2013-06-11 11:54:06
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Σε έξαρση η κλοπή φρούτων
«Εισβάλλουν σαν τους... ποντικούς στα χωράφια, και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ξεγυμνώνουν τα δέντρα από τους καρπούς τους, που την επομένη πωλούν στις λαϊκές αγορές, ακόμη κι αν αυτά είναι φρεσκοραντισμένα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

«Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, αισχροκερδούν με τα προϊόντα ανθρώπων που κοπιάζουν για να τα καλλιεργήσουν» καταγγέλλει ο παραγωγός από το νομό Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος, περιγράφοντας το φαινόμενο της κλοπής φρούτων, που την τελευταία πενταετία βρίσκεται σε έξαρση.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Λιολιόπουλος, «δεν πρόκειται για πεινασμένους συμπολίτες μας - ελέω κρίσης - αλλά για επιτήδειους» που δεν διστάζουν να κλέψουν τα φρούτα ακόμη κι αν έχουν ραντιστεί μόλις την προηγούμενη μέρα. «Αν το χωράφι, όμως, είναι ραντισμένο, θέλει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να απορροφηθούν πλήρως τα υπολείμματα των φαρμάκων» λένε παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους «ακόμη και να πλένουν οι νοικοκυρές τα φρούτα ή τα λαχανικά, αυτό δεν αρκεί σε μια τέτοια περίπτωση».


Η κλοπή παραγωγής φρούτων είναι μια πρακτική που μετρά χρόνια στη χώρα μας, αλλά την τελευταία πενταετία παρατηρείται έξαρση του φαινομένου, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί.

«Με την πρακτική τους αυτή, οι επιτήδειοι περιορίζουν το ήδη μειωμένο εισόδημα των αγροτών, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει κοπιάζοντας σημαντικά με τους καταναλωτές» τονίζει ο παραγωγός από το νομό Λάρισας Αλέξανδρος Παντραλέξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο επεκτείνεται σε όλα τα χωριά της Λάρισας και στον Τύρναβο, με τους κατοίκους να είναι αναστατωμένοι και να αναγκασμένοι να περιφρουρούν μόνοι τους τις περιουσίες τους, αφού αν κι έχουν ενημερώσει την αστυνομία, δεν βλέπουν, όπως υποστηρίζουν, κάποια εξέλιξη.

«Κάποτε έβλεπες μια υπέροχη ροδακινιά και δίσταζες να απλώσεις το χέρι σου και να κόψεις ένα φρούτο να το φας, από ντροπή μην σε δει κάποιος και σε επιπλήξει» επισημαίνει ο παραγωγός Κωνσταντίνος Φαντσίνης από το νομό Πέλλας. «Οι εποχές - προσθέτει - άλλαξαν. Πολλοί είναι αυτοί που αρπάζουν, σήμερα, τον κόπο των άλλων για να συνεχίσουν την άνετη ζωή τους».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι κλέφτες μπαίνουν με αγροτικά στα χωράφια και προκαλώντας διάφορες ζημιές στις υποδομές -η επιδιόρθωση των οποίων κοστίζει, μάλιστα, ακριβά- «πιάνουν δουλειά» καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και μεταξύ πέντε και έξι το πρωί, αποχωρούν σαν... κύριοι.

Η δράση των ανθρώπων αυτών επεκτείνεται σε διάφορα χωριά της Βόρειας Ελλάδας και προκειμένου οι παραγωγοί να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις ήδη μειωμένες καλλιέργειες, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, φυλούν σκοπιές - άλλοι μόνοι και άλλοι μέσω των φυλάκων που έχουν προσλάβει και τους οποίους κάθε σπίτι πληρώνει δέκα ευρώ προκειμένου να κάνουν περιπολίες από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί.

«Στην Κουλούρα Ημαθίας δεν είναι λίγες οι φορές που απομάκρυναν επιτήδειους κλέφτες από χωράφια, είτε με καλό είτε με άσχημο τρόπο» επισημαίνει ο κ. Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, το δυναμικό της αστυνομίας δεν επαρκεί για να κάνει τη δουλειά».

Η περιφρούρηση των χωραφιών είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, είτε από φύλακες που έχουν προσληφθεί «άτυπα» είναι μια πραγματικότητα που έχει επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, υποστηρίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ