2013-05-18 20:31:08
Μονεμβασία η επίσημη ονομασία, Μονεμβασιά στην ποιητική εκδοχή της, Μονεμβάσια ή Μονοβάσια για τους ντόπιους, Μαλβουαζὶ για τους Φράγκους και Μαλμζύ κατά τους Άγγλους, η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση», τη μια και μόνη είσοδο της Καστροπολιτείας. Μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας.
Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου "Βράχου της Μονεμβασιάς", που αποτελεί στην κυριολεξία ένα μικρό νησί που ενώνεται με την ενδοχώρα από μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα που συνυπάρχει με το θαλασσινό στοιχείο του Μυρτώου Πελάγους. Μπαίνοντας στο βράχο από τη μοναδική είσοδο – «μόνη έμβαση» απ’ όπου και το όνομα της πόλης Μονεμβασιά – αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε μέχρι και σήμερα.
Η Μονεμβασιά απέχει περίπου 300 χλμ. από την Αθήνα και 25 χλμ. από τους Μολάους. Το καλοκαίρι υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Από τη θάλασσα η απόσταση είναι 84 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.
Καστροπολιτεία Μονεμβασιάς
Η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς είναι ένας ζωντανός μεσαιωνικός οικισμός, διατηρημένος με άψογο τρόπο. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και βασικό σταθμό για κάθε περιηγητή της Πελοποννήσου. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και ιστορία. Μνημεία και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα στο Κάστρο ενώ μια σημαντική αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στο Παλιό Τζαμί στην Πλατεία του Ελκομένου Χριστού.
Μπαίνοντας στην πόλη αριστερά βρίσκεται το σπίτι του Μονεμβασίτη ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου. Στη συνέχεια, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, ο δρόμος της αγοράς που οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας. Η αρχαιολογική συλλογή του Κάστρου Μονεμβασιάς στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ελκομένου, στην Κάτω Πόλη, απέναντι από τον ομώνυμο ναό.
Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου. Τέτοιες πανέμορφες γωνιές υπάρχουν παντού. Μετά από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, ο επισκέπτης φτάνει στην επάνω πόλη, τον «Γούλα» όπως λέγεται, αλλά η θέα σίγουρα τον ξεκουράζει. Στα πόδια του η κάτω πόλη, τα τείχη και η θάλασσα, να παίζει το αιώνιο παιχνίδι της με το Κάστρο, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου.
Στο Κάστρο υπάρχουν 40 εκκλησίες, μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας (η μνήμη της πολιούχου της πόλης, γιορτάζεται την επομένη της Κυριακής του Θωμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα), της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Κρητικιάς, του Αγίου Νικολάου(Το μνημείο ουδέποτε λειτούργησε ως εκκλησία αλλά την περίοδο της Β΄ Τουρκοκρατίας χρησίμευσε ως οπλοστάσιο. Την εποχή του Καποδίστρια (1829) στέγασε το αλληλοδιδακτικό σχολείο της πόλης και από το 1839 μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο, στο οποίο μαθήτευσε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.), του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παύλου, της Αγίας Άννας, καθώς και το εργαστήριο και μουσείο αργυροχρυσοχοΐας.
Νέα Μονεμβασιά (Γέφυρα)
Ακριβώς πριν τη γέφυρα απλώνεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς. Χτισμένη στη σκιά του βράχου, η νέα πόλη της Μονεμβασιάς, είναι ένας ζωντανός τουριστικός οικισμός. Με μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και καφέ μπαρ συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και συνδέεται με συνεχή δρομολόγια λεωφορείου. Μέσα στην πόλη υπάρχουν επιλογές για μπάνιο στην παραλία του Κάκαβου αλλά και λίγο μακρύτερα στο Πορί και τις παραλίες των Νομίων.
Στην νέα Μονεμβασιά βρίσκονται και τα διασημότερα εργαστήρια παραδοσιακών γλυκών της περιοχής.
Νόμια
Κατευθυνόμενοι προς το νότο συναντάμε τους παραλιακούς οικισμούς των Νομίων, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό παραθεριστικό προορισμό. Η μικρή απόσταση από τη Μονεμβασιά, σε συνδυασμό με τις όμορφες παραλίες με θέα το κάστρο, ευνόησαν την δημιουργία σύγχρονων τουριστικών υποδομών που ικανοποιούν όλους του επισκέπτες.
Παραλιακά και νότια από τη Μονεμβασιά, συναντάμε στα 5 χιλιόμετρα την Αγία Παρασκευή, στα 7 χιλιόμετρα τον Ξιφιά και στα 25 χιλιόμετρα τον Άγιο Φωκά.
Η Αγία Παρασκευή, ο Ξιφιάς και ο Άγιος Φωκάς, διαθέτουν σήμερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες παραθεριστές, αλλά και εκλεκτά εστιατόρια που προσφέρουν τοπικά πιάτα με βάση τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Η παραλία του Ξιφιά και τα Αμπελάκια είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές για μπάνιο. Στο γραφικό νησάκι του Άγιου Φωκά, δίπλα στην ήσυχη παραλία βρίσκεται και ο ομώνυμος ναός. Στα Νόμια λειτουργεί και μια δραστήρια κινηματογραφική λέσχη.
Άγιος Ιωάννης
Σε απόσταση 6 χλμ από την Μονεμβασιά προς Μολάους υπάρχει διασταύρωση με κατεύθυνση βόρεια. Μετά από 2 χλμ. βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού.
Ο γραφικός αυτός οικισμός που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Μονεμβασιά, δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια από κατοίκους των γύρω περιοχών. Με προσεγμένη ρυμοτομία που παραπέμπει στην αγροτική παράδοση, ο Άγιος Ιωάννης είναι ένα φιλόξενο χωριό με τα καφενεδάκια και τα ταβερνάκια του. Εκεί θα γευτείτε παραδοσιακές συνταγές του χωριού, όπως σπιτικά μακαρόνια ή αλλιώς γκόγκλες και τσαίτια, πιτάκια με διάφορων ειδών χόρτα της περιοχής.
Στην ευρύτερη περιοχή του Αϊ Γιάννη, μπορείτε να επισκεφθείτε σημεία ιστορικής αξίας, όπως την αρχαία πόλη της Επιδαύρου Λιμηρά που βρίσκεται ανατολικά του οικισμού ή να κολυμπήσετε με θέα τον βράχο της Μονεμβασίας στις παραλίες Καστράκι και Πορί.
Με την ψιλή της άμμο, τα καταγάλανα νερά αλλά και το δασύλλιο που την αγκαλιάζει, η παραλία ‘Καστράκι’ είναι ελκυστική για οικογένειες με παιδιά, αλλά και για άτομα όλων των ηλικιών, καθώς προσφέρει πυκνή φυσική σκιά.
Το Πορί, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες της Πελοποννήσου, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη την αφοπλιστική θέα της Καστροπολιτείας, αλλά και της Παλιάς Μονεμβασιάς. Με μήκος που αγγίζει τα 2 χιλιόμετρα, το Πορί είναι ιδανικός προορισμός για περπάτημα, τρέξιμο αλλά και beach volley. Στην παραλία λειτουργούν δύο καντίνες, ενώ υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Ο επισκέπτης όμως δεν πρέπει να αγνοήσει και τις εκπλήξεις που κρύβει η ενδοχώρα, όπως τον Νερόμυλο των Ταλάντων και το Λαογραφικό Μουσείο στις Βελιές.
Νερόμυλος Ταλάντων
Τα άφθονα τρεχούμενα νερά των Ταλάντων αποτελούσαν για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη για τους 11 νερόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή και πηγή πλούτου για τους κατοίκους. Χιλιάδες ήταν οι χωρικοί από την ευρύτερη περιοχή που άλεθαν το σιτάρι τους εκεί, ενώ μέσω καναλιών το νερό διοχετευόταν μέχρι την περιοχή της Πλύτρας. Ακόμη και η ονομασία του χωριού μαρτυρά τον πλούτο του την εποχή εκείνη. (Τάλαντον = αρχαία λέξη που είναι και μονάδα βάρους αλλά και νομισματική μονάδα).
Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, κατάφερε να αναστηλώσει έναν από αυτούς στο ‘’Φαράγγι του Μπαλή’’ και να τον θέσει σε πλήρη λειτουργία το 2006. Κάθε Κυριακή η μυλόπετρα ξαναγυρίζει ακριβώς όπως τότε, και οι επισκέπτες βλέπουν μπροστά τους ολοζώντανο ένα κομμάτι από την παράδοση της περιοχής, ενώ μπορούν να αγοράσουν και φρεσκοαλεσμένο αλεύρι από παραδοσιακές ποικιλίες σιταριού.
Καθισμένοι στην αυλή του νερόμυλου οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να αντιληφθούν, γιατί οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο εκείνο ‘’Ο Παράδεισος’’. Βαθύσκιωτα πλατάνια, καρυδιές, βάτα, μυρτιές, τρεχούμενα νερά και πέτρες διαβρωμένες από τη συνεχή ροή των υδάτων συνθέτουν ένα σκηνικό γαλήνης και αναζωογόνησης.
Όσοι έχουν διάθεση για πεζοπορία, ο νερόμυλος μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την διάσχιση του φαραγγιού με κατάληξη στην παραλία Χαραχιάς στην Δαιμονιά.
Λαογραφικό Μουσείο Βελιών
Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την παλιά βρύση των Βελιών, που αποτελούν μνημεία και σύμβολα για το χωριό και είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία του. Στο χώρο αυτό, λίγες δεκαετίες πίσω, χτυπούσε η καρδιά του χωριού, αφού εκεί συναντιόνταν καθημερινά οι χωριανοί για να πάρουν νερό, να ποτίσουν τα ζώα και να πλύνουν οι γυναίκες.
Στην παλιά βρύση, που κάποτε έτρεχε ασταμάτητα κρυστάλλινο νερό, από τους πέντε κρουνούς της, αναφέρεται κι ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, που στα παιδικά του χρόνια περνούσε τα καλοκαίρια του στις Βελιές.
Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα πλήθος από αντικείμενα οικιακής και γεωργικής χρήσης, παλαιές φωτογραφίες, ενδυμασίες, κεντήματα, εργόχειρα, υφαντά αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα που παραπέμπουν σε περασμένες εποχές και αποσκοπούν στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδοσιακής εικόνας του χωριού.
Τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής βρίσκονται και εκτός των τειχών του Κάστρου, με σημαντικότερα τους Δίδυμους Ναούς στα Τέρια και τον ναό του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό.
Δίδυμοι Ναοί στα Τέρια
Πρόκειται για δυο μικρούς ναούς , σε επαφή μεταξύ τους , αφιερωμένοι ο ένας στη Κοίμηση της Θεοτόκου και ο άλλος στην Αγία Άννα. Στο εσωτερικό και των δύο Ναών , που είναι μονόχωροι θολοσκεπείς με ένα ενισχυτικό τόξο , σώζονται αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες διαφόρων περιόδων. Στην Αγία Τράπεζα της Κοιμήσεως είναι τοποθετημένη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιγραφή της Ρωμαϊκής περιόδου του πρώτου αιώνα μ. Χ. ή των αρχών του δευτέρου (Χάρις Καλλιγά – Έντυπο από τα Θυρανοίξια των διδύμων Ιερών Ναών -2006).
Tips!
Εντός της Καστροπολιτείας δεν κυκλοφορούν οχήματα. Καλύτερη λύση είναι η στάθμευση στη Νέα Πόλη και η μετάβαση στο Κάστρο με το διαθέσιμο λεωφορείο. Η στάθμευση προς την πύλη του Κάστρου είναι ιδιαίτερα δύκολη και καλό είναι να αποφεύγεται. Υπάρχουν σημεία όπου η στάθμευση απαγορεύεται και οι οδηγοί θα είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί.
Με πληροφορίες από το monemvasia
xespao
Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου "Βράχου της Μονεμβασιάς", που αποτελεί στην κυριολεξία ένα μικρό νησί που ενώνεται με την ενδοχώρα από μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα που συνυπάρχει με το θαλασσινό στοιχείο του Μυρτώου Πελάγους. Μπαίνοντας στο βράχο από τη μοναδική είσοδο – «μόνη έμβαση» απ’ όπου και το όνομα της πόλης Μονεμβασιά – αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε μέχρι και σήμερα.
Η Μονεμβασιά απέχει περίπου 300 χλμ. από την Αθήνα και 25 χλμ. από τους Μολάους. Το καλοκαίρι υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Από τη θάλασσα η απόσταση είναι 84 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.
Καστροπολιτεία Μονεμβασιάς
Η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς είναι ένας ζωντανός μεσαιωνικός οικισμός, διατηρημένος με άψογο τρόπο. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και βασικό σταθμό για κάθε περιηγητή της Πελοποννήσου. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και ιστορία. Μνημεία και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα στο Κάστρο ενώ μια σημαντική αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στο Παλιό Τζαμί στην Πλατεία του Ελκομένου Χριστού.
Μπαίνοντας στην πόλη αριστερά βρίσκεται το σπίτι του Μονεμβασίτη ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου. Στη συνέχεια, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, ο δρόμος της αγοράς που οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας. Η αρχαιολογική συλλογή του Κάστρου Μονεμβασιάς στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ελκομένου, στην Κάτω Πόλη, απέναντι από τον ομώνυμο ναό.
Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου. Τέτοιες πανέμορφες γωνιές υπάρχουν παντού. Μετά από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, ο επισκέπτης φτάνει στην επάνω πόλη, τον «Γούλα» όπως λέγεται, αλλά η θέα σίγουρα τον ξεκουράζει. Στα πόδια του η κάτω πόλη, τα τείχη και η θάλασσα, να παίζει το αιώνιο παιχνίδι της με το Κάστρο, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου.
Στο Κάστρο υπάρχουν 40 εκκλησίες, μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας (η μνήμη της πολιούχου της πόλης, γιορτάζεται την επομένη της Κυριακής του Θωμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα), της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Κρητικιάς, του Αγίου Νικολάου(Το μνημείο ουδέποτε λειτούργησε ως εκκλησία αλλά την περίοδο της Β΄ Τουρκοκρατίας χρησίμευσε ως οπλοστάσιο. Την εποχή του Καποδίστρια (1829) στέγασε το αλληλοδιδακτικό σχολείο της πόλης και από το 1839 μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο, στο οποίο μαθήτευσε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.), του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παύλου, της Αγίας Άννας, καθώς και το εργαστήριο και μουσείο αργυροχρυσοχοΐας.
Νέα Μονεμβασιά (Γέφυρα)
Ακριβώς πριν τη γέφυρα απλώνεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς. Χτισμένη στη σκιά του βράχου, η νέα πόλη της Μονεμβασιάς, είναι ένας ζωντανός τουριστικός οικισμός. Με μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και καφέ μπαρ συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και συνδέεται με συνεχή δρομολόγια λεωφορείου. Μέσα στην πόλη υπάρχουν επιλογές για μπάνιο στην παραλία του Κάκαβου αλλά και λίγο μακρύτερα στο Πορί και τις παραλίες των Νομίων.
Στην νέα Μονεμβασιά βρίσκονται και τα διασημότερα εργαστήρια παραδοσιακών γλυκών της περιοχής.
Νόμια
Κατευθυνόμενοι προς το νότο συναντάμε τους παραλιακούς οικισμούς των Νομίων, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό παραθεριστικό προορισμό. Η μικρή απόσταση από τη Μονεμβασιά, σε συνδυασμό με τις όμορφες παραλίες με θέα το κάστρο, ευνόησαν την δημιουργία σύγχρονων τουριστικών υποδομών που ικανοποιούν όλους του επισκέπτες.
Παραλιακά και νότια από τη Μονεμβασιά, συναντάμε στα 5 χιλιόμετρα την Αγία Παρασκευή, στα 7 χιλιόμετρα τον Ξιφιά και στα 25 χιλιόμετρα τον Άγιο Φωκά.
Η Αγία Παρασκευή, ο Ξιφιάς και ο Άγιος Φωκάς, διαθέτουν σήμερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες παραθεριστές, αλλά και εκλεκτά εστιατόρια που προσφέρουν τοπικά πιάτα με βάση τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Η παραλία του Ξιφιά και τα Αμπελάκια είναι οι δημοφιλέστερες επιλογές για μπάνιο. Στο γραφικό νησάκι του Άγιου Φωκά, δίπλα στην ήσυχη παραλία βρίσκεται και ο ομώνυμος ναός. Στα Νόμια λειτουργεί και μια δραστήρια κινηματογραφική λέσχη.
Άγιος Ιωάννης
Σε απόσταση 6 χλμ από την Μονεμβασιά προς Μολάους υπάρχει διασταύρωση με κατεύθυνση βόρεια. Μετά από 2 χλμ. βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού.
Ο γραφικός αυτός οικισμός που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Μονεμβασιά, δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια από κατοίκους των γύρω περιοχών. Με προσεγμένη ρυμοτομία που παραπέμπει στην αγροτική παράδοση, ο Άγιος Ιωάννης είναι ένα φιλόξενο χωριό με τα καφενεδάκια και τα ταβερνάκια του. Εκεί θα γευτείτε παραδοσιακές συνταγές του χωριού, όπως σπιτικά μακαρόνια ή αλλιώς γκόγκλες και τσαίτια, πιτάκια με διάφορων ειδών χόρτα της περιοχής.
Στην ευρύτερη περιοχή του Αϊ Γιάννη, μπορείτε να επισκεφθείτε σημεία ιστορικής αξίας, όπως την αρχαία πόλη της Επιδαύρου Λιμηρά που βρίσκεται ανατολικά του οικισμού ή να κολυμπήσετε με θέα τον βράχο της Μονεμβασίας στις παραλίες Καστράκι και Πορί.
Με την ψιλή της άμμο, τα καταγάλανα νερά αλλά και το δασύλλιο που την αγκαλιάζει, η παραλία ‘Καστράκι’ είναι ελκυστική για οικογένειες με παιδιά, αλλά και για άτομα όλων των ηλικιών, καθώς προσφέρει πυκνή φυσική σκιά.
Το Πορί, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες της Πελοποννήσου, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη την αφοπλιστική θέα της Καστροπολιτείας, αλλά και της Παλιάς Μονεμβασιάς. Με μήκος που αγγίζει τα 2 χιλιόμετρα, το Πορί είναι ιδανικός προορισμός για περπάτημα, τρέξιμο αλλά και beach volley. Στην παραλία λειτουργούν δύο καντίνες, ενώ υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Ο επισκέπτης όμως δεν πρέπει να αγνοήσει και τις εκπλήξεις που κρύβει η ενδοχώρα, όπως τον Νερόμυλο των Ταλάντων και το Λαογραφικό Μουσείο στις Βελιές.
Νερόμυλος Ταλάντων
Τα άφθονα τρεχούμενα νερά των Ταλάντων αποτελούσαν για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη για τους 11 νερόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή και πηγή πλούτου για τους κατοίκους. Χιλιάδες ήταν οι χωρικοί από την ευρύτερη περιοχή που άλεθαν το σιτάρι τους εκεί, ενώ μέσω καναλιών το νερό διοχετευόταν μέχρι την περιοχή της Πλύτρας. Ακόμη και η ονομασία του χωριού μαρτυρά τον πλούτο του την εποχή εκείνη. (Τάλαντον = αρχαία λέξη που είναι και μονάδα βάρους αλλά και νομισματική μονάδα).
Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, κατάφερε να αναστηλώσει έναν από αυτούς στο ‘’Φαράγγι του Μπαλή’’ και να τον θέσει σε πλήρη λειτουργία το 2006. Κάθε Κυριακή η μυλόπετρα ξαναγυρίζει ακριβώς όπως τότε, και οι επισκέπτες βλέπουν μπροστά τους ολοζώντανο ένα κομμάτι από την παράδοση της περιοχής, ενώ μπορούν να αγοράσουν και φρεσκοαλεσμένο αλεύρι από παραδοσιακές ποικιλίες σιταριού.
Καθισμένοι στην αυλή του νερόμυλου οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να αντιληφθούν, γιατί οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο εκείνο ‘’Ο Παράδεισος’’. Βαθύσκιωτα πλατάνια, καρυδιές, βάτα, μυρτιές, τρεχούμενα νερά και πέτρες διαβρωμένες από τη συνεχή ροή των υδάτων συνθέτουν ένα σκηνικό γαλήνης και αναζωογόνησης.
Όσοι έχουν διάθεση για πεζοπορία, ο νερόμυλος μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την διάσχιση του φαραγγιού με κατάληξη στην παραλία Χαραχιάς στην Δαιμονιά.
Λαογραφικό Μουσείο Βελιών
Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την παλιά βρύση των Βελιών, που αποτελούν μνημεία και σύμβολα για το χωριό και είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία του. Στο χώρο αυτό, λίγες δεκαετίες πίσω, χτυπούσε η καρδιά του χωριού, αφού εκεί συναντιόνταν καθημερινά οι χωριανοί για να πάρουν νερό, να ποτίσουν τα ζώα και να πλύνουν οι γυναίκες.
Στην παλιά βρύση, που κάποτε έτρεχε ασταμάτητα κρυστάλλινο νερό, από τους πέντε κρουνούς της, αναφέρεται κι ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, που στα παιδικά του χρόνια περνούσε τα καλοκαίρια του στις Βελιές.
Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα πλήθος από αντικείμενα οικιακής και γεωργικής χρήσης, παλαιές φωτογραφίες, ενδυμασίες, κεντήματα, εργόχειρα, υφαντά αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα που παραπέμπουν σε περασμένες εποχές και αποσκοπούν στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδοσιακής εικόνας του χωριού.
Τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής βρίσκονται και εκτός των τειχών του Κάστρου, με σημαντικότερα τους Δίδυμους Ναούς στα Τέρια και τον ναό του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό.
Δίδυμοι Ναοί στα Τέρια
Πρόκειται για δυο μικρούς ναούς , σε επαφή μεταξύ τους , αφιερωμένοι ο ένας στη Κοίμηση της Θεοτόκου και ο άλλος στην Αγία Άννα. Στο εσωτερικό και των δύο Ναών , που είναι μονόχωροι θολοσκεπείς με ένα ενισχυτικό τόξο , σώζονται αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες διαφόρων περιόδων. Στην Αγία Τράπεζα της Κοιμήσεως είναι τοποθετημένη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιγραφή της Ρωμαϊκής περιόδου του πρώτου αιώνα μ. Χ. ή των αρχών του δευτέρου (Χάρις Καλλιγά – Έντυπο από τα Θυρανοίξια των διδύμων Ιερών Ναών -2006).
Tips!
Εντός της Καστροπολιτείας δεν κυκλοφορούν οχήματα. Καλύτερη λύση είναι η στάθμευση στη Νέα Πόλη και η μετάβαση στο Κάστρο με το διαθέσιμο λεωφορείο. Η στάθμευση προς την πύλη του Κάστρου είναι ιδιαίτερα δύκολη και καλό είναι να αποφεύγεται. Υπάρχουν σημεία όπου η στάθμευση απαγορεύεται και οι οδηγοί θα είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί.
Με πληροφορίες από το monemvasia
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αναστασίου:"Οι παίκτες πρέπει να έχουν κίνητρο και φιλοδοξία"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ