2013-07-12 12:55:04
Φωτογραφία για Οι κίνδυνοι νίκης των ευρωσκεπτικιστών στις Ευρωεκλογές
Παρά την οργή τους για τα μέτρα λιτότητας, οι ψηφοφόροι των επόμενων Ευρωεκλογών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εκλογή ευρωσκεπτικιστών στην Ευρωβουλή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως οι συνοριακοί έλεγχοι και το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Όπως σημειώνεται στην EurActive, η έκθεση «10 ψήφοι που διαμόρφωσαν το 7ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», από την ομάδα διαφάνειας VoteWatch, αναλύει τις ψήφους των ευρωβουλευτών ανά πολιτική ομάδα και εθνικότητα, αποκαλύπτοντας τάσεις που διαμόρφωσαν το τωρινό Κοινοβούλιο και απειλούν να «διαλύσουν» το επόμενο.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, έδωσε στην Ευρωβουλή περισσότερες αρμοδιότητες στη διαμόρφωση των κανόνων της ΕΕ. Για τον επικεφαλής της VoteWatch, ο ρόλος των ευρωβουλευτών είναι πλέον σημαντικός.

Η έκθεση έχει ως στόχο να αποδείξει ότι «η σύνθεση του Κοινοβουλίου έχει σημασία, ότι είναι σημαντικός ο αριθμός των εδρών κάθε πολιτικής ομάδας, πόσο συνεκτικοί είναι οι ευρωβουλευτές εντός των ομάδων τους και τα είδη των συνασπισμών που σχηματίζουν», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.


Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ευρωβουλευτές του τωρινού Κοινοβουλίου τείνουν να ψηφίζουν σύμφωνα με τη γραμμή της ευρωπαϊκής πολιτικής τους ομάδας και όχι σύμφωνα με το εθνικό εκλογικό τους σώμα. Οι συντάκτες διαπίστωσαν επίσης τις κλασσικές διαιρέσεις δεξιάς-αριστεράς σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και οι εκπομπές και εμπορία του CO2.

«Κύμα ευρωσκεπτικιστών»

Καθώς οι ευρωσκεπτικιστές συνήθως ανήκουν σε κόμματα της ακροδεξιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο σε σημαντικά τμήματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Πεποίθησή μου είναι ότι θα δούμε αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών ψήφων», είπε ο Hix, αναφερόμενος στην μεγάλη άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων και στην κακή επίδοση των σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις.

«Οι συνασπισμοί που ίσως θεωρούμε σταθερούς σήμερα, θα είναι πολύ διαφορετικοί με μια τελείως διαφορετική σύνθεση στο Κοινοβούλιο του μέλλοντος. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες αντιευρωπαϊκές από φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εντός της Ευρωβουλής, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος».

Και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ. «Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα αντιδράσουν Κομισιόν και Συμβούλιο στο κύμα ευρωσκεπτικισμού», υπογράμμισε.

Ένα ζήτημα ίσως είναι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Ο Hix, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο LSE, θεωρεί πως οι μελλοντικοί ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές ίσως βρουν πρόσφορο έδαφος να μετατρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων σε «κυκλοφορία εργατικού δυναμικού».

Με την ανεργία στην ΕΕ να έχει φθάσει σε ιστορικά ρεκόρ, οι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί έχουν κερδίσει πολιτικό έδαφος, υποσχόμενοι να θέσουν πιο αυστηρούς διασυνοριακούς ελέγχους.

«Μπορεί να δούμε στην ατζέντα το θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας εργατικού δυναμικού, που με τις συνθήκες έγινε πρόσωπα», τόνισε ο Hix.

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι πιθανό να επηρεάσει και το περιβάλλον, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στο τωρινό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο Hix. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωβουλευτές έχουν κάνει τις περισσότερες τροποποιήσεις από κάθε άλλη νομοθεσία στις προτάσεις για το περιβάλλον.

«Αυτό μπορεί να το δούμε και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, με πολιτικές ομάδες να αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή παρέμβαση σε τέτοια θέματα».

Ο Sanjeev Kumar από την εταιρεία συμβούλων για το περιβάλλον Ε3, είπε: «Ως περιβαλλοντολόγος, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το επόμενο Κοινοβούλιο, με τους ευρωσκεπτικιστές να κυριαρχούν στις δημοσκοπήσεις».

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ