2013-06-03 08:30:05
Φωτογραφία για Στο Ιράν Στρέφουν την Προσοχή τους οι ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Ομπάμα μεταφέρει το κέντρο βάρους της αντιτρομοκρατικής πολιτικής της από την Αλ Κάιντα στο Ιράν: αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στον κόσμο, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Η κρατική στήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και στις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ έχει αποκτήσει ένα ρυθμό που δεν έχει προηγούμενο από τη δεκαετία του ’90», αναφέρει η έκθεση.

Η φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση του Λιβάνου ενοχοποιείται για την επίθεση του Ιουλίου του 2012 κατά τουριστών στη Βουλγαρία, όπου σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί πολίτες, αλλά τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη. Σημειώνεται επίσης η ενεργός ανάμειξη της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο, στο πλευρό του Μπασάρ αλ Aσαντ, κάτι που δεν έχει προφανή σχέση με τρομοκρατία. Πέραν της Χεζμπολάχ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενοχοποιεί τους Φρουρούς της Επανάστασης, το υπουργείο Πληροφοριών και τις επίλεκτες Δυνάμεις Αλ Κουντς, πυλώνες του «σκληρού πυρήνα» του ιρανικού κράτους.


Αναφορικά με την Αλ Κάιντα, η έκθεση διαπιστώνει ότι ο βασικός πυρήνας του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου στο Πακιστάν «συνεχίζει να αποδυναμώνεται», ύστερα από τη δολοφονία ηγετικών προσωπικοτήτων όπως ο Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι και ο Αμπού Ζαΐντ αλ Κουβέιτι. «Σοβαρά πλήγματα» δέχθηκαν και οι δύο κυριότεροι περιφερειακοί κλάδοι της οργάνωσης, η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου στην Υεμένη και το δίκτυο Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία. Αντίθετα, πολλαπλασιάζονται και ανεξαρτητοποιούνται τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες διατηρούν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε τοπικούς στόχους.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Aμυνας Τσακ Χέιγκελ χαρακτήρισε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έναν «αθόρυβο, κρυφό και ύπουλο κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια της χώρας του, προσθέτοντας ότι χρειάζονται «κατευθυντήριες γραμμές» για την αντιμετώπισή τους. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα συζητήσει το θέμα με Κινέζους αξιωματούχους, στο περιθώριο διάσκεψης ασφαλείας στη Σιγκαπούρη, στον απόηχο αποκαλύψεων για επιθέσεις Κινέζων χάκερ εναντίον αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων.
ENERGIA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ