2013-06-06 19:23:15
Φωτογραφία για ''Έκλεισε'' το ιστορικό Σαν Μαμές
Τίτλοι τέλους για το θρυλικό «Σαν Μαμές», τον «Καθεδρικό» του ισπανικού ποδοσφαίρου. Οι φίλαθλοι του Μπιλμπάο το αποχαιρέτησαν στον χθεσινό φιλικό αγώνα ανάμεσα στην Αθλέτικ και τη μικτή της Μπιθκάγια. Διαβάστε την ιστορία της έδρας των «λεόντων» και δείτε ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα που ξεκινάει από το 1913 και καλύπτει τα 100 χρόνια ζωής ενός από τους «ναούς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το χθεσινοβραδινό φιλικό ανάμεσα στην Αθλέτικ και τη μικτή της Μπιθκάγια ήταν το τελευταίο ματς που διεξήχθη στο «Σαν Μαμές».

Συγκίνηση, νοσταλγία και εκδηλώσεις λατρείας από τους φίλους της Αθλέτικ,κυριάρχησαν στον χθεσινοβραδινό αποχαιρετιστήριο αγώνα του «Σαν Μαμές». Η Μπιλμπάο αντιμετώπισε τη μικτή ομάδα της Μπιθκάγια στο τελευταίο παιχνίδι που διεξήχθη στον «Καθεδρικό», αφού από σήμερα οι μπουλντόζες θα μπουν στο ιστορικό γήπεδο για να ξεκινήσουν το έργο της κατεδάφισης. Μετά από 100 χρόνια, η καρδιά της Αθλέτικ θα σταματήσει να χτυπάει μέσα στον «ναό» της, αν και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί λίγα μόνο μέτρα πιο δίπλα, στην ολοκαίνουργια έδρα της που θα συνεχίσει την παράδοση, αφού το όνομά του νέου σταδίου θα είναι – και πάλι – «Σαν Μαμές».


Σήμερα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία ενός από τους μύθους του βασκικού, ισπανικού, ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το αιωνόβιο «Σαν Μαμές», το μοναδικό γήπεδο που φιλοξένησε όλα τα πρωταθλήματα της ισπανικής Λίγκας, συμπληρώνοντας φέτος εκατό χρόνια ζωής. Η αρχική κατασκευή, οι πρόσθετες εργασίες μέσα στις επόμενες δεκαετίες που του έδωσαν την τελική του μορφή, το θρυλικό τόξο, οι μεγάλες βραδιές της Αθλέτικ, οι προσωπικότητες, οι «ήρωες», τα ρεκόρ, οι διοργανώσεις. Όλα αυτά μαζί με 30 φωτογραφίες που ξεκινούν από το 1913 και φτάνουν μέχρι και το χθεσινό, τελευταίο παιχνίδι που διεξήχθη στον «Καθεδρικό» του Μπιλμπάο. 

1. ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ

Οι παίκτες της Αθλέτικ κάνουν το γύρο του θριάμβου μετά τη λήξη του φιλικού αγώνα.

Από νωρίς οι κερκίδες του «Σαν Μαμές» ήταν κατάμεστες από τους φίλους της Αθλέτικ που ήθελαν να αποχαιρετήσουν από κοντά το δικό τους «σπίτι». Οι σημαίες με τα χρώματα του συλλόγου, τον θυρεό αλλά και την ικουρίνια ήταν χιλιάδες. Η μπάντα του Μπιλμπάο έπαιζε το «πολεμικό εμβατήριο» από την Αΐντα του Βέρντι, όταν έκαναν την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο 150 νυν και πρώην παίκτες της Αθλέτικ, σκορπώντας ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης στον κόσμο.

Ο Αλάιν Αρόγιο από τη μικτή της Μπιθκάγια πέτυχε το τελευταίο γκολ στην ιστορία του «Σαν Μαμές».

Οι παίκτες της ομάδας μαζί με αυτούς της μικτής της Μπιθκάγια σχημάτισαν το «pasillo» στους βετεράνους και στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους παλιοί προπονητές της Αθλέτικ μαζί με τους υπέργηρους πλέον Χοσέ Μάρι Μαγκουρέγκι και Ράφα Ιριόντο (94 ετών), τον μοναδικό από την μυθική επιθετική πεντάδα των Ιριόντο, Θάρα, Βενάνθιο, Πανίθο και Γκαΐνθα που βρίσκεται στη ζωή. Το «Σαν Μαμές» σείστηκε κυριολεκτικά. Από τους πρώην τεχνικούς, παρόντες ήταν οι Κόλντο Αγκίρε, Χαβιέρ Ιρουρέτα, Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ, Ινιάκι Σάεθ, Τσέτσου Ρόχο, Χοσέ Μάρι Αμορόρτου και Χοσέ Μανουέλ Εσνάλ «Μανέ».

Ορμπάιθ, Γκερέρο και Αντρινούα. Τρεις από τους μεγάλους αρχηγούς της Αθλέτικ.

Οι παίκτες της Αθλέτικ χαιρέτησαν έναν-έναν όλους τους βετεράνους και αμέσως μετά ξεκίνησε το παιχνίδι. Το ημίχρονο τελείωσε ισόπαλο χωρίς τέρματα και στο 21ο λεπτό της επανάληψης ο Αλάιν Αρόγιο από τη μικτή της Μπιθκάγια πέτυχε αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο γκολ στην ιστορία του «Σαν Μαμές», αφού το 0-1 ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα. Λίγο αργότερα ο Ιτουράσπε έδωσε τη θέση του και το περιβραχιόνιο στον Πάμπλο Ορμπάιθ, τιμώντας έτσι τον τελευταίο μεγάλο αρχηγό της Αθλέτικ.

Μάλλον η μεγαλύτερη στιγμή της βραδιάς. Ο Ιρίμπαρ, ο θρυλικός Txopo, υπερασπίζεται την εστία της Αθλέτικ.

Ο Ορμπάιθ με τη σειρά του το έδωσε στον Τζούλεν Γκερέρο, εκείνος στον Αντρινούα, ύστερα στον Ντάνι και τέλος στον Ιρίμπαρ, τον θρυλικό «Txopo», ο οποίος φορώντας τα γάντια του, υπερασπίστηκε τελευταίος, στα 70 του χρόνια – όπως ταίριαζε – την εστία της Αθλέτικ μέσα στο «Σαν Μαμές». Η αποθέωση ήταν καθολική και τα ντεσιμπέλ έκαναν το γήπεδο να σείεται όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη και όλοι μαζί οι ποδοσφαιριστές πραγματοποίησαν τον τελευταίο γύρο του θριάμβου μέσα στον «Καθεδρικό».

Η νύχτα γίνεται μέρα μέσα στο Σαν Μαμές.

Με την μυριόστομη κραυγή «Que bote, que bote, que bote San Mamés», τα φώτα του γηπέδου έσβησαν και η νύχτα έγινε μέρα από τα πυροτεχνήματα, την ώρα που ένα ρολόι ξεκινούσε την αντίστροφη μέτρηση αρχίζοντας από το 100 για να φτάσει στο μηδέν. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε μια νύχτα γεμάτη από συναισθήματα και συγκινησιακή φόρτιση, με νοσταλγία από όλες τις γενιές που μεγάλωσαν στις κερκίδες αυτού του γηπέδου, αλλά και με μια υπόσχεση: ότι το «Σαν Μαμές» θα βρίσκεται πάντοτε μέσα στις καρδιές και τις αναμνήσεις όλων των φίλων της Αθλέτικ Μπιλμπάο, συνοδεύοντας για πάντα το υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι των Βάσκων. Agur San Mamés Αλλά και έξω από αυτό 2. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΣΑΝ ΜΑΜΕΣ»

- 10 Οκτωβρίου 1912 / Υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του

- 21 Ιανουαρίου 1913 / Τοποθετείται η θεμέλια λίθος

- 21 Αυγούστου 1913 / Τελούνται τα επίσημα εγκαίνια

- 89.063 πεσέτες / Το συνολικό κόστος της κατασκευής του γηπέδου

- 3.500 θεατές / Η αρχική χωρητικότητα

- 40.000 θεατές / Η σημερινή χωρητικότητα

- 103 Χ 68 μέτρα / Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου

3. ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

- 1923-1925 / Κατασκευάζεται η κερκίδα «Capuchinos» (νότια κερκίδα) και γίνεται επέκταση στην κεντρική κερκίδα.

- 1952-1953 / Κατασκευάζεται το σκέπαστρο στην κεντρική κερκίδα και το τόξο από πάνω της. Η χωρητικότητα του γηπέδου φτάνει τους 48.000 θεατές.

- 1957 / Κατασκευάζεται το σκέπαστρο στην κερκίδα «Capuchinos».

- 1961 / Κατασκευάζεται η σκεπαστή κερκίδα «De la Misericordia», γνωστή επίσης και ως κερκίδα «Garay», γιατί το έργο πληρώθηκε με τα χρήματα (6 εκατομμύρια πεσέτες) που είχε πάρει η Αθλέτικ από τη μεταγραφή του Χεσούς Γκαράι στη Μπαρτσελόνα, ένα χρόνο νωρίτερα (1960).

- 1972 / Κατασκευάζεται η σκεπαστή ανατολική κερκίδα, ενώ βελτιώνεται ο φωτισμός του γηπέδου και εγκαθίσταται μεγαφωνία.

- 1982 / Πραγματοποιείται πλήρης ανακατασκευή του γηπέδου λόγω του Μουντιάλ της Ισπανίας, η οποία κόστισε 700 εκατομμύρια πεσέτες. Η χωρητικότητα μειώνεται στους 46.000 θεατές.

- 1997 / Καταργούνται όλες οι θέσεις των ορθίων. Η χωρητικότητα πέφτει στους 40.000 θεατές.

4. ΤΟ ΤΟΞΟ

Το τόξο, σήμα κατατεθέν του "Σαν Μαμές", μάλλον θα τοποθετηθεί σε κάποια γέφυρα από τα κανάλια του ποταμού Νερβιόν, κοντά στο καινούργιο γήπεδο, όπως φαίνεται εδώ στην ψηφιακή αναπαράσταση.

- 1950 / Ξεκινά η υλοποίηση του έργου.

- 1953 / Γίνονται τα εγκαίνια του τόξου.

- 200 τόνοι / Το βάρος της κατασκευής, η οποία είναι αποσυναρμολογούμενη.

- 115 μέτρα / Το μήκος του τόξου.

- 16.28 μέτρα / Το ύψος της βάσης του στο ψηλότερο σημείο της.

- 20 σταυροί / Τα ατσάλινα στηρίγματα που ενώνουν τις δυο μεριές του τόξου.

- 10-12 χιλιοστά / Το εξωτερικό πάχος της κατασκευής, αφού το εσωτερικό του είναι κούφιο.

- Αν και είχε αποφασιστεί η κατασκευή του με σκυρόδεμα, τελικά προτιμήθηκε ο χάλυβας.

5. Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ»

Η Αθλέτικ – που ιδρύθηκε το 1898 – αγωνιζόταν αρχικά στο Λαμίακο, μια περιοχή που βρίσκεται στο δέλτα του Νερβιόν, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο γήπεδο της Χοσαλέτα στο Γκέτσο, μια κωμόπολη περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από το Μπιλμπάο. Στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο αυξανόταν συνεχώς, το ίδιο και οι φίλαθλοι της Αθλέτικ. Έγινε λοιπόν φανερή η ανάγκη ενός μεγαλύτερου γηπέδου πιο κοντά στο κέντρο του Μπιλμπάο, που να μπορεί να στεγάσει τις χιλιάδες του κόσμου που ήθελαν πλέον να παρακολουθούν τους αγώνες της ομάδας τους.

Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του πιο ιστορικού γηπέδου της Ισπανίας, με τη θεμέλια λίθο να μπαίνει τον Ιανουάριο του 1913 και τα επίσημα εγκαίνια να γίνονται οχτώ μήνες αργότερα. Το γήπεδο χτίστηκε δίπλα στις όχθες του ποταμού Νερβιόν, σε έκταση που ανήκε στο ταμιευτήριο ΒΒΚ και η οποία εξαγοράστηκε κάποια χρόνια αργότερα από τον σύλλογο. Στις 21 Αυγούστου του 1913 η Αθλέτικ αντιμετώπισε στο «Σαν Μαμές» την Ράθινγκ του Ιρούν, την οποία νίκησε 2-1. Το πρώτο ιστορικό γκολ στο καινούργιο γήπεδο σημειώθηκε από τον Ραφαέλ Μορένο Αραθάντι, τον γνωστό «Πιτσίτσι».

Το γήπεδο είχε αρχικά 3.500 θέσεις, όμως με διαδοχικές επεκτάσεις που έγιναν στις επόμενες δεκαετίες, έφτασε να χωράει 48.000 θεατές (όρθιους και καθισμένους). Το 1997, ακολουθώντας την ντιρεκτίβα της ΟΥΕΦΑ, το «Σαν Μαμές» κατάργησε τους χώρους για τους όρθιους και πήρε την τελική του μορφή, αυτή που διατήρησε μέχρι σήμερα, με χωρητικότητα 40.000 θεατών. Η ονομασία του γηπέδου οφείλεται στην εκκλησία του Σαν Μαμές (Άγιου Μάμα), η οποία βρισκόταν δίπλα στην νεόκτιστη έδρα της Αθλέτικ.

Επειδή τον συγκεκριμένο Άγιο τον είχαν πετάξει οι Ρωμαίοι στα λιοντάρια (τα οποία σύμφωνα με την παράδοση, δεν τον ακούμπησαν), οι παίκτες της Αθλέτικ ονομάζονται από τότε «leones» (λιοντάρια στα ισπανικά). Στα πρώτα χρόνια, ήταν πολύ δημοφιλής η εξής φράση ανάμεσα στους φίλαθλους της Αθλέτικ. «Που πάς;» «Στο Σαν Μαμές». «Στην εκκλησία;» «Όχι, στον καθεδρικό!». Για να ξεχωρίσουν το ναό από το γήπεδο, οι κάτοικοι του Μπιλμπάο «βάφτισαν» το «Σαν Μαμές» με ένα παρατσούκλι που το ακολουθεί ακόμα και σήμερα. Βέβαια, το «Catedral» αναφέρεται τις τελευταίες δεκαετίες στην παλαιότητα και ιστορικότητα του γηπέδου αυτού.

6. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ «ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ»

Πέρα από την τιμή να είναι το μοναδικό γήπεδο στην Ισπανία που έχει «ζήσει» και τα 82 πρωταθλήματα της Πριμέρα Ντιβισιόν, η έδρα της Αθλέτικ έχει φιλοξενήσει αρκετούς σημαντικούς αγώνες. Το 1982, στο Μουντιάλ της Ισπανίας, διεξήχθησαν εκεί οι συναντήσεις του 4ου ομίλου (Αγγλία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία & Κουβέιτ). Το 1977 η Μπιλμπάο υποδέχτηκε τη Γιουβέντους στον δεύτερο τελικό του ΟΥΕΦΑ, όπου κέρδισε 2-1 αλλά έχασε το τρόπαιο λόγω του εκτός έδρας γκολ των Ιταλών.

Το 1921 το «Σαν Μαμές» φιλοξένησε τον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου, κερδίζοντας το τρόπαιο (4-1 την Ατλέτικο Μαδρίτης). Ήταν ο πρώτος και τελευταίος στην έδρα της δεύτερης σε Κύπελλα ομάδας στη χώρα. Η Εθνική Ισπανίας έχει δώσει στο Μπιλμπάο έξι παιχνίδια (4 φιλικά και 2 επίσημα). Από το 1967 έχει να παίξει εκεί η «φούρια ρόχα», κυρίως λόγω της παρουσίας της ΕΤΑ και του φόβου που υπήρχε για επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο. Τέλος, να προσθέσουμε ότι το «Σαν Μαμές» είναι παραδοσιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια η έδρα της Εθνικής ομάδας της Χώρας των Βάσκων.

7. SAN MAMÉS BARRIA

Το 2009 υπογράφηκε η συμφωνία για την κατασκευή της καινούργιας έδρας της Αθλέτικ. Από το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησαν οι εργασίες και το γήπεδο αναμένεται να παραδοθεί στον σύλλογο μέσα στον Σεπτέμβριο. Το «San Mamés Barria» (Νέο Σαν Μαμές) βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο παλιό, ακόμα πιο κοντά στην όχθη του ποταμού Νερβιόν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Αθλέτικ θα δώσει σε αυτό τα παιχνίδια της επόμενης σεζόν. Το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 53.332 θεατών και θα κοστίσει περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ.

San Mamés κσι San Mamés Barria!

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, τα δυο γήπεδα είναι κυριολεκτικά κολλημένα το ένα στο άλλο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, την επόμενη περίοδο, όταν η Μπιλμπάο θα αγωνίζεται πλέον στο καινούργιο, δεν θα υπάρχει ακόμα το ένα από τα δυο πέταλα. Αυτό θα κατασκευαστεί στο σημείο που τώρα βρίσκεται η κεντρική κερκίδα του «Σαν Μαμές», όταν θα κατεδαφιστεί το παλιό γήπεδο και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2015. Το τόξο, το σήμα κατατεθέν του «Σαν Μαμές», δεν είναι γνωστό ακόμα πού θα χρησιμοποιηθεί. Μια από τις προτάσεις, την οποία έχουν αποδεχτεί τόσο ο σύλλογος, όσο και ο δήμος του Μπιλμπάο, είναι να τοποθετηθεί πάνω σε μια από τις γέφυρες στα κανάλια του ποταμού Νερβιόν.

8. ΤΟ «SAN MAMÉS» ΣΕ 30 ΚΛΙΚ

Ας περάσουμε τώρα στο φωτογραφικό λεύκωμα του «Σαν Μαμές» που ξεκινάει από το 1913 και φτάνει μέχρι το τελευταίο επίσημο παιχνίδι που φιλοξενήθηκε στο αιωνόβιο γήπεδο της Αθλέτικ, στις 26 Μαΐου του 2013, απέναντι στη Λεβάντε.

Η τοποθέτηση της θεμέλιας λίθου (21/1/1913)

Στις 21 Αυγούστου του 1913 εγκαινιάζεται το Σαν Μαμές με τον φιλικό αγώνα ανάμεσα στην Αθλέτικ και την Ράθινγκ του Ιρούν (2-1). Εδώ ο Πιτσίτσι σημειώνει το πρώτο γκολ στην ιστορία του γηπέδου.

Η ομάδα της Αθλέτικ μέσα στο Σαν Μαμές, ένα χρόνο μετά την κατασκευή του γηπέδου (1914)

Το Σαν Μαμές από καρτ ποστάλ της εποχής (1920)

Η Κυπελλούχος ομάδα της Αθλέτικ το 1921. Δεύτερος από αριστερά, με το χαρακτηριστικό μαντήλι στο κεφάλι, ο Πιτσίτσι.

Ο "φωτεινός πίνακας" της εποχής, μάς πληροφορεί ότι το σκορ του ημιχρόνου ανάμεσα στις Αθλέτικ και Μπαρτσελόνα, είναι 1-0 υπέρ των γηπεδούχων!

Το Σαν Μαμές υπήρξε χώρος πολιτικών ζυμώσεων την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο. Συχνά διοργανώνονταν τουρνουά, τα έσοδα των οποίων πήγαιναν σε αντιστασιακές ομάδες. Εδώ, ο ιστορικός πρώτος lehendakari (πολιτικός ηγέτης των Βάσκων), Χοσέ Αντόνιο Αγκίρε, παρακολουθεί ένα παιχνίδι της Αθλέτικ.

Η πιο θρυλική επιθετική γραμμή της Αθλέτικ. Από αριστερά, Ιριόντο, Βενάνθιο, Θάρα, Πανίθο και Γκαΐνθα.

Ο Τέλμο Θάρα, ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της Αθλέτικ, σε αγώνα στο Σαν Μαμές.

Το περίφημο τόξο πάνω από την κεντρική κερκίδα του Σαν Μαμές, υπήρξε το σήμα κατατεθέν της πόλης του Μπιλμπάο μέχρι την ανέγερση του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ.

Ο Φρανθίσκο Ιθαόλα, ένας από τους εργάτες που δούλεψαν στην κατασκευή του τόξου, επιδεικνύει μια απόδειξη πληρωμής του από το 1952!

Η ομάδα των "έντεκα χωρικών" κάνει την είσοδό της στο χιονισμένο Σαν Μαμές για να αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Βάσκοι κέρδισαν τους Άγγλους 5-3 σε μια επική συνάντηση (16/1/1957)

Η ενδεκάδα που αντιμετώπισε τη Γιουβέντους στον επαναληπτικό τελικό του ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1976/77. Οι Βάσκοι κέρδισαν 2-1, αλλά έχασαν τον τίτλο από το εκτός έδρας γκολ των Ιταλών.

Ο Ντελ Μπόσκε (δεξιά) πιέζει τον Ντε Αντρές σε αγώνα της Αθλέτικ με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαν Μαμές.

Η Εθνική της Χώρας των Βάσκων που αντιμετώπισε την Εθνική Ιρλανδίας στις 16 Αυγούστου του 1979 στο Σαν Μαμές.

Φάση από το παιχνίδι Αγγλίας - Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 που διεξήχθη στο Σαν Μαμές.

Η μυθική φωτογραφία του Ντάνι που πανηγυρίζει τη νίκη με 2-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της σεζόν 1983/84, μέσα στο Σαν Μαμές. Με αυτό το αποτέλεσμα, η Αθλέτικ πέρασε στη βαθμολογία τη Ρεάλ και τελικά κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ο Ίνιγο Λιθεράνθου πετυχαίνει το νικητήριο γκολ επί της Ρεάλ Σοθιεδάδ (2-1). Ήταν το γκολ νούμερο 3.000 στην ιστορία της Αθλέτικ και της χάρισε το όγδοο πρωτάθλημα (1983/84)

Οι παίκτες της Αθλέτικ έχουν κερδίσει το πρωτάθλημα και ποζάρουν για τις αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ το Σαν Μαμές "φλέγεται" (1983/84)

Ο Χαβιέρ Κλεμέντε δίπλα στη βιτρίνα με τα τρόπαια που κέρδισε η Αθλέτικ επί των ημερών του.

Ο Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Αθλέτικ με 614 επίσημα παιχνίδια.

Ο Τσέτσου Ρόχο είναι δεύτερος σε αυτή τη λίστα με 541 επίσημες συμμετοχές στην Αθλέτικ. Εδώ, στον τελικό του ΟΥΕΦΑ το 1977.

Στην τρίτη θέση όλων των εποχών σε συμμετοχές με τη φανέλα της Αθλέτικ, βρίσκεται ο Γιοσέμπα Ετσεμπερία με 514.

Οι παίκτες της Αθλέτικ πανηγυρίζουν μέσα στο Σαν Μαμές την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα και τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τη χρονιά της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση του συλλόγου (1998)

Ο Φραν Γέστε στους ώμους των φιλάθλων της Αθλέτικ μετά τη νίκη πρόκριση με 3-0 επί της Σεβίγια στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας (2008/09)

Ο Ραούλ συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Αθλέτικ, Ιραόλα, καταθέτει την παραδοσιακή ανθοδέσμη στην προτομή του Πιτσίτσι.

Πανοραμική άποψη του Σαν Μαμές στον τελευταίο επίσημο αγώνα που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο της Αθλέτικ με αντίπαλο τη Λεβάντε για την Πριμέρα Ντιβισιόν (26/5/2013)

Ο Χουάνλου (με το νούμερο 20) της Λεβάντε είχε την τιμή να σκοράρει το τελευταίο γκολ σε επίσημο αγώνα μέσα στο Σαν Μαμές (26/5/2013)

Οι δρόμοι γύρω από το Σαν Μαμές γέμιζαν ασφυκτικά με κόσμο πριν από κάθε παιχνίδι, σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα.

Αεροφωτογραφία του Σαν Μαμές. Πίσω από την κεντρική κερκίδα με το τόξο, διακρίνεται ο χώρος στον οποίο έχει ανεγερθεί το νέο γήπεδο.

Πηγές: deia.com, sanmames.org

Πηγή:sport24.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ