2013-06-27 11:09:04
Φωτογραφία για Βραζιλία: H Ντίλμα Ρούσεφ απλώνει το χέρι στους διαδηλωτές
Έχοντας παγιδευτεί από την ταχύτητα και το εύρος των διαδηλώσεων που σαρώνουν τη Βραζιλία, η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι τα λόγια δεν είναι αρκετά για να επανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων.

Με την δημοτικότητα της σε κάθοδο και δεδομένη τη φιλοδοξία της να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2014, ήταν αδύνατο να μείνει άπραγη.

«Η Βραζιλία είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να μείνει στη θέση που βρίσκεται τώρα», είπε σε συγκεντρωμένους κυβερνήτες και δημάρχους. Εδειξε και πάλι ότι έχει διάθεση να ακούσει τις φωνές των διαδηλωτών ενώ εξέφρασε και την απέχθειά της για την αστυνομική βία.

Οπως τονίζει σε ανάλυσή του το βρετανικό BBC «το πιο ενδιαφέρον τμήμα των προτάσεών της είναι ένα δημοψήφισμα για Συνταγματική Συνέλευση που θα υλοποιήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει ξανά στο λαό την δυνατότητα να αποφασίσει, ενώ συνιστά δέσμευση για μια μακρά διαδικασία που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πάρει μια ανάσα».


«Πρόκειται για μία κίνηση είτε πολύ θρασεία, είτε πολύ έξυπνη» σχολιάζει ο Γκάρι Ντάφι, δημοσιογράφος του BBC. Αρκετοί ισχυρίζονται ήδη ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό. Άλλοι διαμαρτύρονται ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα δημοψηφίσματος αλλά πολιτικής βούλησης μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Αν υπήρχε, λένε, αυτή η πολιτική βούληση η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα.

Σχέδιο που αξίζει να δοκιμαστεί;

Ελάχιστοι Βραζιλιάνοι θα είχαν αντίρρηση να θεσπιστούν πιο αυστηροί νόμοι κατά της διαφθοράς. Αυτό όμως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Το θέμα είναι να δουν να μπαίνουν κάποιοι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι στη φυλακή.

Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές. Η πρόεδρος υποσχέθηκε επενδύσεις περίπου 19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ομως η Βραζιλία έχει προϊστορία σε μεγάλες πρωτοβουλίες που δεν έχουν πάντοτε ανταποκριθεί σε μεγάλες προσδοκίες.

Η πρόεδρος επανέφερε ήδη υφιστάμενες προτάσεις όπως παραδείγματος χάριν αυτή για την επένδυση εσόδων από το πετρέλαιο στην εκπαίδευση και την αμφιλεγόμενη πρόταση να έρθουν ξένοι γιατροί για να καλύψουν τα κενά στο βραζιλιάνικο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Οι υποσχέσεις της ότι θα ελέγξει τον πληθωρισμό και θα διαχειριστεί υπεύθυνα τα άλλα οικονομικά ζητήματα, ιδίως όσα συνδέονται με τα δαπανηρότατα σχέδια για το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ακούστηκαν με ενδιαφέρον, αλλά ο αργός ρυθμός ανάπτυξης υπονομεύει την αξιοπιστία αυτών των δεσμεύσεων. Παρόλα αυτά οι προτάσεις της προέδρου ίσως γίνουν δεκτά από το ευρύτερο βραζιλιάνικο κοινό ως ένα σχέδιο που αξίζει να δοκιμαστεί» εκτιμά ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Και καταλήγει: «Η Ρούσεφ κάλεσε εκπροσώπους των διαδηλωτών στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, και ακόμα και εάν δεν φάνηκαν ευχαριστημένοι με τα όσα άκουσαν, ήταν μια πιο έξυπνη κίνηση από τη σύγκρουση. Στους δρόμους έχει υπάρξει μια χαλάρωση από πλευρά διαδηλώσεων όμως η Βραζιλία βρίσκεται ακόμα σε αναμονή, παρατηρώντας προς τα πού φυσάει ο άνεμος. Κανένας δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η τροπική άνοιξη της Βραζιλίας έχει φτάσει στην κορύφωση της. Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλές νέες διαδηλώσεις είναι στο πρόγραμμα. Οι επόμενες εβδομάδες θα αποτελέσουν μια δοκιμασία για την κυβέρνηση».
apospasma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ