2013-07-09 00:07:03
Φωτογραφία για Μετά το Γκίνες στόχος... το παγκόσμιο!
Λίγα όργανα μουσικής μπορούν να περηφανεύονται για την τόσο παλιά τους καταγωγή και το γεγονός ότι μπορούν να συνοδεύσουν όλες τις μουσικές του κόσμου, ένα από αυτά, το μαντολίνο.

Αυτή η ιδιαιτερότητα ήταν και το στοιχείο που «οδήγησε» πριν δυο χρόνια το μουσικό – εκπαιδευτικό Μιχάλη Μαρακομιχελάκη να ιδρύσει το «Σύνολο Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης», το φεστιβάλ μαντολίνου που έφερε και το ρεκόρ Γκίνες λίγο πριν την εκπνοή του 2012.

Η μαγική βραδιά με φόντο το ενετικό φρούριο του Κούλε στο λιμάνι του Ηρακλείου, είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, όπου 414 μαντολίνα συγχρονίστηκαν παίζοντας τον ίδιο σκοπό για επτά λεπτά.

Οι οργανοπαίκτες ήταν όλων των ηλικιών, από 5-85 ετών, αρχάριοι και έμπειροι, από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ένωσαν τις δυνάμεις και κατάφεραν να σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχαν οι Γερμανοί που ήταν 383 στον αριθμό.


Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν αιφνιδίασαν τον κ. Μαρακομιχελάκη. Ήταν σίγουρος για την πορεία των πραγμάτων και τώρα ο πήχυς ανεβαίνει. Στόχος είναι κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο παγκόσμιο φεστιβάλ μαντολίνου.

«Το μαντολίνο είναι ένα διαδεδομένο και ιδιαίτερα αγαπητό όργανο. Στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει ένα μαντολίνο. Σε αυτή τη δύναμη που έχει το μαντολίνο πίστευα και πιστεύω ακόμα. Γι'αυτό και θα γίνουν ακόμα περισσότερα, όνειρό μας είναι να διεξαχθεί κάποια στιγμή στο Ηράκλειο, ένα παγκόσμιο φεστιβάλ, όπου οργανοπαίκτες από όλον τον κόσμο θα συναντηθούν εδώ για να διαγωνιστούν» είπε στο MadeinCreta ο κ. Μαρακομιχελάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Μαρακομιχελάκης το μαντολίνο συναντάται πλέον σε όλο τον κόσμο. Συνοδεύει κατά τόπους παραδοσιακά τραγούδια, blue grass αμερικάνικες μελωδίες, μοντέρνα ακούσματα της rock και pop μουσικής.

Είναι από τα βασικά όργανα, στη Γερμανία, στην Κίνα, την Κορέα, την Ιρλανδία καθώς κι άλλες χώρες. Το μαντολίνο μπορεί να ξεκίνησε από την Ιταλία και να εξαπλώθηκε κατά την ενετοκρατία όμως το γλυκό του άκουσμα αγαπήθηκε μέχρι και από τους «κλασικούς».

Αποτελεί ένα όργανο ευρωπαϊκής προέλευσης. Η καταγωγή του προέρχεται από την μεσαιωνική μαντόλα ή μαντόρα. Η μαντόλα κάνει την εμφάνισή της στις αρχές του 13ου αιώνα. Το μαντολίνο στη μορφή που συναντάται σήμερα, πρωτοεμφανίζεται στην Ιταλία, κυρίως στην Νάπολη, από τον 17ο αιώνα. Στην πορεία οι οργανοποιοί της εποχής διακοσμούσαν τα μαντολίνα με έβενο, κέρατο, κόκαλο, ελεφαντόδοντο, επιχρυσωμένη ταρταρούγα, βερνίκια.

Αρχικά το μαντολίνο κατασκευαζόταν με εντέρινες χορδές. Με την πάροδο του χρόνου, χρησιμοποιήθηκαν ζεύγη συρμάτινων χορδών οι οποίες και κουρδίζονται με μεταλλικά κλειδιά. Το αρχικό σχήμα και το πλέον κλασσικό, που διατηρείται ακόμα και στις μέρες μας είναι το αχλαδοειδές. Στην πάροδο του χρόνου συναντάμε μαντολίνα με επίπεδη πλάτη που διακρίνονται για την βαρύτερη τονικότητά τους.

Μελωδίες για μαντολίνο χρονολογούνται στα μέσα του 17ου αιώνα. Αρκετοί «κλασσικοί» έχουν χρησιμοποιήσει μαντολίνο στα έργα τους.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το μαντολίνο γνώρισε μεγάλη άνθηση λόγω των μαντολινάτων. Οι μαντολινάτες αποτελούνται από μαντολίνα, μαντόλες κιθάρες και έχουν επιδείξει μελωδίες απαράμιλλης ακουστικής.

Στην Ελλάδα το μαντολίνο, ως μουσικό όργανο έκφρασης της τοπικής μουσικής παράδοσης, εμφανίστηκε κυρίως στα Επτάνησα και στην Κρήτη. Φημισμένες εξάλλου είναι οι μαντολινάτες των Επτανήσων και των Αθηνών.

Στην Κρήτη το όργανο εμφανίζεται από την εποχή της ενετοκρατίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα το μαντολίνο εμφανίζεται ως κυρίαρχο όργανο συνοδείας της λύρας μαζί με το μπουλγαρί.

Με τον καιρό ενισχύει ολοένα την θέση του στην Κρητική μουσική παράδοση. Από όργανο συνοδείας της λύρας, μαζί με το Κρητικό λαούτο, κατέχει σημαντικό ρόλο στις μέρες μας και ως όργανο μελωδίας.

Ολοένα και περισσότεροι ερμηνευτές και καλλιτέχνες της σύγχρονης Κρητικής μουσικής το χρησιμοποιούν πλέον στις εκτελέσεις τους. Η χρήση του μαντολίνου εδραιώνεται σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Κρητική μουσική παράδοση.

Διαγωνισμός μαντολίνου στο πλαίσιο του Cretan mandolin festival 2013».

Στο μεταξύ, σήμερα, ξεκίνησε το τρίτο φεστιβάλ μαντολίνου «Cretan mandolin festival 2013».

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και διαγωνισμό μαντολίνου για νέους από 5-30 ετών στο οποίο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 100 οργανοπαίκτες. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη όπου θα γίνει η ανάδειξη των νικητών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα :

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2013

Διαγωνισμός μαντολίνου «Mandolin Grand Prix».

(Στο χώρο του Σ.Ν.Τ.Κ. Μελίνας Μερκούρη, έναντι hotel apollonia, Ελληνοπεράματα - Έναρξη 17:00)

- «Βραδιές μαντολίνου»

Μουσικοί Χωρίς Σύνορα

Συμμετέχουν: Α’ μέρος: Μιχάλης Κονταξάκης

Β’ μέρος: Βαγγέλης Αλεξάκης

(Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Γαζίου –Έναρξη 21.00)

Τρίτη 09 Ιουλίου 2013

-Διαγωνισμός μαντολίνου «Mandolin Grand Prix».

(Στο χώρο του Σ.Ν.Τ.Κ. Μελίνας Μερκούρη, έναντι hotel apollonia, Ελληνοπεράματα - ‘Εναρξη 12:00)

-«Βραδιές μαντολίνου»

Αφιέρωμα στην Ανωγειανή Σχολή 1980-2013

Συμμετέχουν: Μιλτιάδης Σκουλάς, Γιώργης Βρέντζος, Μενέλαος Νταγιαντάς, Χάρης Φασουλάς

Παρουσίαση-κείμενα: Πέτρος Καλομοίρης

(Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Γαζίου –Έναρξη 21.00)

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΤοΣύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης εγκαινιάζει το νέο του χώρο, παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα των συναυλιών του με τίτλο "Ας μιλήσουμε … για το φεγγάρι" & βραβεύει τους νικητές του διαγωνισμού μαντολίνου «Mandolin Grand Prix».

(Στο χώρο του Σ.Ν.Τ.Κ. Μελίνας Μερκούρη, έναντι hotel apollonia, Ελληνοπεράματα – Έναρξη 20.00)

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ