2013-06-14 10:22:24
Φωτογραφία για Ρωσίδες στα όπλα από τα 18 εως τα 27
Με μια σειρά τροποποιήσεων πάνω στο νόμο που αφορά τη στρατιωτική θητεία, το ρωσικό Κοινοβούλιο πρότεινε να επιτραπεί η θητεία σε όλες τις γυναίκες ηλικίας από 18 ως 27 ετών. Το σχετικό ν/σ έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Άμυνας.

Όπως ανέφερε στην Izvestia η συγγραφέας των τροποποιήσεων, Τατιάνα Μοσκαλκόβα, η οποία είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής για θέματα της ΚΑΚ και μέλος της επιτροπής ελέγχου των στοιχείων... που αφορούν τα εισοδήματα των ρώσων βουλευτών, η βασική ιδέα της γυναικείας θητείας είναι η εξίσωση των δικαιωμάτων γυναικών και αντρών. Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει λόγος να δοθούν στις γυναίκες κίνητρα προκειμένου να πάνε στο στρατό, απλώς δίνεται η ευκαιρία σε εκείνες που το επιθυμούν, να μη στερηθούν τη δυνατότητα αυτή. Με γνώμονα την ισότητα των δύο φύλων, το δικαίωμα της γυναίκας να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι υπαρκτό, διευκρινίζει η κ. Μασκαλόβα.


Σήμερα την υποχρεωτική θητεία τους στη Ρωσία καλούνται να εκπληρώσουν οι άντρες από 18 έως 27 ετών. Η πρόταση των βουλευτών καλεί να εξισωθούν και οι γυναίκες στο θέμα αυτό, με τον νόμο να διασαφηνίζει όμως ότι οι τελευταίες θα μπορούν υπηρετήσουν μόνον εφόσον οι ίδιες το επιθυμούν. Παράλληλα, υποχρεωτική θα είναι για τις νεαρές γυναίκες η παρακολούθηση ενός αριθμού από στρατιωτικά σεμινάρια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για θέματα άμυνας και πρώην διοικητής του στόλου της Μαύρης θάλασσας, Βλαντίμιρ Κομογιέντοφ, επεσήμανε ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να επιλύσουν τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει το υπουργείο Άμυνας λόγω της αποτυχίας του συστήματος δημιουργίας επαγγελματικού στρατού.

Χαρακτηριστικά, ο Βλαντίμιρ Κομογιέντοφ αναφέρει ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει έλλειψη από άνδρες, ενώ οι γυναίκες μας είναι ικανές να μπουν σε ένα σπίτι που φλέγεται, αλλά και να σταματήσουν ένα άλογο την ώρα που καλπάζει, επομένως, θα πρέπει και αυτές να έχουν το δικαίωμα να υπηρετήσουν στο στρατό». Καθώς, όπως συμπλήρωσε με κάποια δόση ειρωνείας, «εφόσον η στελέχωση του στρατεύματος βάσει του συστήματος με τους επαγγελματίες οπλίτες δεν δείχνει να λειτουργεί, θα είναι καλό να τους αντικαταστήσουμε με γυναίκες»!

Ο κ. Κομογιέντοφ πρόσθεσε πως όταν ο ίδιος υπηρετούσε στο στόλο της Μαύρης θάλασσας, του προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη η παρουσία γυναικών στα αμερικανικά πολεμικά πλοία που κατέπλεαν στα ρωσικά λιμάνια για εθιμοτυπική επίσκεψη. Ενδιαφέρθηκε για το πώς είναι η διαβίωσή τους στα πλοία και αν υπάρχουν περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων τους και πήρε την απάντηση ότι οποιαδήποτε ανάλογα κρούσματα καταστέλλονται με μεγάλη αυστηρότητα. Αυτό, τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ίδια πρακτική θα εφαρμόζεται και στο ρωσικό στρατό.

Πολλοί τομείς, πολλή δουλειά



Ο ναύαρχος τόνισε ότι στον σύγχρονο στρατό τις γυναίκες τις περιμένει πολλή δουλειά. «Τη γυναίκα μπορείς να την εμπιστευτείς σε πολλά πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μπορούν να γίνουν αλεξιπτωτιστές, ασυρματιστές, μεταφραστές, ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές. Φυσικά, δεν θα πρέπει να βάλεις μια γυναίκα σε ένα τεθωρακισμένο ή σε ένα μαχητικό. Υπάρχουν και πολλά καθήκοντα τα οποία για τους άντρες παραείναι εύκολα, ενώ για τις γυναίκες θα ήταν ακριβώς, ό,τι πρέπει», ανέπτυξε τη σκέψη του ο κ. Κομογιέντοφ.

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις της Μοσκαλκόβα, εφόσον εγκριθούν από το υπουργείο Άμυνας, θα εξεταστούν από τη βουλευτική επιτροπή για αμυντικά θέματα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής της Βουλής, Φραντς Κλιντσέβιτς, θεωρεί ότι η καθιέρωση της γυναικείας θητείας θα ωθήσει τους άντρες να εκπληρώσουν τη στρατιωτική θητεία τους. Όπως δήλωσε, είναι υπέρ της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας διότι «θα παρακινήσει αυτούς που αποφεύγουν τη θητεία και οι οποίοι, στην περίπτωση αυτή δεν ενεργούν σαν αληθινοί άντρες».

Πλέον, η ρωσική Βουλή αναμένει την απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η Τατιάνα Μοσκαλκόβα έστειλε το σχέδιο με τις τροποποιήσεις στον επικεφαλής της Γενική Διεύθυνσης Στρατολογίας ζητώντας του να προβεί σε μια εκτίμηση της ιδέας που καταθέτει.

Η κ. Μοσκαλκόβα ανέφερε στην Izvestia ότι είχε μια συνάντηση με τον επικεφαλή της Διεύθυνσης, Βασίλι Σμιρνόφ, και ότι αυτός δεν φάνηκε αρνητικός. Πρόσθεσε, ότι αναμένεται πλέον η θέση του υπουργείου Άμυνας ως προς το νομοσχέδιο, προκειμένου να φανεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις έγκρισης και ότι η κατ’ αρχήν θετική στάση δεν θα παραμείνει σε επίπεδο απλής διακήρυξης. Υπήρξε η δέσμευση για απάντηση ως τις 5 Ιουνίου.

Από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Στρατολογίας ανέφεραν ότι προς το παρόν επεξεργάζονται την πρόταση της Βουλής, και ότι σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν την ιδέα. Όπως δήλωσε στην Izvestia εκπρόσωπος της Διεύθυνσης, στις ένοπλες δυνάμεις ούτως ή άλλως υπάρχουν γυναίκες που υπηρετούν, επομένως, η συγκεκριμένη προοπτική δεν έχει αρνητικά σημεία. Το σημαντικότερο είναι, σύμφωνα με τη Στρατολογία, ο νόμος να διατυπωθεί σωστά προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις στην κοινωνία.

Ξεχωριστές υποδομές

Εξάλλου, στη συνομιλία του με την εφημερίδα το ρωσικό ΓΕΣ έθιξε και θέματα πρακτικής φύσεως, που έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα δημιουργίας ξεχωριστών υποδομών για τις γυναίκες, όπως τουαλέτες, μπάνια και θαλάμους. Γι’ αυτό, μια ακόμη παράμετρος της ενδεχόμενης θητείας των γυναικών, είναι και η οικονομική.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφόρησης του υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, υπενθύμισε ότι σήμερα στον ρωσικό στρατό υπηρετούν περίπου 50.000 γυναίκες εκ των οποίων οι 3.000 έχουν βαθμό αξιωματικού. Οι υπόλοιπες υπηρετούν με το βαθμό του λοχία ή του οπλίτη.  

ΠΗΓΗ: Η Ρωσία Τώρα

http://www.onalert.gr/stories/rosides-sta-opla 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ