2013-05-22 11:57:55
Φωτογραφία για Ευρωβουλευτές: «Ναι» μόνο στην προστασία των καταθετών έως 100.000 ευρώ
Από το 2016 οι μεγαλοκαταθέτες θα είναι υπεύθυνοι για διασώσεις τραπεζών

Οι καταθέτες με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ θα συγκαταλέγονται, από το 2016, σε αυτούς που θα υφίστανται απώλειες, εφόσον κριθεί αναγκαίο, κατά τη διάσωση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σε αντίθεση με τους καταθέτες κάτω του συγκεκριμένου ποσού οι οποίοι θα προστατεύονται, σύμφωνα με ψήφισμα, αργά χθες το βράδυ, της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της συγκεκριμένης Επιτροπής κ. Φίλιπ Λάμπερτς, «η υποχρεωτική συμμετοχή στη διάσωση ενός ιδρύματος (bail-in) θα πρέπει να τηρείται με αυστηρά κριτήρια ιεραρχίας, με τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ τελευταίους στη λίστα, ενώ οι καταθέτες με λογαριασμούς κάτω από 100.000 ευρώ θα προστατεύονται πλήρως». 

«Παραθυράκι» για στήριξη με κρατικό χρήμα σε «περίπτωση συστημικής κρίσης»


Το χθεσινό ψήφισμα τροποποίησε (όπως προβλέπουν οι διαδικασίες) την πρόταση οδηγίας που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διάσωση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η συγκεκριμένη πρόταση κινείται στη λογική ότι κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πολύ μεγάλα για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν (too big to fail), καθώς ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες. 

Οι Ευρωβουλευτές ωστόσο άφησαν χθες ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για την στήριξη των προβληματικών ιδρυμάτων με κρατικό χρήμα προσθέτοντας τροποποίηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το σκεπτικό ότι η τελευταία θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη της το χειρότερο δυνατό σενάριο. Σύμφωνα με το νέο κείμενο το οποίο εισήχθη μετά την χθεσινή ψηφοφορία, «σε εποχή συστημικής κρίσης τα κράτη μέλη θα μπορούν να παράσχουν επιπλέον στήριξη με δημόσιο χρήμα». Το συγκεκριμένο κυβερνητικό μέτρο ωστόσο, θα ενεργοποιείται, σύμφωνα πάντα με το κείμενο, μόνο «ως μέσο τελευταίας καταφυγής, αφού πρώτα έχουν εκτιμηθεί και χρησιμοποιηθεί άλλα εργαλεία στον μέγιστο δυνατό βαθμό για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». 

«Η Κύπρος άνοιξε το δρόμο»

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του δικτύου EUObserver, απώτερος στόχος των Βρυξελλών είναι «ο φορολογούμενος να είναι ο τελευταίος στη σειρά διάσωσης μίας τράπεζας». 

Η πρόταση ωστόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χρονολογείται από το 2012, απολάμβανε ελάχιστης- έως καθόλου- πολιτικής στήριξης. Εως ότου, όπως εκτιμά ο ίδιος αξιωματούχος, ανέκυψε το πρόβλημα της Κύπρου, με τους καταθέτες που διατηρούσαν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ να συνεισφέρουν με 6 δισ. ευρώ, μέσα από το «κούρεμα» των καταθέσεών τους, στο πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.  

Υπενθυμίζεται ότι η διάσωση της Κύπρου είχε αποφασιστεί να συμμετάσχουν αρχικώς και οι μικροκαταθέτες, πρόταση η οποία τελικώς απεσύρθη μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Η περίπτωση της Κύπρου έδωσε νέα ώθηση στις εξελίξεις, με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές να αποφασίσουν να εξασφαλίσουν την εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. 

Ασυμφωνία για το χρόνο εφαρμογής  

Διαφορές ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται όσον αφορά το χρόνο κατά τον οποίο το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να έχει άμεση ισχύ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ως ημερομηνία το 2018. Χθες, η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε με το ψήφισμά της μία συμβιβαστική λύση, προτείνοντας ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του μέτρου το 2016. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το χθεσινό ψήφισμα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν σημαίνει αυτόματη εφαρμογή της Οδηγίας, αφού το θέμα θα τεθεί περαιτέρω. Αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση στη θεσμοθέτηση της ανάληψης της διάσωσης μίας τράπεζας από τους μεγαλοκαταθέτες. 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ