2013-05-17 13:17:04
Φωτογραφία για Τους πρόλαβε ... με το περίστροφο στο κομοδίνο!
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο ψυχολόγος της γραμμής υποστήριξης επιχειρηματιών στο Ηράκλειο έσωσε ανθρώπους που ήταν αποφασισμένοι να αυτοκτονήσουν.

Τρεις ανθρώπους που ήταν είτε με το περίστροφο δίπλα στο κομοδίνο είτε με τα χάπια στο χέρι έσωσε την τελευταία στιγμή ο ψυχολόγος της γραμμής υποστήριξης που λειτουργεί από την ΟΕΒΕΝΗ, στο Ηράκλειο.

Ο κ. Μανώλης Καργάκης έχει έρθει αντιμέτωπος τους τελευταίους έξι μήνες με 156 τηλεφωνικές κλήσεις επαγγελματοβιοτεχνών αλλά και πολιτών που ζήτησαν βοήθεια για ψυχολογική στήριξη. Αιτία της άσχημης ψυχολογίας τους, τα οικονομικά προβλήματα, ενίοτε και άλλα θέματα,όπως περιστατικά νευρικής ανορεξίας ή ενδοοικογενειακής βίας.

Στα έξι από αυτά τα περιστατικά μάλιστα - το ένα σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες - διαγνώστηκε αυτοκτονικός ιδεασμός, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί είχαν αποφασίσει να βάλουν τέλος στη ζωή τους, και είχαν ένα οργανωμένο πλάνο για το πώς θα μπορούσαν να την τερματίσουν.


Στις τρεις περιπτώσεις, λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών, έσπασε το απόρρητο κι ενημερώθηκαν οι οικογένειες.

Όμως διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ήταν προετοιμασμένοι για το απονενοημένο διάβημα. Είχαν γράψει σημειώματα και θα έδιναν το …. τέλος. Στις υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις το τετατέμενο κλίμα αποφορτίστηκε μέσω του διαλόγου και δεν χρειάστηκε η άμεση επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι οικογένειες ενημερώθηκαν και ζήτησαν ιατρική στήριξη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως είπε μιλώντας στο MadeinCreta ο ψυχολόγος της γραμμής υποστήριξης «στους 6 μήνες λειτουργίας της γραμμής, έξι άνθρωποι απείλησαν ότι θα αυτοκτονήσουν. Τρεις τους προλάβαμε την τελευταία στιγμή . Ήταν αποφασισμένοι, είχαν αφήσει σημειώματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν και οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται, το απόρρητο σπάει και ειδοποιείται άμεσα η οικογένεια, που παρεμβαίνει με την καθοδήγησή μας. Ορισμένα περιστατικά ήταν τόσο σοβαρά στα οποία έσπευσα και ο ίδιος», υπογράμμισε ο κ. Καργάκης.

Γιατί κάποιος τηλεφωνεί πριν αυτοκτονήσει;

«Όποιος έχει τάση αυτοκτονίας, το δείχνει, το λέει με τον τρόπο του, το προετοιμάζει καιρό» απάντησε ο ψυχολόγος. «Ίσως εκείνη την ώρα λειτουργεί κι ενστικτωδώς, θέλει κάποιος να τον ακούσει, να αποτρέψει την ενέργεια. Πολλές αυτοκτονίες θα είχαν αποφευχθεί κι αποτραπεί, αν έγκαιρα αναγνωρίζονταν τα σημάδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούμε να αναλάβουμε τον έλεγχο της κατάστασης, τους δίνουμε κίνητρα ζωής, τους υπενθυμίζουμε τα πρόσωπα που αγαπούν.

Ο περίγυρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αποφόρτιση, η ενημέρωση και η δημιουργία υποστηρικτού πλαισίου από το οικογενειακό περιβάλλον, μπορεί να αποτρέψει την αυτοκτονία».

Όχι τα χρέη αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον καθηλώνει την ψυχολογία.

Πίσω από κάθε τηλεφώνημα κρύβεται και μια ιστορία. «Συνήθως πρόκειται για σαραντάρηδες, άνδρες και γυναίκες, σε ίση αναλογία - που είναι "πνιγμένοι" στα χρέη και τους κυνηγούν τράπεζες, ΤΕΒΕ και πολλές άλλες υποχρεώσεις», αναφέρει ο κ. Καργάκης, που σημειώνει ότι η αυτοκτονία δεν είναι λύση.

Τηλεφωνούν βέβαια και άνθρωποι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, και είναι άνεργοι, ενώ τη γραμμή υποστήριξης, χρησιμοποιούν και πολίτες που αντιμετωπίζουν άλλα ζητήματα.

Αυτό που αναφέρεται πρώτο είναι πάντα το οικονομικό θέμα, συνήθως όπως από πίσω κρύβονται και άλλα, προβλήματα οικογενειακά ή θέματα υγείας.

Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό που τους καθηλώνει είναι η αβεβαιότητα . Βλέπουν ότι δεν υπάρχει αύριο.

«Το βασικό που γίνεται μέσω μιας τηλεφωνικής κλήσης είναι η αποφόρτιση των συναισθημάτων, να τα πουν κάπου, να ξεσπάσουν. Μετά δίνονται συμβουλές και ξεκινά η διαδικασία της αποφόρτισης.

Όταν μας παίρνουν τηλέφωνο νιώθουν ένα πλάκωμα, ένα φόρτο συναισθηματικό μια ανασφάλεια και μια αβεβαιότητα για το μέλλον, για την επόμενη ημέρα, εβδομάδα, μήνα

Όλο αυτό μεταφράζεται με χαμηλό τόνο φωνής, αναστεναγμούς, κλάμα από άνδρες και γυναίκες».

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ