2013-05-30 16:58:03
Αποσύρθηκε τελικά από την ατζέντα του ΔΣ της ΔΕΗ το μνημόνιο συνεργασίας με τον Κοπελούζο για το δίκτυο καταστημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσυρση του θέματος ήταν αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν και από την πλευρά των εργαζομένων, αλλά και ευρύτερα από την αγορά.
Ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να αποσυρθεί το μνημόνιο προκειμένου να γίνει καλύτερη ενημέρωση και συζήτηση για το περιεχόμενό του.
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:
Συμφωνία με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία, με δίκτυο καταστημάτων πώλησης ενεργειακών προϊόντων, στην οποία ο ιδιώτης θα έχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, καλείται σήμερα, εκτός απροόπτου, να εγκρίνει το Δ.Σ. της επιχείρησης, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.
Στην ουσία πρόκειται για προσαρμογή του παλαιότερου «μνημονίου» που είχε υπογραφεί με τον όμιλο Silcio (συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και της Διεθνούς Τεχνικής) και περιελάμβανε ,πέραν του δικτύου καταστημάτων, εξαγορά από τη ΔΕΗ του 49% σε εργοστάσια φωτοβολταϊκών της Silcio.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο μνημόνιο δημιούργησε αντιδράσεις στον χώρο των φωτοβολταϊκών και της ενέργειας, με έντονη κριτική προς τη ΔΕΗ για ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και αθέμιτο ανταγωνισμό - και τελικά έληξε άπραγο.
Σημειώνεται ότι το Euro2day.gr έχει καταγράψει τις αντιδράσεις και τις αιτιάσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα να δεχθεί αγωγές εκατομμυρίων από τον όμιλο Κοπελούζου.
Η νέα προτεινόμενη συμφωνία, που καλείται να εγκρίνει το Δ.Σ., δεν αφορά πλέον τη SILCIO, αλλά μόνο τον όμιλο Κοπελούζου καθώς όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ. «εγκαταλείπεται η προοπτική συμμετοχής της ΔΕΗ με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM SA και SILCIO SA, που προέβλεπε επίσης το μνημόνιο συνεργασίας, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που καθιστά την παραγωγή των υπόψη εργοστασίων μη ανταγωνιστική».
Πράγματι, τα εργοστάσια αυτά όπου παρ' ολίγον θα αγόραζε η ΔΕΗ ποσοστό 49%, παρουσιάζουν ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση.
Στην εισήγηση προς το Δ.Σ. σημειώνεται επίσης ότι «η ακύρωση του μέρους αυτού της συμφωνίας, πέραν του ότι δίνει τη δυνατότητα στην υπό σύσταση εμπορική εταιρεία να προμηθεύεται τον φωτοβολταϊκό εξοπλισμό σε ανταγωνιστικές τιμές από την αγορά, έχει και δύο άλλα παράπλευρα πλεονεκτήματα.
Η ΔΕΗ, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν θα χρειαστεί πλέον να εκταμιεύσει τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν για την εξαγορά του 49% των εργοστασίων αυτών, ενώ παράλληλα παύουν και οι σφοδρότατες αντιδράσεις που υπήρξαν από τους υπόλοιπους κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην Ελλάδα».
Έτσι, το σχέδιο εστιάζει τώρα μόνο στη δημιουργία μικτής εταιρείας στη λιανική της ενέργειας, η οποία θα ονομάζεται ΔΕΗ Solar Solutions A.E., με τον όμιλο Κοπελούζου, όμως, να έχει την πλειοψηφία.
Ως κύρια δραστηριότητα των καταστημάτων, που θα λειτουργούν με τη μέθοδο του Franchise προκειμένου να αναπτυχθεί γρήγορα και με χαμηλό κόστος το δίκτυο, εμφανίζεται η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, και σε αυτές τις υπηρεσίες θα περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της εγκατάστασης.
Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, μέσω των καταστημάτων θα προωθούνται οι πωλήσεις της ΔΕΗ και θα παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής νέων συμβολαίων ή αλλαγής υφιστάμενων και εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού.
Επιπλέον, τα καταστήματα αυτά θα αναλαμβάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις, θα εκδίδουν ενεργειακά πιστοποιητικά για τα ακίνητα και θα λειτουργούν ως σύμβουλοι των καταναλωτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ταυτόχρονα, θα προωθούνται και νέα εμπορικά «προϊόντα», όπως πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Ακόμη, σύμφωνα με την εισήγηση, οι σοβαρές αποφάσεις (π.χ. για συμμετοχή της εταιρείας σε κοινοπραξίες, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.) θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία και επομένως θα μπορούν να ληφθούν μόνο εφόσον η ΔΕΗ συμφωνεί.
Τέλος, σημειώνεται ότι η υπογραφή της Σύμβασης Μετόχων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (σ.σ. δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον χώρο). Μέσω της συμφωνίας, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θα αποκτήσει προβάδισμα έναντι του «ανταγωνισμού», ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών της.
Γεγονός πάντως είναι ότι ανταγωνισμός στο ηλεκτρικό σήμερα δεν υφίσταται αφού η ΔΕΗ ποτέ δεν έχασε μερίδιο πάνω από το 10% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα ελέγχει το 98%, ενώ στο φυσικό αέριο το μονοπώλιο της διανομής στις πόλεις το έχουν οι ΕΠΑ.
«Στην ουσία», αναφέρει παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, «η ΔΕΗ σήμερα είναι η μόνη εταιρεία που έχει δίκτυο ιδιόκτητων καταστημάτων στον χώρο της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της αγοράς. Παρ' όλα αυτά, σπεύδει να φτιάξει παράλληλο δίκτυο μαζί με έναν ιδιώτη, χωρίς να έχει προκηρύξει κάποια ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία και προσφέροντάς του την πλειοψηφία στην κοινή εταιρεία».
«Πρακτικά θα ανταγωνίζεται τον... εαυτό της, αν εξαιρέσουμε τα καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες αγοράς-εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, μια αγορά που δεν είναι πια στις δόξες της. Μόνο που, ενώ το ένα δίκτυο της ανήκει πλήρως, στο άλλο θα υπάρχει και συνέταιρος», προσθέτει.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ, μέσω αρμόδιου στελέχους της, με το οποίο επικοινώνησε το Euro2day.gr, υποστηρίζει ότι αν και δημόσια επιχείρηση (το κράτος κατέχει το 51% των μετοχών) έχει τη δυνατότητα να συνάψει συνεργασία χωρίς διαγωνισμό «όταν ο ιδιώτης έχει φέρει την ιδέα» και όταν το ποσοστό που θα λάβει η ίδια είναι μειοψηφικό.
Σε ό,τι αφορά δε τη δημιουργία του παράλληλου δικτύου, υποστηρίζεται ότι αυτό γίνεται προκειμένου να ανέβει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πελατών, με δεδομένα τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των δικών της υπαλλήλων, αλλά και την αδυναμία προσλήψεων που της έχει επιβληθεί.
Έντονη αντίδραση από εργαζόμενους
Στην προοπτική δημιουργίας του παράλληλου δικτύου καταστημάτων που θα «προικοδοτηθούν» και με το σήμα της ΔΕΗ εκφράζονται έντονες αντιδράσεις από το προσωπικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περιορίσει τις φωνές διαμαρτυρίας των εργαζομένων, στο κείμενο εισήγησης προς το Δ.Σ. της ΔΕΗ που συνεδριάζει σήμερα έχοντας στα θέματα και την έγκριση της συμφωνίας με τον Κοπελούζο, περιλαμβάνεται παράγραφος που λέει ότι το νέο δίκτυο καταστημάτων, θα λειτουργεί ενισχυτικά στο δίκτυο καταστημάτων της ίδιας της ΔΕΗ, τα οποία θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό κορμό εξυπηρέτησης των 7,5 εκατομμυρίων πελατών της.
Ωστόσο, η Ένωση Διοκητικού Προσωπικού ΕΔΟΠ ΔΕΗ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, καταγγέλλει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να ενισχύσει και να περιφρουρήσει τα δικά της καταστήματα, νοιάζεται για τα επιχειρηματικά σχέδια του ανταγωνιστή της. Θέτει δε σειρά ερωτημάτων, όπως:
• Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή.
• Γιατί δεν έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός για την επιλογή συνεταίρου.
• Κατά πόσον επιτρέπεται εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο να ανταγωνίζεται το δικό της δίκτυο καταστημάτων.
Τέλος, η ΕΔΟΠ καλεί τη ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος της οποίας Νίκος Φωτόπουλος είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της επιχείρησης, να σεβαστεί την απόφαση του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, που αντιτίθεται στη συμμετοχή της ΔΕΗ σε κοινοπρακτικά σχήματα με μειοψηφικό μερίδιο.
Αναλυτικά, το κείμενο της ΕΔΟΠ αναφέρει:
Εμπορία: Το κάστρο πέφτει από μέσα
- Σήμερα που απειλείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το 30% της εμπορίας σχεδιάζεται να μεταβεί στη μικρή ΔΕΗ.
- Σήμερα που τα καταστήματα της εμπορίας έμειναν χωρίς προσωπικό και η λύση των οκταμήνων τίθεται σε επισφαλή θέση, αφού δεν υπάρχει ακόμη φως για έγκριση από τους αρμόδιους υπουργούς.
- Σήμερα που βάζουν λουκέτο στις εισπράξεις και στην εξυπηρέτηση πελατών, σε πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι της ΔΕΗ επιμένουν να δώσουν χέρι βοήθειας σε ανταγωνιστή της ΔΕΗ, δηλαδή στον Όμιλο Κοπελούζου, κάνοντας κοινοπρακτικό σχήμα, δημιουργώντας καταστήματα franchise και ποσοστό 51% DAMKO, 49% ΔΕΗ!!!, καταβάλλοντας επίσης η ΔΕΗ το ποσό των 980.000 € ως μετοχικό κεφάλαιο στην προοπτική να πωλούν ενεργειακά προϊόντα (μελέτες για οικιακά φωτοβολταϊκά, ενεργειακά πιστοποιητικά, εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ κ.ά.). Τελικά τι είδους franchise είναι αυτό;
Άραγε θα πωλούν φυσικό αέριο; Όχι βέβαια, γιατί αυτό το έχει ο Όμιλος Κοπελούζου, αλλά θα μπορούν να πωλούν ρεύμα και να υπογράφουν συμβόλαια με καταναλωτές που έχει η ΔΕΗ, οι οποίοι θα κατευθύνονται μέσω του call center (αρ. κλήσης 11770), αφού θα επιτρέπεται η εξυπηρέτησή τους από τα καταστήματα αυτά.
Δηλαδή, φτιάχνουμε μία αλυσίδα καταστημάτων δίνοντας το όνομα ΔΕΗ στα καταστήματα franchise, προκειμένου να ανταγωνιστεί τα δικά μας καταστήματα και αυτό πρόκειται για επιθετική πολιτική έναντι των ανταγωνιστών. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Αντί να δώσουν λύση και να οπλίσουν, να περιφρουρήσουν τα δικά μας καταστήματα, έχοντας επάρκεια προσωπικού, νοιάζονται για τα επιχειρηματικά σχέδια του ανταγωνιστή της ΔΕΗ.
Άραγε πώς προέκυψε μία τέτοια συνεργασία; Έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός; Ή όποιος περνά έξω από την Χ-30 μπαίνει μέσα και πραγματοποιεί και μία συμφωνία; Ισχύει μπάτε σκύλοι αλέστε.........;
Δυστυχώς εκτελείται ένα διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των καταστημάτων της εμπορίας, απαξιώνονται διαχρονικά, με την έλλειψη προσωπικού, με το κλείσιμο των καταστημάτων τόσο από την διοίκηση Αθανασόπουλου, όσο και από αυτές τις ενέργειες των διοικούντων σήμερα
Φαίνεται δεν διδαχτήκανε τίποτα από το «Deal» του Καραγκιουλέ που πήγε στις Καλένδες.
Σε εμάς, όμως, η νέα συνεργασία θυμίζει την ίδια οσμή, γι' αυτό θα την αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο, προσφεύγοντας σε κάθε νόμιμο μέσο.
Καλούμε τους εκπροσώπους μας - που συμπίπτει να είναι η πρώτη παρουσία τους μετά τις εκλογές στο Δ.Σ. της ΔΕΗ - να μην ψηφίσουν αυτό το κοινοπρακτικό σχήμα σεβόμενοι την απόφαση του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, που λέει ότι «Δεν συμμετέχουμε σε κοινοπρακτικά σχήματα που η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό»".
Tromaktiko
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσυρση του θέματος ήταν αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν και από την πλευρά των εργαζομένων, αλλά και ευρύτερα από την αγορά.
Ένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να αποσυρθεί το μνημόνιο προκειμένου να γίνει καλύτερη ενημέρωση και συζήτηση για το περιεχόμενό του.
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:
Συμφωνία με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία, με δίκτυο καταστημάτων πώλησης ενεργειακών προϊόντων, στην οποία ο ιδιώτης θα έχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, καλείται σήμερα, εκτός απροόπτου, να εγκρίνει το Δ.Σ. της επιχείρησης, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.
Στην ουσία πρόκειται για προσαρμογή του παλαιότερου «μνημονίου» που είχε υπογραφεί με τον όμιλο Silcio (συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και της Διεθνούς Τεχνικής) και περιελάμβανε ,πέραν του δικτύου καταστημάτων, εξαγορά από τη ΔΕΗ του 49% σε εργοστάσια φωτοβολταϊκών της Silcio.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο μνημόνιο δημιούργησε αντιδράσεις στον χώρο των φωτοβολταϊκών και της ενέργειας, με έντονη κριτική προς τη ΔΕΗ για ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και αθέμιτο ανταγωνισμό - και τελικά έληξε άπραγο.
Σημειώνεται ότι το Euro2day.gr έχει καταγράψει τις αντιδράσεις και τις αιτιάσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα να δεχθεί αγωγές εκατομμυρίων από τον όμιλο Κοπελούζου.
Η νέα προτεινόμενη συμφωνία, που καλείται να εγκρίνει το Δ.Σ., δεν αφορά πλέον τη SILCIO, αλλά μόνο τον όμιλο Κοπελούζου καθώς όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ. «εγκαταλείπεται η προοπτική συμμετοχής της ΔΕΗ με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM SA και SILCIO SA, που προέβλεπε επίσης το μνημόνιο συνεργασίας, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που καθιστά την παραγωγή των υπόψη εργοστασίων μη ανταγωνιστική».
Πράγματι, τα εργοστάσια αυτά όπου παρ' ολίγον θα αγόραζε η ΔΕΗ ποσοστό 49%, παρουσιάζουν ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση.
Στην εισήγηση προς το Δ.Σ. σημειώνεται επίσης ότι «η ακύρωση του μέρους αυτού της συμφωνίας, πέραν του ότι δίνει τη δυνατότητα στην υπό σύσταση εμπορική εταιρεία να προμηθεύεται τον φωτοβολταϊκό εξοπλισμό σε ανταγωνιστικές τιμές από την αγορά, έχει και δύο άλλα παράπλευρα πλεονεκτήματα.
Η ΔΕΗ, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν θα χρειαστεί πλέον να εκταμιεύσει τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν για την εξαγορά του 49% των εργοστασίων αυτών, ενώ παράλληλα παύουν και οι σφοδρότατες αντιδράσεις που υπήρξαν από τους υπόλοιπους κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην Ελλάδα».
Έτσι, το σχέδιο εστιάζει τώρα μόνο στη δημιουργία μικτής εταιρείας στη λιανική της ενέργειας, η οποία θα ονομάζεται ΔΕΗ Solar Solutions A.E., με τον όμιλο Κοπελούζου, όμως, να έχει την πλειοψηφία.
Ως κύρια δραστηριότητα των καταστημάτων, που θα λειτουργούν με τη μέθοδο του Franchise προκειμένου να αναπτυχθεί γρήγορα και με χαμηλό κόστος το δίκτυο, εμφανίζεται η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, και σε αυτές τις υπηρεσίες θα περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της εγκατάστασης.
Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, μέσω των καταστημάτων θα προωθούνται οι πωλήσεις της ΔΕΗ και θα παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής νέων συμβολαίων ή αλλαγής υφιστάμενων και εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού.
Επιπλέον, τα καταστήματα αυτά θα αναλαμβάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις, θα εκδίδουν ενεργειακά πιστοποιητικά για τα ακίνητα και θα λειτουργούν ως σύμβουλοι των καταναλωτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ταυτόχρονα, θα προωθούνται και νέα εμπορικά «προϊόντα», όπως πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Ακόμη, σύμφωνα με την εισήγηση, οι σοβαρές αποφάσεις (π.χ. για συμμετοχή της εταιρείας σε κοινοπραξίες, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.) θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία και επομένως θα μπορούν να ληφθούν μόνο εφόσον η ΔΕΗ συμφωνεί.
Τέλος, σημειώνεται ότι η υπογραφή της Σύμβασης Μετόχων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (σ.σ. δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον χώρο). Μέσω της συμφωνίας, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θα αποκτήσει προβάδισμα έναντι του «ανταγωνισμού», ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών της.
Γεγονός πάντως είναι ότι ανταγωνισμός στο ηλεκτρικό σήμερα δεν υφίσταται αφού η ΔΕΗ ποτέ δεν έχασε μερίδιο πάνω από το 10% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα ελέγχει το 98%, ενώ στο φυσικό αέριο το μονοπώλιο της διανομής στις πόλεις το έχουν οι ΕΠΑ.
«Στην ουσία», αναφέρει παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, «η ΔΕΗ σήμερα είναι η μόνη εταιρεία που έχει δίκτυο ιδιόκτητων καταστημάτων στον χώρο της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της αγοράς. Παρ' όλα αυτά, σπεύδει να φτιάξει παράλληλο δίκτυο μαζί με έναν ιδιώτη, χωρίς να έχει προκηρύξει κάποια ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία και προσφέροντάς του την πλειοψηφία στην κοινή εταιρεία».
«Πρακτικά θα ανταγωνίζεται τον... εαυτό της, αν εξαιρέσουμε τα καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες αγοράς-εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, μια αγορά που δεν είναι πια στις δόξες της. Μόνο που, ενώ το ένα δίκτυο της ανήκει πλήρως, στο άλλο θα υπάρχει και συνέταιρος», προσθέτει.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ, μέσω αρμόδιου στελέχους της, με το οποίο επικοινώνησε το Euro2day.gr, υποστηρίζει ότι αν και δημόσια επιχείρηση (το κράτος κατέχει το 51% των μετοχών) έχει τη δυνατότητα να συνάψει συνεργασία χωρίς διαγωνισμό «όταν ο ιδιώτης έχει φέρει την ιδέα» και όταν το ποσοστό που θα λάβει η ίδια είναι μειοψηφικό.
Σε ό,τι αφορά δε τη δημιουργία του παράλληλου δικτύου, υποστηρίζεται ότι αυτό γίνεται προκειμένου να ανέβει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πελατών, με δεδομένα τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των δικών της υπαλλήλων, αλλά και την αδυναμία προσλήψεων που της έχει επιβληθεί.
Έντονη αντίδραση από εργαζόμενους
Στην προοπτική δημιουργίας του παράλληλου δικτύου καταστημάτων που θα «προικοδοτηθούν» και με το σήμα της ΔΕΗ εκφράζονται έντονες αντιδράσεις από το προσωπικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περιορίσει τις φωνές διαμαρτυρίας των εργαζομένων, στο κείμενο εισήγησης προς το Δ.Σ. της ΔΕΗ που συνεδριάζει σήμερα έχοντας στα θέματα και την έγκριση της συμφωνίας με τον Κοπελούζο, περιλαμβάνεται παράγραφος που λέει ότι το νέο δίκτυο καταστημάτων, θα λειτουργεί ενισχυτικά στο δίκτυο καταστημάτων της ίδιας της ΔΕΗ, τα οποία θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό κορμό εξυπηρέτησης των 7,5 εκατομμυρίων πελατών της.
Ωστόσο, η Ένωση Διοκητικού Προσωπικού ΕΔΟΠ ΔΕΗ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, καταγγέλλει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να ενισχύσει και να περιφρουρήσει τα δικά της καταστήματα, νοιάζεται για τα επιχειρηματικά σχέδια του ανταγωνιστή της. Θέτει δε σειρά ερωτημάτων, όπως:
• Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή.
• Γιατί δεν έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός για την επιλογή συνεταίρου.
• Κατά πόσον επιτρέπεται εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο να ανταγωνίζεται το δικό της δίκτυο καταστημάτων.
Τέλος, η ΕΔΟΠ καλεί τη ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος της οποίας Νίκος Φωτόπουλος είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της επιχείρησης, να σεβαστεί την απόφαση του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, που αντιτίθεται στη συμμετοχή της ΔΕΗ σε κοινοπρακτικά σχήματα με μειοψηφικό μερίδιο.
Αναλυτικά, το κείμενο της ΕΔΟΠ αναφέρει:
Εμπορία: Το κάστρο πέφτει από μέσα
- Σήμερα που απειλείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το 30% της εμπορίας σχεδιάζεται να μεταβεί στη μικρή ΔΕΗ.
- Σήμερα που τα καταστήματα της εμπορίας έμειναν χωρίς προσωπικό και η λύση των οκταμήνων τίθεται σε επισφαλή θέση, αφού δεν υπάρχει ακόμη φως για έγκριση από τους αρμόδιους υπουργούς.
- Σήμερα που βάζουν λουκέτο στις εισπράξεις και στην εξυπηρέτηση πελατών, σε πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι της ΔΕΗ επιμένουν να δώσουν χέρι βοήθειας σε ανταγωνιστή της ΔΕΗ, δηλαδή στον Όμιλο Κοπελούζου, κάνοντας κοινοπρακτικό σχήμα, δημιουργώντας καταστήματα franchise και ποσοστό 51% DAMKO, 49% ΔΕΗ!!!, καταβάλλοντας επίσης η ΔΕΗ το ποσό των 980.000 € ως μετοχικό κεφάλαιο στην προοπτική να πωλούν ενεργειακά προϊόντα (μελέτες για οικιακά φωτοβολταϊκά, ενεργειακά πιστοποιητικά, εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ κ.ά.). Τελικά τι είδους franchise είναι αυτό;
Άραγε θα πωλούν φυσικό αέριο; Όχι βέβαια, γιατί αυτό το έχει ο Όμιλος Κοπελούζου, αλλά θα μπορούν να πωλούν ρεύμα και να υπογράφουν συμβόλαια με καταναλωτές που έχει η ΔΕΗ, οι οποίοι θα κατευθύνονται μέσω του call center (αρ. κλήσης 11770), αφού θα επιτρέπεται η εξυπηρέτησή τους από τα καταστήματα αυτά.
Δηλαδή, φτιάχνουμε μία αλυσίδα καταστημάτων δίνοντας το όνομα ΔΕΗ στα καταστήματα franchise, προκειμένου να ανταγωνιστεί τα δικά μας καταστήματα και αυτό πρόκειται για επιθετική πολιτική έναντι των ανταγωνιστών. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Αντί να δώσουν λύση και να οπλίσουν, να περιφρουρήσουν τα δικά μας καταστήματα, έχοντας επάρκεια προσωπικού, νοιάζονται για τα επιχειρηματικά σχέδια του ανταγωνιστή της ΔΕΗ.
Άραγε πώς προέκυψε μία τέτοια συνεργασία; Έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός; Ή όποιος περνά έξω από την Χ-30 μπαίνει μέσα και πραγματοποιεί και μία συμφωνία; Ισχύει μπάτε σκύλοι αλέστε.........;
Δυστυχώς εκτελείται ένα διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των καταστημάτων της εμπορίας, απαξιώνονται διαχρονικά, με την έλλειψη προσωπικού, με το κλείσιμο των καταστημάτων τόσο από την διοίκηση Αθανασόπουλου, όσο και από αυτές τις ενέργειες των διοικούντων σήμερα
Φαίνεται δεν διδαχτήκανε τίποτα από το «Deal» του Καραγκιουλέ που πήγε στις Καλένδες.
Σε εμάς, όμως, η νέα συνεργασία θυμίζει την ίδια οσμή, γι' αυτό θα την αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο, προσφεύγοντας σε κάθε νόμιμο μέσο.
Καλούμε τους εκπροσώπους μας - που συμπίπτει να είναι η πρώτη παρουσία τους μετά τις εκλογές στο Δ.Σ. της ΔΕΗ - να μην ψηφίσουν αυτό το κοινοπρακτικό σχήμα σεβόμενοι την απόφαση του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, που λέει ότι «Δεν συμμετέχουμε σε κοινοπρακτικά σχήματα που η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό»".
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λογοκρισία για το «Καληνύχτα Κεμάλ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ