2013-06-04 18:54:13
Φωτογραφία για Στραμμένα στην περιοχή του Αιγίου τα βλέμματα των σεισμολόγων - Στόχος η τοποθέτηση 15 σεισμογράφων
Στραμμένα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου είναι τα βλέμματα των επιστημόνων λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τεχνικά συνεργεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης την εγκατάσταση ενός φορητού δικτύου σεισμογράφων.

Στόχος είναι η τοποθέτηση 15 σεισμογράφων, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα έχουν δορυφορική σύνδεση, προκειμένου οι σεισμολόγοι να μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) τη σεισμική δραστηριότητα.

Το επιστημονικό δίκτυο συντονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ υπεύθυνος του δικτύου σεισμογράφων είναι ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Στο μικροσκόπιο μπαίνει η ενεργοποίηση ενός ρήγματος που βρίσκεται πλησίον του ενεργού ρήγματος της αρχαίας Ελίκης, δηλαδή της πόλης που, σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 373 π.Χ. βυθίστηκε στη θάλασσα εξαιτίας σεισμικής δόνησης που άγγιξε τα 9 Ρίχτερ!

Το ρήγμα της αρχαίας Ελίκης δίνει μεγάλα σεισμικά γεγονότα.

Στην παραπάνω φωτογραφία παρατηρούμε ότι τα ενεργά ρήγματα του Κορινθιακού στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου έχουν την κατεύθυνση Ανατολή - Δύση και οι κύριες τάσεις που ασκούνται σε αυτά είναι εφελκυστικές με κατεύθυνση Βορράς - Νότος.

(Δεξιά βρίσκονται τα ρήγματα των Αλκυονίδων που έδωσαν τους σεισμούς του 1981)

Στη φωτογραφία αποτυπώνεται ο σεισμοτεκτονικός χάρτης του Κορινθιακού κόλπου και της περιοχής του Αιγίου στον οποίο απεικονίζονται τα ενεργά ρήγματα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Ελίκης.

Η κάθετη τομή στον Κορινθιακό κόλπο από τους Δελφούς έως την Ελίκη αποτυπώνει τα κύρια ρήγματα στην ιζηματογενή λεκάνη του Κορινθιακού.

(Ο χάρτης της περιοχής)

«Σμηνοσεισμοί» στο Αίγιο

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, η χώρα μας διανύει μια περίοδο σεισμικής ησυχίας σε πάρα πολλές περιοχές τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2011, βόρεια από την Κρήτη και είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, «θετικό πρώτο βήμα» την καθιέρωση γενικού γραμματέα για τα δημόσια έσοδα, σημειώνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και ισχυρή πολιτική βούληση.

«Το θέμα είναι μια δίκαιη φορολόγηση με μηδενική ανοχή στην απάτη» τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη η Task Force προετοιμάζει νέους φορολογικούς κώδικες, που θα ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει όλα τα κράτη μέλη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους φορολογικούς παραδείσους και τόνισε ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

ξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν αρκετές δηλώσεις των σεισμολόγων, τόσο του κ. Γ. Χουλιάρα όσο και του κ. Άκη Τσελέντη, σχετικά με την περίοδο σεισμικής ησυχίας που διανύουμε.

Σεισμικά κενά - Σεισμική ησυχία

Σε προηγούμενη παρέμβασή του ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε δώσει την παρακάτω εξήγηση:

Η έρευνα σχετικά με τη θεωρία της σεισμικής ησυχίας και των σεισμικών κενών ξεκίνησε το 1965 από τον Fetotov και, με λίγα και απλά λόγια, μας λέει ότι η πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού σε συγκεκριμένο τμήμα της λιθοσφαιρικής πλάκας γίνεται μεγαλύτερη, όσο περισσότερο χρονικό διάστημα περνά από τον προηγούμενο σεισμό σε αυτό το τμήμα.

Από μελέτες σε συγκεκριμένα ρήγματα προκύπτει ότι πολλά από αυτά που έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα να «σπάσουν» παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ενεργοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

H νέα σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

To Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι ο αρμόδιος επιχειρησιακός φορέας στην Ελλάδα που συντονίζει την παρακολούθηση της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας και στο πλαίσιο συνεργασίας του με το EMSC παρέχει πληροφορίες και δεδομένα on-line για όλους τους σεισμούς του ελλαδικού χώρου.

Μέσω της καινούργιας ιστοσελίδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορείτε άμεσα και εύκολα να ενημερώνεστε για τις επίσημες ανακοινώσεις όλων των ισχυρών σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ.

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της σεισμικότητας στην Ελλάδα και όλους τους σεισμούς που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: zougla
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
European Maintenance Symposium (EMS) 2013
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
European Maintenance Symposium (EMS) 2013
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ