2013-05-23 10:41:02
Φωτογραφία για ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ - Λύση κορυφής για αντιρατσιστικό
Στη σύσκεψη κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα -κατά πασά πιθανότητα- θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου με τη μορφή που του έχει δώσει ο Α. Ρουπακιώτης προκαλεί τα τελευταία 24ωρα έντονες τριβές μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα έχουν σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η χώρα έχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο, ικανό να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, ενώ αντίθετα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θεωρούν αναγκαία την προώθηση και ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου, καθώς -όπως υποστηρίζουν- τα δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα έχουν λάβει αυτές τις μέρες τις διαστάσεις σύγκρουσης, αφού καμία πλευρά δεν φαίνεται να μετακινείται από τη θέση της. Χθες ο γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος, εκφράζοντας πλήρως τις θέσεις του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι υπάρχουν σαφή ερωτήματα από την πλευρά της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το εάν και κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα τέτοιο νομοσχέδιο.


Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα και ο κ. Βενιζέλος επισήμανε με δήλωσή του από τη Λειψία ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά υποχρέωση της ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ η Φ. Γεννηματά ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, κατηγορώντας ουσιαστικά τον κ. Σαμαρά ότι «δεν μπορεί να ξεφύγει από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους που δρουν στο εσωτερικό της ΝΔ».

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για «διαδικαστικά τερτίπια» που χρησιμοποιεί η ΝΔ και επανέλαβε τη θέση της ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, στηρίζουν απολύτως την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Μπαλτάκος και υπενθυμίζουν ότι τόσο ο ποινικός κώδικας όσο και ο νόμος 927/79 καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ευρώπης.

Ο κ. Μπαλτάκος, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι στη συνεδρίαση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (ΚΕΝΕ) «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις κατ' αρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του». «Η ΚΕΝΕ, όπως πάντα γίνεται, επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου», προσέθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ευρεία σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, οι στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Λαζαρίδης και Μπαλτάκος αλλά και οι βουλευτές του κόμματος κ. Παυλόπουλος και Νεράτζης. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, ότι ο νόμος του 1979 καλύπτει πλήρως την Ελλάδα έναντι της ευρωπαϊκής οδηγίας, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, σημείωσαν ότι υπάρχουν σωρεία διατάξεων που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους που επισείουν ποινικές κυρώσεις.

Με αυτές τις θέσεις θα προσέλθει στη σύσκεψη κορυφής ο πρωθυπουργός, οποίος είναι βέβαιο ότι δεν θα δεχθεί το κείμενο του υπουργού Δικαιοσύνης και θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς του εταίρους να χαμηλώσουν τους τόνους.

ΝΔ

Θεωρεί αρκετό τον νόμο 927 του 1979

Τον νόμο 927, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του Κων. Καραμανλή το 1979, επικαλείται η ΝΔ και τονίζει ότι η Ελλάδα είναι απολύτως καλυμμένη έναντι των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ευρώπη και τη σχετική οδηγία που έχει εκδοθεί.

Ο νόμος 927 ανέφερε επί λέξει τα εξής:

«1. Οστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου εκ προθέσεως προτρέπει εις πράξεις ή ενεργείας δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδoς προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρι δύο ετών ή με χρηματικήν ποινήν ή και δι' αμφοτέρων των ποινών τούτων.

2. Διά των εν παρ. 1 ποινών τιμωρείται και όστις συνιστά ή συμμετέχει εις οργανώσεις, αι οποίαι επιδιώκουν ωργανωμένην προπαγάνδαν ή δραστηριότητας πάσης μορφής τεινούσας εις φυλετικάς διακρίσεις».

Γιάννης Σαραντάκος

ΔΗΜΑΡ

Αμετακίνητη υπέρ της ψήφισης

Επιμένει η ΔΗΜΑΡ στην άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξη που παρέχει στον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη. Ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης, σε ομιλία που πραγματοποίησε χθες στα Ιωάννινα, επανέλαβε τη θέση της ΔΗΜΑΡ για άμεση υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Στην Αγ. Κωνσταντίνου «ανεβάζουν» τους τόνους της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης για το επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η προώθηση στη Βουλή των διατάξεων του αντιρατσιστικού έχει τα χαρακτηριστικά ενός «κρας τεστ» για την κυβερνητική συνοχή.

Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τ. Μπαλτάκου, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν την έντονη ενόχληση της Αγ. Κωνσταντίνου για την τακτική της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί με διαδικαστικά τερτίπια να καθυστερεί η κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, για το οποίο έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μετά την αντιπαράθεση που έχει εξελιχθεί μεταξύ της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία -όπως αναφέρουν- δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο, αποτελεί μονόδρομο για τη ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τις επιλογές του Α. Ρουπακιώτη.

Ν. Β. Τσίτσας

Επιμένει για την ψήφιση ο Ευ. Βενιζέλος:

Διεθνής υποχρέωση της χώρας

Σαφές μήνυμα για την τάχιστη επίλυση του «γόρδιου δεσμού» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, απέστειλε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένοντας στη «γραμμή» ψήφισης του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου παρά τις αντιδράσεις από «γαλάζια» στελέχη.

Στη δημόσια δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνεται της ανάγκης, αφενός το σχέδιο νόμου να μην οδηγηθεί στις καλένδες και αφετέρου όλα τα «αγκάθια» να τεθούν στο «τραπέζι» των τριών κυβερνητικών εταίρων. «Οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγές που δεν αφορούν πάντως στον «κορμό» του κειμένου.

Νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά έκανε δριμεία επίθεση όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους που δρουν στο εσωτερικό της». Η εκπρόσωπος Τύπου κατηγόρησε μάλιστα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακά τεχνάσματα και ζητώντας να κατατεθεί χωρίς καθυστέρηση το νομοσχέδιο στη Βουλή, συμπλήρωσε με νόημα «εκεί θα κριθεί η πολιτική βούληση όλων».

Από τη Λειψία ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε εν τω μεταξύ ότι η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου «συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Για τον λόγο αυτόν, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος επιστρέφοντας στην Αθήνα θα επιδιώξει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους Αντ. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη.
ΤΑ ΝΕΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ