2013-06-18 02:03:04
Φωτογραφία για Πώς οι φάλαινες κρατούν την αναπνοή τους για 90 λεπτά
Θαλάσσια θηλαστικά που κολυμπούν σε μεγάλα βάθη έχουν στο αίμα τους ηλεκτρικά φορτισμένες πρωτεΐνες, οι οποίες... τους επιτρέπουν να κρατούν πάνω από μια ώρα την αναπνοή τους, όταν ψάχνουν για τροφή.

Αυτό προέκυψε από έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ σε 100 θαλάσσια είδη, μεταξύ των οποίων και φάλαινες φυσητήρες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους ως και 90 λεπτά, μια από τις καλύτερες επιδόσεις στα θηλαστικά.

Τα δελφίνια μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 20 λεπτά, ενώ το ρεκόρ για τους ανθρώπους είναι 19 λεπτά και το κατέχει ο Ελβετός δύτης Peter Colat.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν μια ξεχωριστή μοριακή υπογραφή της μυοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που συνδέεται με το οξυγόνο στο αίμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στα ζώα που κολυμπούν σε μεγάλα βάθη, όπως οι φάλαινες, η πρωτεΐνη αυτή είναι ηλεκτρικά φορτισμένη σε μεγαλύτερο βαθμό, κάτι που την εμποδίζει να σχηματίζει δεσμούς, οι οποίοι μειώνουν την ικανότητά της να μεταφέρει οξυγόνο.


Ως εκ τούτου, οι φάλαινες φυσητήρες μπορούν να μεταφέρουν περισσότερη μυοσφαιρίνη, η οποία αποθηκεύει το οξυγόνο στο μυϊκό κύτταρο.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η αυξημένη ηλεκτρική φόρτιση της μυοσφαιρίνης στα θηλαστικά, τα οποία έχουν υψηλές συγκεντρώσεις της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, προκαλεί ηλεκτρο-απώθηση, όπως ακριβώς απωθούνται οι ίδιοι πόλοι δυο μαγνητών», δήλωσε ο Δρ. Scott Mirceta, ένας εκ των βιολόγων που συμμετείχαν στη μελέτη.

«Αυτό εμποδίζει της πρωτεΐνες από το να κολλήσουν μεταξύ τους και επιτρέπει την κυκλοφορία υψηλότερων συγκεντρώσεων μυοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία αποθηκεύει οξυγόνο στους μύες των θηλαστικών», προσέθεσε.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την ιστορία της εξέλιξης των θηλαστικών.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ