2013-05-28 09:55:25
Φωτογραφία για Εγκλωβισμένο το Ιράκ στον «κόκκινο κύκλο» του εμφυλίου της Συρίας
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ 

Βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις σε σιιτικές και σουνιτικές περιοχές του Ιράκ, πυροδοτούμενες και από τον εμφύλιο στη γειτονική Συρία, θέρισαν περισσότερες από 300 ζωές μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά κυρίως αναβίωσαν απειλητικά το φόβο επιστροφής στις μαύρες μέρες της σεκταριστικής φρίκης του 2006-2007, που είχε φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου.

Δέκα χρόνια μετά την υπό αμερικανική διοίκηση επέμβαση, που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, σουνίτες, σιίτες και Κούρδοι του Ιράκ δεν έχουν ακόμη βρει ένα βιώσιμο μοντέλο κατανομής της εξουσίας και η βία κερδίζει και πάλι έδαφος.

Η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, όπου οι σουνίτες, στην πλειονότητά τους αντικαθεστωτικοί, αγωνίζονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ,. εξελίσσεται στην ουσία σε μια ευρύτερη αναμέτρηση μεταξύ σουνιτικών και σιιτικών δυνάμεων. Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που έχει την υποστήριξη του Ιράν, αγωνίζεται πλέον ανοιχτά στο πλευρό των δυνάμεων του Ασαντ, που κυριαρχούνται από μέλη της μειονότητας της σέκτας των Αλαουιτών, η οποία διατηρεί στενούς σιιτικούς δεσμούς.


Η σουνιτική μειονότητα

Ο νέος κύκλος της αιματοχυσίας στο Ιράκ άνοιξε με φόντο τις διαμαρτυρίες της μειονότητας των σουνιτών, για την κακομεταχείρισή της από την -σιιτικής πλειοψηφίας- κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μαλίκι. Οι μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη ήταν αρχικά ειρηνικές, αλλά το πλήθος των επιθέσεων αυξήθηκε σημαντικά μετά τη βίαιη καταστολή σουνιτικής κινητοποίησης στο βόρειο Ιράκ, στις 23 Απριλίου. Σουνίτες μαχητές, κάποιοι από τους οποίους συνδέονται με την αλ-Κάιντα, εκμεταλλεύτηκαν τις ταραχές, καλώντας τους σουνίτες να πάρουν τα όπλα.

Η σιιτική πλειοψηφία, που ζούσε καταπιεσμένη επί ηγεσίας του Σαντάμ Χουσεΐν, κρατάει σήμερα τα ηνία της εξουσίας. Προσβλέποντας ωστόσο περισσότερο στην αναδόμηση του κράτους και όχι την επιστροφή στις πολεμικές επιχειρήσεις, έχει σημαντικά περιορίσει τις παραστρατιωτικές της ομάδες στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, διάστημα στο οποίο εξτρεμιστικές οργανώσεις σουνιτών επιδίδονταν περιστασιακά σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.

Περισσότερα από 700 άτομα σκοτώθηκαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, σηματοδοτώντας το υψηλότερο ποσοστό απωλειών σε μηνιαία βάση, τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν καλλιεργείται λοιπόν αναίτια η ανησυχία για επιστροφή στη σεκταριστική βία των μαύρων ημερών του 2006-2007, όταν οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 3.000 κάθε μήνα και το αίμα που έρρεε άφθονο έτρεφε εκ νέου το δέντρο του θρησκευτικού μίσους.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο πλευρό του ιρακινού λαού, ο οποίος αντιστέκεται στη βία που φαίνεται ότι έχει στόχο να σπείρει τη θρησκευτική διχόνοια και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, και κάλεσε τους Ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες σε ειλικρινή διάλογο προς άρση του αδιεξόδου.

(Πηγές: Reuters-Ass Press-BBC)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ