η δεκαετής προθεσμία, που προβλέπει η νομοθεσία, μετά τη λήξη της οποίας γίνονται οριστικές οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο και δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί αγωγή διόρθωσης.

Σταδιακά η δεκαετής προθεσμία, η οποία υπολογίζεται από την ημέρα που άρχισε να λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο σε κάθε περιοχή εκπνέει για το σύνολο των περιοχών του πρώτου πιλοτικού προγράμματος μέχρι το τέλος του 2013 και έπεται συνέχεια.

Για την Πάτρα η δεκαετής προθεσμία λήγει στις 30/3/2014, 10 χρόνια δηλαδή μετά την λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου στις 30/3/2004.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπου ιδρύθηκε το πρώτο Κτηματολογικό Γραφείο, τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε πρώτη φάση ήταν περίπου 1.500 επί συνόλου 10.000 ιδιοκτησιών. Επειτα από κινητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί σε περίπου 1.000, δηλαδή ποσοστό 10% του συνόλου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» επί 6,2 εκατομμυρίων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο υπολογίζονται σε 130.000, δηλαδή ποσοστό 2%.

Οι πολίτες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που άρχισαν τα πρώτα προγράμματα, σταδιακά ενημερώθηκαν καλύτερα ότι οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτικές για την κατοχύρωση της περιουσίας τους και περιορίστηκαν σημαντικά τα αδήλωτα ακίνητα.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», γνωρίζοντας ότι πλησιάζει ο χρόνος που θα προκύψει ως αποτέλεσμα από την εφαρμογή του νόμου ιδιοκτήτες να χάσουν το ακίνητό τους επειδή έχει καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αναζητούν νομοθετική διέξοδο. Στο σχέδιο νόμου για το «Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες», που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπονται τρεις σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι:

1. Επιμήκυνση, για ακόμη δύο χρόνια της προθεσμίας των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών, ώστε να διευκολυνθούν περαιτέρω οι δικαιούχοι να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους για διόρθωση εγγραφών.

2. Υποχρεωτική προσκόμιση κτηματολογικών εγγραφών και τεχνικών εισηγήσεων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα της ταυτότητας του ακινήτου και να υποβοηθηθούν οι δικαστές. Είναι βέβαιο ότι η ιδιοκτησία χιλιάδων αμφισβητούμενων ακινήτων θα κριθεί σε χιλιάδες σχετικές δίκες, με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, που αναμένεται να επακολουθήσουν.

3. Το ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεούται στο εξής να υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας σε κάθε περιοχή που θα εντάσσεται στο μέλλον στο Κτηματολόγιο. Μέχρι τώρα ίσχυσε η ακριβώς αντίθετη λογική, να αναδεικνύεται η δημόσια περιουσία από τα αδήλωτα ακίνητα, για τα οποία θεσμοθετήθηκε ακλόνητο τεκμήριο ότι ανήκουν στο Δημόσιο.

Παρά τις θεσμικές προετοιμασίες, υπάρχει προβληματισμός για την τελική έκβαση των σχετικών ρυθμίσεων, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ εκκρεμεί επί πολλούς μήνες να πάρει το δρόμο της Βουλής, ενώ η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» -αν και ανακοινώθηκαν νέα πρόσωπα για τη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου της, συμπληρώνεται πάνω από ένας μήνας που το Δ.Σ. δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα- παραμένει ακέφαλη!

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία έδινε αρχικά διορία 5 και 7 ετών για τους κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού αντίστοιχα, η οποία παρατάθηκε στη συνέχεια το 2005 σε 8 και 10 έτη ανοίγοντας τον κύκλο των συνεχόμενων παρατάσεων. Οι διαρκείς παρατάσεις συγκρούονται με την προοπτική αξιόπιστης λειτουργίας του Κτηματολογίου.

Παράλληλα η διάθεση οριστικών τίτλων του Κτηματολογίου συνδέεται με τα τέλη που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, που αντιστοιχούν σε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αποτελούν τη βάση όλων των σχεδιασμών για τη συνέχιση του έργου.

Πηγή: πληροφορίες από enet
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ