2013-06-27 14:20:04
Φωτογραφία για Απομάκρυνση π. Κυρίλλου Συκή από τη Ι.Μ. Μυτιλήνης - Εκκλησιαστική κρίση… με φαναριώτικες κατάρες!
του Στρατή Μπαλάσκα 

Σε κοινωνικό θέμα πρώτου μεγέθους εξελίσσεται η υπόθεση της απόλυσης από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης του π. Κυρίλλου Συκή, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, γνωστού για την κοινωνική του δράση, που εδώ και πολλά χρόνια υπηρετεί στην Ενορία του οικισμού της Πλαγιάς στο Πλωμάρι.

Όπως το «ΕΜΠΡΟΣ» έγραψε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, οι πληροφορίες έφεραν τον π. Συκή να καλείται στη Μητρόπολη προκειμένου να παραλάβει το «απολυτήριο» του, δηλαδή την απόφαση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης να αποχωρήσει από όποια θέσει κατείχε στα όρια της Μητρόπολης Μυτιλήνης, βρίσκοντας αυτός άλλη μητρόπολη για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Έγκυρες πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ίδιο τον π. Κύριλλο Συκή, ο οποίος αρνείται πεισματικά να πει το παραμικρό σχετικά με την όλη υπόθεση, αναφέρουν ότι την Παρασκευή το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε τηλεφωνικώς στον απομακρυνόμενο Αρχιμανδρίτη από τον αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Μυτιλήνης, π. Γρηγόριο Δομούζη, η απόφαση του Μητροπολίτη να απομακρυνθεί ο π. Συκής.





Παρέμβαση Πατριαρχείου


Κι ενώ άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της απόλυσης του δραστήριου Αρχιμανδρίτη, πληροφορίες θέλουν αφορμή για την απόλυση να αποτελούν καταγγελίες ανάλογες με το περιεχόμενο ανώνυμης επιστολής που εστάλη προσφάτως από «ομάδα κληρικών του Πλωμαρίου» στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η επιστολή αυτή εστάλη από το Πλωμάρι στην Κωνσταντινούπολη, όπως βεβαιώνει η σφραγίδα του Ταχυδρομείου, και πληροφορίες αναφέρουν πως ζητήθηκε ήδη η γνωμάτευση γραφολόγου σχετικά με την ταυτοποίηση του ανώνυμου επιστολογράφου.



Τα όσα καταγγέλλονταν στην επιστολή, έγιναν αποδεκτά με θυμηδία από τον Πατριάρχη, ο οποίος και την παρέδωσε στον Αρχιμανδρίτη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας όταν και επισκέφθηκε το Φανάρι.

Η θυμηδία όμως αυτή «εξαφανίστηκε» όταν ο Πατριάρχης πληροφορήθηκε την απόλυση του Αρχιμανδρίτη, με τη γνωστή του συμβολή στην υπεράσπιση του θεσμού, χρόνια τώρα.

Εξ ου και η επίσκεψη από το απόγευμα της Κυριακής στη Μυτιλήνη του Μητροπολίτη Ικονίου, κ. Θεόληπτου, πρώην Πρωτοσύγκελου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Και ναι μεν η επίσκεψη του κ. Θεόληπτου ήταν προγραμματισμένη, απρογραμμάτιστη ήταν η μεταφορά μηνύματος στον Πατριάρχη.

Μήνυμα με το οποίο ζητείτο από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης ΑΜΕΣΑ να μεταβεί στο Φανάρι.



Ο Πατριάρχης φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τον πάλαι ποτέ στενό του, αδελφικό φίλο Μητροπολίτη Μυτιλήνης.

Φίλο με τον οποίο τον συνδέει, πέραν της αρχιερατικής σχέσης, η συμβίωσή τους και οι σπουδές τους στη Σχολή της Χάλκης.

Η δυσαρέσκεια μάλιστα αυτή ξεκινά από την προ διετίας περίοδο της ασθένειας του κ. Ιακώβου, όταν και σύμφωνα με κάποιους λαϊκοί και ιερωμένοι του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προετοίμαζαν με εντολή του ίδιου του Πατριάρχη τη διαδοχή του κ. Ιακώβου από τον π. Κύριλλο!

Το γεγονός, όσο κι αν διαψεύστηκε σε όλους τους τόνους από τους υποτιθέμενους συμμέτοχους στη «συνωμοσία», συνέχισε να γίνεται πιστευτό από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης.

Προφανώς, συμβουλάτορές του επέμεναν να του λένε και να του ξαναλένε τα περί σε βάρος του «συνωμοσίας».

Το γυαλί του ποτηριού της σχέσης Ιακώβου με Βαρθολομαίο είχε σπάσει.

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης ο οποίος «πού τον έχανες, πού τον έβρισκες» ταξίδευε στην Πόλη, έκτοτε δεν ξανασυναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ει μη μόνο μια φορά στην Κρήτη, κατά την εκεί επίσκεψη του παγκόσμιου επικεφαλής της Ορθοδοξίας.

Και τώρα με αφορμή την απόλυση του π. Κυρίλλου, η πρόσκληση στο Φανάρι.

Στην οποία και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης είναι υποχρεωμένος να υπακούσει, αφού σύμφωνα με τα νομοκανονικά κρατούντα, η Μητρόπολη Μυτιλήνης υπάγεται πνευματικά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Κατάρες από την Πλαγιά


Εντυπωσιακός ήταν τη Δευτέρα το πρωί στην ομιλία του προς τους εκατοντάδες πιστούς που συνέρευσαν από όλη την Επαρχία Πλωμαρίου στην Πλαγιά, ο Μητροπολίτης Ικονίου, κ. Θεόληπτος, ο οποίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Εκεί ο κ. Θεόληπτος από βήματος του ναού κατήγγειλε τη «θρασύδειλη, άνανδρη και συκοφαντική» επίθεση κατά του π. Κυρίλλου, τον οποίο δημοσίως επαίνεσε για το έργο του. Υπονοώντας, δε, ότι πίσω από την επίθεση κατά του Αρχιμανδρίτη κρύβονται ιερωμένοι, τους καταράστηκε «όταν λειτουργούν το σώμα και το αίμα του Κυρίου, να τους καίει τα σωθικά, η κατάρα δε να τους συνοδεύει και μετά το θάνατό τους».

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, «ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης είναι θύμα των ίδιων εκείνων ανθρώπων που για δικούς τους σκοπούς συκοφαντούν τον π. Κύριλλο».

Ενώ όμως οι κατάρες έπεφταν στην Πλαγιά, το αίτημα της συνάντησης του Μητροπολίτη Ικονίου με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης παρέμενε αναπάντητο, παρά του ότι μεταφέρθηκε στον κ. Ιάκωβο από το βουλευτή Λέσβου - και Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου - Παύλο Βογιατζή.

Ο τελευταίος ζήτησε να συναντηθεί με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης συνοδεύοντας το Μητροπολίτη Ικονίου.

Το αίτημα όμως έμεινε αναπάντητο έως και χθες αργά το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ, ο κ. Βογιατζής αναχώρησε για την Αθήνα.


Κινητοποιήσεις…


Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη από την Κυριακή πολίτες μαζεύουν υπογραφές διαμαρτυρόμενοι για την απομάκρυνση Κυρίλλου από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.

Πολίτες διαφορετικής πολιτικής και κοινωνικής προέλευσης συντάσσουν τη δική τους διαμαρτυρία, τασσόμενοι υπέρ της πλούσιας κοινωνικής δραστηριότητας του Αρχιμανδρίτη και ηγουμένου της Μονής του Προφήτη Ηλία Μυτιλήνης, που μεταξύ των άλλων προσφάτως πρωταγωνίστησε στην περίθαλψη εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων, οργανώνοντας και αυτός τη σίτισή τους.


Κατά της απομάκρυνσης του π. Κυρίλλου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ταχθούν και παράγοντες του δημόσιου βίου και φορείς.

Πώς αιτιολογεί την απόφαση ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μυτιλήνης


«Δεν τιμωρείται… απομακρύνεται»!



«Απομάκρυνση» κι όχι απόλυση χαρακτήρισε, μιλώντας στο «Ε», ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μυτιλήνης, π. Ιάκωβος Καραμούζης, την εντολή προς τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκής να αναζητήσει άλλη Μητρόπολη και να αποχωρήσει από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.



«Δεν απολύθηκε, αλλά έλαβε εντολή απ’ το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να προσπαθήσει να βρει, εντός ολίγων ημερών, άλλη μητρόπολη», ανέφερε ο πρωτοσύγκελος, αρνούμενος να επεκταθεί στους λόγους για τους οποίους ο Μητροπολίτης έκρινε σκόπιμο να «απαλλαγεί» η επικράτεια της Μητρόπολης Μυτιλήνης, Πλωμαρίου και Ερεσού απ’ τον αρχιμανδρίτη.

«Ο σεβασμιώτατος δεν τιμωρεί, αλλά με την εντολή του απομακρύνει τον π. Κύριλλο Συκής», διευκρίνισε ο π. Ιάκωβος Καραμούζης, ο οποίος στις επίμονες ερωτήσεις μας για το τι ήταν εκείνο που οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση, ανέφερε ότι «από παλιά, αλλά και πρόσφατα συνέβησαν πολλά».

Ενδεικτικά δε, ανέφερε ότι «το τελευταίο διάστημα, σε κατηχητικούς εσπερινούς ο π. Κύριλλος Συκής, είχε μιλήσει για “κάποιους με μεγάλους σταυρούς που με κυνηγάνε”, ενώ σε εσπερινό αγάπης στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου μίλησε με ειρωνικό τρόπο για κάποιον ιερέα, και γενικά κατηγορούσε δεξιά και αριστερά το δεσπότη».

Ο πρωτοσύγκελος επεσήμανε πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης επιλέγει να ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με κληρικούς.

Θύμισε δε ανάλογη απομάκρυνση προ τριών - τεσσάρων χρόνων και συγκεκριμένα του π. Βησσαρίωνα, που ήταν στην Παναγία της Αγιάσου.

Ξεσηκώνεται το χωριό στο οποίο ο π. Κύριλλος υπηρετούσε, ενώ οργανώνεται διαμαρτυρία στη Μητρόπολη Μυτιλήνης

Η Πλαγιά διαμαρτύρεται

Το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στην Πλαγιά φέτος ήταν εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι κάθε άλλη χρονιά. Συγκίνηση που πολύ γρήγορα έγινε γοερό κλάμα, και αμέσως μετά μετατράπηκε σε θυμό. Αλλά και στην ομόφωνη απόφαση «να αντιδράσουμε, να φωνάξουμε, να διαμαρτυρηθούμε, να μην αφήσουμε να φύγει».

Αυτό προκάλεσε η γνωστοποίηση της απόλυσης απ’ τη Μητρόπολη Μυτιλήνης του ιερέα του χωριού, του π. Κυρίλλου Συκή.

«Στο πανηγύρι το έμαθα και αμέσως μετά στην αγορά είδα ότι όλοι ήταν υπέρ του, όλο το χωριό δε θέλει να φύγει», μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλαγιάς, Πέτρος Φωτέλλης, που όπως μας μετέφερε, έγινε αποδέκτης της παράκλησης των συγχωριανών του να δώσει την είδηση στα κανάλια και στις εφημερίδες, για να μαθευτεί τι συμβαίνει, να μάθει όλο το νησί γιατί διαμαρτύρονται.

«Έπεσε όλο το χωριό, όλοι μας πέσαμε απ’ τα σύννεφα», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Πλαγιάς, επί δημαρχίας Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη, Γιάννης Τυροπώλης, προσθέτοντας ότι «τόσα χρόνια τώρα, πάνω από μια δεκαετία, δεν είχαμε απολύτως κανένα πρόβλημα με τον π. Κύριλλο. Αντιθέτως είχε βαφτίσει πολλά παιδιά, ντόπιους και ξένους, είχε παντρέψει κόσμο, ήταν αγαπητός στο χωριό.».

«Πάγωσε όλη η εκκλησία. Δε θέλουμε να φύγει ο π. Κύριλλος και θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει στον τόπο μας», ανέφερε η κ. Κλεονίκη Γεραγωτέλλη, κάτοικος της Πλαγιάς.

Όπως είπε, μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία πως θα φύγει ο π. Κύριλλος, «έκλαιγε όλο το χωριό, που αποφάσισε ότι δε θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο. Θα κατέβουμε στη Μυτιλήνη για να διαμαρτυρηθούμε, δε θα επιτρέψουμε να απομακρυνθεί ένας ιερέας απ’ τον οποίο όχι μόνο δεν έχουμε κανένα παράπονο, αλλά είμαστε όλοι ευχαριστημένοι», σημείωσε.

εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
romfea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ