2013-05-16 09:49:02
Φωτογραφία για Στουρνάρας:Προστατευμένες οι καταθέσεις ως 100.000 €
Aισιοδοξούμε ότι ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Οπως υπογράμμισε ο ίδιος "βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έγκριση του:

-Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ),

ο οποίος θα διασφαλίζει στις εποπτικές αρχές την ανταλλαγή όλων των πληροφοριών των σχετικών με τις τράπεζες, κοινά μέσα πρόληψης και κοινή δράση, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο.

Η έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας αποτελεί το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση και απαραίτητη προϋπόθεση για να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ως δημόσιος μηχανισμός ασφαλείας, σε περίπτωση ανάγκης για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βεβαίως, θυμίζω ότι εάν είχαμε, ήδη, αυτό το μηχανισμό η κρίση της Κύπρου, που ήταν μία κρίση του τραπεζικού συστήματος, δεν θα συνέβαινε.

- Παράλληλα, εγκρίθηκαν, ήδη, οι νέοι κανόνες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες. Και

- σύντομα αναμένεται να υιοθετηθεί και η πρόταση Οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Υπάρχει ήδη ομοφωνία στο συμβούλιο ότι σε κάθε περίπτωση θα προστατεύονται απολύτως οι καταθέσεις από 100.000 ευρώ και κάτω.

Οι τράπεζες καλούνται εν ολίγοις να αυξήσουν το ποσοστό κεφαλαίου, που διατηρούν στους ισολογισμούς τους. Ταυτόχρονα, καλούνται να δημιουργήσουν σταδιακά ένα επιπλέον ποσοστό κεφαλαίου, το οποίο θα συγκεντρώνουν σε περιόδους άνθησης και θα χρησιμοποιούν σε περιόδους κρίσεων.

Τελικός σκοπός είναι να μην χρειασθεί ποτέ πια να διασωθεί μια τράπεζα από το κράτος".

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα "τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα συζητήσεων συνοψίζονται ως εξής:

• Οι συζητήσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ βρίσκονται σε εξέλιξη, με τελικό στόχο την υιοθέτηση Συμπερασμάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 20 Μαρτίου τη δική της συνεισφορά μέσω δύο προτάσεων σχετικά με την Εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Η πρώτη Ανακοίνωση αφορά τον ex ante συντονισμό των εθνικών μεταρρυθμίσεων και η δεύτερη το Εργαλείο Σύγκλισης και Ανταγωνιστικότητας.

Σε σχέση με το περιεχόμενο των δύο Ανακοινώσεων αξίζει να πού περιληπτικά τα εξής:

1.Ex ante συντονισμός οικονομικών μεταρρυθμίσεων:

-Ο εκ των προτέρων συντονισμός προτείνεται να αφορά μόνο εθνικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας.

- Στον ανωτέρω συντονισμό θα συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πλην αυτών που ακολουθούν πρόγραμμα προσαρμογής (αυτά τα κράτη μέλη μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά).

2. Εργαλείο Σύγκλισης και Ανταγωνιστικότητας:

-Πρόκειται για εργαλείο, το οποίο αποτελεί συνδυασμό του μηχανισμού αλληλεγγύης και των συμβάσεων. Αναμένεται να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών μελών, μέσω χρηματοδοτικής βοήθειας, με σκοπό την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτικών δυσκολιών.

- Από το εργαλείο αυτό θα μπορούν να επωφεληθούν όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης (ενδέχεται να μη συμμετέχουν αυτά που ακολουθούν πρόγραμμα προσαρμογής).

- Θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν είναι αν η συμμετοχή στο εργαλείο θα είναι υποχρεωτική ή εθελοντική, ποια θα είναι η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία και ποια τα μέσα χρηματοδότησης του μηχανισμού.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των συζητήσεων σε επίπεδο Συμβουλίου, διαφαίνεται ότι τα κράτη μέλη δεν είναι και τόσο πρόθυμα να συναινέσουν στη δημιουργία νέων μηχανισμών για το συντονισμό των εθνικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, υπάρχει ομοφωνία ως προς το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει, εκ των προτέρων, συντονισμός των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Ως προς τις συμβάσεις ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αυτές θα πρέπει, πέραν από ανισορροπίες σε μακροοικονομικό επίπεδο, να στοχεύουν και σε διόρθωση μικροοικονομικών ανισορροπιών.

Επίσης, οι συγκεκριμένες συμβάσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επιδρούν θετικά σε πολιτική συνοχής και να υπάρχει σύνδεση των συμβάσεων με το μηχανισμό αλληλεγγύης.

Ως προς τη χρηματοδότηση του μηχανισμού αλληλεγγύης, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση (πέρα από τη χρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων).

Τέλος, η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες, συμφώνησαν ως προς την ανάγκη συμπερίληψης κοινωνικών δεικτών και δεικτών απασχόλησης στις συμβάσεις αυτές.

Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για τα ανωτέρω ζητήματα μέσα στο 2013, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ