2013-06-05 09:25:53
Φωτογραφία για Bόμβα Σκορδά στη Βουλή για σταδιακή επιστροφή στους πλειστηριασμούς
«Φωτιές άναψε» στην κυβέρνηση η προαναγγελία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά στη Βουλή για άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία Η τοποθέτηση του Θανάση Σκορδά περί άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δημιούργησε νέο ενδο-κυβερνητικό πρόβλημα, το οποίο προστίθεται στη σειρά θεμάτων που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα και έχουν δημιουργήσει ένα «ψυχροπολεμικό κλίμα» μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπήρξε αργά χθες το απόγευμα «πυροσβεστική» παρέμβαση στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η αρχική του τοποθέτηση προκάλεσε εκνευρισμό και στους βουλευτές της ΝΔ, καθώς δεν ήταν σε γνώση τους ούτε σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο υφυπουργός, στη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν μαζικά οι πλειστηριασμοί για όλα τα «κόκκινα» ακίνητα
. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» υπολογίζονται σε περισσότερα από 106.000 και αν βγουν όλα στο σφυρί... θα οδηγήσουν την αγορά διαμερισμάτων και επαγγελματικής στέγης στο απόλυτο κραχ... Με απλά λόγια οι τιμές θα κατακρημνιστούν με δεδομένο το ότι η κτηματαγορά δεν κινείται, κάτι που φαίνεται από τα εδώ και χρόνια απούλητα 200.000 διαμερίσματα.

Ο κ. Σκορδάς χθες στη Βουλή απευθύνθηκε στα κόμματα καλώντας τα σε συζήτηση το καλοκαίρι και το φθινόπωρο για τη λήψη μέτρων ώστε να «γίνει ομαλή η μετάβαση, μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνιζαν μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού πως «θα πρέπει να εξετάσουμε ένα πλαίσιο, ώστε αν από το 2014 η οικονομία γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αρθεί σταδιακά η απαγόρευση των πλειστηριασμών. Δεν πρέπει να πάμε στις δύο ακραίες λύσεις», συνέχιζαν οι ίδιες πηγές: «Ούτε να απελευθερωθούν πλήρως, αλλά ούτε να δοθεί και νέα παράταση στην απαγόρευση».

Τα σενάρια

Τα σενάρια που εξετάζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και οι τράπεζες είναι η άρση της απαγόρευσης για ακίνητα από μια αξία και πάνω, π.χ. με αντικειμενική αξία από 180.000 ευρώ και άνω. Επίσης άλλο ένα ενδεχόμενο είναι αυτό της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών με βάση τον χρόνο «παγώματος» του πλειστηριασμού και το τρίτο σενάριο είναι να μη βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα που χρησιμεύουν για πρώτη κατοικία σε συνδυασμό και με εισοδηματικά κριτήρια.

Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ανοίξει αυτή η συζήτηση το καλοκαίρι και να έχει ολοκληρωθεί γύρω στον Οκτώβριο, οπότε και θα έχει φανεί αν το 2014 η οικονομία θα τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σπεύδει με τον τρόπο αυτό να προλάβει τα χειρότερα. Δηλαδή να έχει μία πρόταση έτοιμη πριν η τρόικα εμφανιστεί με σύσταση που μπορεί να προκαλέσει και «σοκ».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ θεωρεί άκαιρη και άστοχη την όποια συζήτηση αυτήν την περίοδο. Μάλιστα ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης προτείνει από τώρα να θεσπιστεί η παράταση της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών και για το 2014.

ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ποιες κατηγορίες προστατεύονται

Δύο είναι οι κατηγορίες των ακινήτων για τις οποίες απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν θα αρθεί η απαγόρευση.

Η πρώτη κατηγορία αφορά σε ακίνητα που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία των οφειλετών και εφόσον η αξία τους δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται για όλους τους δανειστές.

Η δεύτερη κατηγορία που προστατεύεται είναι όλα τα ακίνητα για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ μόνο από πιστωτικά ιδρύματα και όχι από άλλους δανειστές.

Γι' αυτές τις δύο κατηγορίες ακινήτων δίνονται παρατάσεις σχεδόν από το 2008, δηλαδή ετήσιες αναστολές στη διενέργεια πλειστηριασμών.

Επίσης οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται και για τα ακίνητα οφειλετών που έχουν προσφύγει στον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), εφόσον το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για πτώχευση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα κριτήρια για το σφυρί στα ακίνητα

Το εισόδημα, το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το χρονικό διάστημα που ο δανειολήπτης βρίσκεται στο «κόκκινο» θα είναι ανάμεσα στα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι απαραίτητη για να διορθωθούν στρεβλώσεις της αγοράς, αφού, όπως λένε, «υπάρχουν δανειολήπτες με καταθέσεις, που όμως δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους», ωστόσο υπογραμμίζουν πως η όποια κίνηση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2012 τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,634 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια.

Το ποσοστό

Το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του 2012 ήταν 21,4%. Υπολογίζεται ότι 320.570 δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση από 3 έως 6 μήνες, είναι δηλαδή στο «κόκκινο», ενώ ο αριθμός των στεγαστικών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται σε περισσότερα από 106.000.

Ομως, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως», τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν στο «Εθνος» πως: θα δοθεί ένα εύλογο διάστημα στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ένα μικρό τίμημα -κάτι σαν ενοίκιο-, ασχέτως αν θα υπαχθούν σε κάποια από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τους δανειολήπτες σε ρύθμιση των υποχρεώσεών τους (είτε με επιμήκυνση είτε με αναχρηματοδότηση) και έτσι θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των ακινήτων που θα βγει στο σφυρί.

Ακόμα σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών, με πιο σύντομες διαδικασίες και περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο εκτέλεσής τους.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ