2013-07-17 07:50:55
Το 18ο Συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ και Ιστορική Αναδρομή για την Ίδρυση των πρώτων ενώσεων το 1988,από την Αξιωματική Αστυνομία Τεύχος 24ο Οκτ-Νοε-Δεκ 2009.''Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα παίρναμε φύλλα πορείας σε μια χρονική περίοδο που απαγορεύονταν οι μετακινήσεις λόγω των άγιων ημερών. Η Υπηρεσία αντέδρασε με πανικό. Φοβήθηκε ότι οι αξιωματικοί θα διαλύσουν την αστυνομία''
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στο συνέδριό, παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γρηγόριος ΤΑΣΟΥΛΑΣ, ο τέως Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, Βουλευτές – εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, (ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης ΚΑΡΥΔΗΣ, Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Αντώνης ΣΚΥΛΑΚΟΣ, ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Άδωνις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ και ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκος ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ), καθώς επίσης και ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟ ΓΙΑΝΝΗΣ, σύσσωμη η Φυσική μας Ηγεσία.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Συμπληρώθηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια από τότε που οι πρωτεργάτες Αξιωματικοί συνδικαλιστές με τις ιδέες και τα οράματά τους για το αστυνομικό μας λειτούργημα, ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε πείσμα των τότε κρατούντων, και έριξαν τους πρώτους σπόρους για την ίδρυση των πρώτων συνδικαλιστικών μας ενώσεων. Τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση των πρώτων ενώσεων και στη συνέχεια της Ομοσπονδίας μας, προσφέρονται για την εξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων για όλους μας. Το οφείλουμε στους πρωτεργάτες συνδικαλιστές και βεβαίως στην επόμενη γενιά των συναδέλφων μας, που θα θελήσουν να ασχοληθούν μελλοντικά με την ιερή για μας υπόθεση του αστυνομικού συνδικαλισμού.
Οι πρώτες, λοιπόν, κινήσεις για την οργανωτική ένταξη των πρώτων αξιωματικών σε συνδικαλιστική ένωση, έγιναν το 1988 στην Αττική, με πρωτοβουλία του τότε Αστυνόμου Β’ Κώστα Μπαλάση, ο οποίος υπηρετούσε στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και όντας σε επαφή με συνδικαλιστές συναδέλφους του στο εξωτερικό, θέλησε να κάνει πράξη και στη χώρα μας το αναφαίρετο δικαίωμα για συνδικαλιστική έκφραση και δράση κάθε ένστολου, όπως αυτό κατοχυρωνόταν τόσο με το Σύνταγμά μας όσο και με ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις.
Αναζητώντας συναδέλφους του και εκτός Δ.Δ.Α.Σ., ήρθε σε επαφή με τον τότε Υπαστυνόμο Α’ Γιώργο Καμαρινόπουλο, που υπηρετούσε στις Σχολές και του εκμυστηρεύτηκε ότι αναζητούσε 21 αξιωματικούς που να το λέει η καρδιά τους, ώστε να υπογράψουν το Καταστατικό για την ίδρυση στη χώρα μας της πρώτης συνδικαλιστικής ένωσης Αξιωματικών. Από τις συζητήσεις του Κώστα Μπαλάση με αρκετούς συναδέλφους του, προέκυψαν στη συνέχεια και άλλοι πρόθυμοι αξιωματικοί, όπως ο Υπαστυνόμος Α’ Παναγιώτης Παναγόπουλος (Διεύθυνση αεροδρομίου),ο Κώστας Ματζούκας (ΔΔΑΣ), ο Μιχάλης Βετούλης (ΥΔΤ), ο Αλέκος Λιακόπουλος (Ασφάλεια Αττικής), ο Γιώργος Αγγελάκος (Ασφάλεια Αττικής), ο Βασίλης Κυσανδράκης (Α.Τ.Κυψέλης), ο Γιώργος Αγγελάκος (Ασφάλεια Αττικής), ο Κων/νος Πάτσης, ο Αθανάσιος Δημάκας, ο Γιώργος Ροντογιάννης, ο Γιώργος Τριανταφύλλου και άλλοι.
Το πρώτο Καταστατικό για την ίδρυση της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας κατατέθηκε το Νοεμβρίου 1988 στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Πριν αποφανθεί, όμως, η Ελληνική Δικαιοσύνη, η τότε Ηγεσία έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις. Στις 20 Φεβρουαρίου 1989 μετέθεσε τον Γιώργο Καμαρινόπουλο στα Λαγκάδια Αρκαδίας και τον Παναγιώτη Παναγόπουλο στη Σκιάθο, ενώ την ημέρα που εγκρίθηκε το καταστατικό από το Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 21 Απριλίου 1989 (απόφαση 814/89), και ορίστηκε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Κώστας Μπαλάσης, Γιώργος Αγγελάκος, Μιχάλης Βετούλης, Αλέκος Λιακόπουλος, Γιώργος Καμαρινόπουλος, Παναγιώτης Κάτσος, Παναγιώτης Μπαστάνης, Βασίλης Κυσανδράκης και Κώστα Ματζούκας), η Ηγεσία, αντί να ανακαλέσει τις μεταθέσεις των δυο αξιωματικών που προαναφέραμε, σε μια προσπάθεια αποδιοργάνωσης της προσπάθειάς τους, μετέθεσε και τα υπόλοιπα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από το Μελιγαλά ως την Κοζάνη και από το Ρέθυμνο ως την Κω.
Από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 προέκυψε νέα κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 1989, οι συνδικαλιστές να πετυχαίνουν όχι μόνο την αναστολή των μεταθέσεών τους, μετά από συναντήσεις τους με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γιάννη Κεφαλογιάννη και Δικαιοσύνης Φώτη Κουβέλη, αλλά και να αποσπάσουν τις πρώτες δεσμεύσεις, το πρώτο φως για τη νομιμοποίηση του συνδικαλισμού.
Η πρώτη Γενική Συνέλευση έγινε το Σεπτέμβριο του 1989 και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του πρώτου 11μελούς αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου έγιναν το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.Πρόεδρος εξελέγη ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Σάββας Σαββίδης, πρώτος αντιπρόεδρος ο Κώστας Μπαλάσης, δεύτερος αντιπρόεδρος ο Ηλίας Βλαχογιάννης, γενικός γραμματέας ο Μιχάλης Βετούλης και ταμίας ο Γιώργος Καμαρινόπουλος. Από τις επόμενες αρχαιρεσίες (1991) το προεδρείο διαμορφώθηκε ως εξής: Πρόεδρος Αστυνόμος Α’ Ηλίας Βλαχογιάννης, Α’Αντιπρόεδρος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κων/νος Τσιτίνης, Β’ Αντιπρόεδρος Αστυνόμος Α’ Παναγιώτης Σταματογιάννης, Γενικός Γραμματέας Υπαστυνόμος Α’ Μιχαήλ Βετούλης, Ταμίας Αστυνόμος Β’ Γιώργος Καμαρινόπουλος, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Αστυνόμος Β’ Κων/νος Μπαλάσης, Αναπληρωτής Γ.Γ. Αστυνόμος Β’ Ελευθέριος Οικονόμου και μέλη οι Ιωακείμ Παραδεισάς, Ιωάννης Τριανταφυλάκης και Νικόλαος Στρατάκης, ενώ στη συνέχεια (1994) προστέθηκαν στο Δ.Σ. και οι Αστυνόμος Β’ Ιωάννης Ραχωβίτσας, Αστυνόμος Β’ Σταύρος Βαλ λίδης, Αστυνόμος Β’ Χαράλαμπος Μηνόπετρας και Υπαστυνόμος Α’ Χρήστος Γούλας.
Η Ένωση συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1994, οπότε ψηφίστηκε ο ισχύων Νόμος 2265/1994 για τον αστυνομικό συνδικαλισμό και έπρεπε να υπάρξει νέα οργανωτική βάση, με περιφερειακές ενώσεις και δευτεροβάθμιο όργανο. Το καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών (που μετονομάστηκε σε Πανελλήνια Ομο σπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας -Π.Ο.ΑΞΙ.Α., στις 14 Φεβρουαρίου 2001), κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 4 Δεκεμβρίου 1995 από πέντε ενώσεις (Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου, Ανατολικής Μα κεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ το πρώτο Διοικητικό της Συμβούλιο στελεχώθηκε ως εξής:
Πρόεδρος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηλίας Βλαχογιάννης, Α’ Αντιπρόεδρος Αστυνόμος Α’ Ελευθέριος Οικονόμου, Β’ Αντιπρόεδρος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ευστράτιος Κυριακάκης, Γ’ Αντιπρόεδρος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεώργιος Κανέλλος, Γενικός Γραμματέας Αστυνόμος Α’ Μιχαήλ Βετούλης, Ταμίας Αστυνόμος Α’ Νικόλαος Ζωγράφος, Ειδικός Γραμματέας Υπαστυνόμος Α’ Θεόδωρος Τυπογιώργος, Οργανωτικός Γραμματέας Αστυνόμος Β’ Κων/νος Αναγνώστου, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Αστυνόμος Α’ Σπυρίδων Ασημακόπου λος, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αστυνόμος Α’ Ευάγγελος Δημητρουλάκος και Υπεύθυνος Εκδόσεων Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κων/νος Καλαμπαλίκης και μέλη οι Αστυνόμος Α’ Ανδρέας Σουλ-
τάτος, Αστυνόμος Β’ Παναγιώτης Τσιμπίδης, Αστυνόμος Β’ Γεώργιος Νικολόπουλος και Υπαστυνόμος Α’ Αριστείδης Ανδρικόπουλος.
Στον αγώνα αυτό, βεβαίως, συμμετείχαν εκατοντάδες άλλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι συνάδελφοι, σε όλη την Ελλάδα, θεωρούμε ωστόσο υποχρέωσή μας να αναφερθούμε ονομαστικά, εκτός των προαναφερομένων και στους αξιωματικούς που πρωτοστάτησαν στην επαρχία, όπως ήταν ο Αθανάσιος Κατσάρας και ο Ευστράτιος Κυριακάκης στη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καλαμπαλίκης στη Λάρισα, ο Δήμος Κοκμοτός στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, οι Δημήτρης Καρράς και Γιάννης Χρηστίδης στην Ήπειρο, οι Μιχάλης Καραμανλάκης και Ιωσήφ Λεμπιδάκης στην Κρήτη, οι Ηλίας Νικολόπουλος και Δημήτρης Παφίλης στην Πελοπόννησο, ο Άρης Ανδρικόπουλος στη Δυτική Ελλάδα, ο Παναγιώτης Βάλεσης στο Βόρειο Αιγαίο και ο Δημήτρης Λερογιάννης στο Νότιο Αιγαίο.
Στην 20ετή αγωνιστική μας διαδρομή κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις με γνώμονα πάντα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την οικονομική ανεξαρτησία των Αξιωματικών και βεβαίως για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους συμπολίτες μας.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Λευτέρης Οικονόμου, επίτιμος Α΄αντιπρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., από τους πρωτοπόρους του κινήματος, χαρακτήρισε ιδιαίτερη την ημέρα εορτασμού των 20 χρόνων της Ομοσπονδίας μας, αφ’ ενός διότι συναντιόμαστε με συναγωνιστές, όπως είπε, αλλά και αφ’ ετέρου διότι η ημέρα αυτή προσδιορίζει τη σημερινή μας θέση, το μέγεθος της ευθύνης. Παρατήρησε στη συνέχεια ότι παρευρίσκεται «στο 18ο συνέδριο, ενώ γιορτάζουμε τα 20 χρόνια, διότι λείπουν τα δυο χρόνια της παρανομίας, που πέρασαν τότε με σκληρούς αγώνες». Θυμήθηκε δε στιγμές «από την Κάνιγγος, τα γραφεία της Ένωσης, όταν με χίλιες δυο προφυλάξεις μας παρακολουθούσαν συνάδελφοι με εντολή της ηγεσίας»...«Είναι κακό πράγμα να υπερβαίνουμε το μέτρο, λειτουργώντας με υπερβάλλοντα ζήλο, με συμπεριφορές κατακριτέες. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», τόνισε ο κ. Αρχηγός, ζητώντας από όλους να συνεχίσουν και πάλι να πορεύονται με μέτρο, σύνεση, μέσα κι έξω από την κοινωνία.
Ο κ. Κώστας Μπαλάσης, ένας από τους πρώτες που είχε την ιδέα της ίδρυσης της πρώτης Ένωσης, ευχαρίστησε το Δ.Σ. για την τιμή που του έκανε, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή τιμά πιο πολύ το ίδιο το δ.σ.. «Ξεκινήσαμε κάτω από το μηδέν», είπε αναφερόμενος στη συνέχεια στην προσπάθειά του να κινήσει τα λιμνάζοντα ύδατα μαζί με τους συναδέλφους του το 1988. «Το υπουργείο είχε εκδώσει εγκύκλιο που απαγόρευε τη συμμετοχή σε ενώσεις», πρόσθεσε. «Την αγνοήσαμε όμως διότι υπήρχε η συνταγματική επιταγή. Το θεωρούσαμε υποτιμητικό ενώ υπήρχαν στην Ευρώπη άλλες ενώσεις. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα παίρναμε φύλλα πορείας σε μια χρονική περίοδο που απαγορεύονταν οι μετακινήσεις λόγω των άγιων ημερών. Η Υπηρεσία αντέδρασε με πανικό. Φοβήθηκε ότι οι αξιωματικοί θα διαλύσουν την αστυνομία. Πιστεύω ότι συνεισφέραμε κι εμείς κι εσείς. Σας καμαρώνουμε όταν βλέπουμε επιτυχίες, λυπούμαστε όταν βλέπουμε ανομήματα.
Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Π.ΕΝ.Α.Α. και νομάρχης Τρικάλων σήμερα, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε ξανά μέσα στο σπίτι του, μέσα σε καταξιωμένους συναδέλφους, όπως χαρακτηριστικά είπε, κι έκανε κι αυτός αναφορές στο ξεκίνημα του αγώνα.
Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα ευχαρίστησε το προεδρείο, αναφέροντας ότι ήταν μαζί με τους πρωτεργάτες στο ξεκίνημα. «Δεν μπόρεσα, όμως, να συνεχίσω γιατί τραβήχτηκα στην παρανομία της αστυνομίας», είπε με νόημα, αν και για ένα διάστημα είχε θητεύσει και στο προεδρείο της Ένωσης. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρακολουθούσε πάντα τους αγώνες των υπολοίπων και ευχήθηκε να συνεχίσουμε με αγώνες, συνέπεια, ήθος και αξία, όπως αναφέρεται και στο σχετικό πανό.
Ο Χαράλαμπος Μηνόπετρας, ένας άλλος παλιός αγωνιστής, που τιμήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι οι πρωτεργάτες υπέστησαν διώξεις, αλλά στάθηκαν ζωντανοί. «Είχε αποτελέσματα ο αγώνας, που τα απολαμβάνουν σήμερα οι νεώτεροι συνάδελφοι. Συνεχίστε με συνέπεια να συνεργάζεστε με την πολιτική και την αστυνομική ηγεσία».
Πατήστε ΕΔΩ να διαβάσετε ολόκληρο το Τεύχος
http://espeth.blogspot.gr/2013/07/18-1988-24-2009.html
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στο συνέδριό, παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γρηγόριος ΤΑΣΟΥΛΑΣ, ο τέως Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, Βουλευτές – εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, (ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης ΚΑΡΥΔΗΣ, Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Αντώνης ΣΚΥΛΑΚΟΣ, ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Άδωνις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ και ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκος ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ), καθώς επίσης και ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟ ΓΙΑΝΝΗΣ, σύσσωμη η Φυσική μας Ηγεσία.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Συμπληρώθηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια από τότε που οι πρωτεργάτες Αξιωματικοί συνδικαλιστές με τις ιδέες και τα οράματά τους για το αστυνομικό μας λειτούργημα, ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε πείσμα των τότε κρατούντων, και έριξαν τους πρώτους σπόρους για την ίδρυση των πρώτων συνδικαλιστικών μας ενώσεων. Τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση των πρώτων ενώσεων και στη συνέχεια της Ομοσπονδίας μας, προσφέρονται για την εξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων για όλους μας. Το οφείλουμε στους πρωτεργάτες συνδικαλιστές και βεβαίως στην επόμενη γενιά των συναδέλφων μας, που θα θελήσουν να ασχοληθούν μελλοντικά με την ιερή για μας υπόθεση του αστυνομικού συνδικαλισμού.
Οι πρώτες, λοιπόν, κινήσεις για την οργανωτική ένταξη των πρώτων αξιωματικών σε συνδικαλιστική ένωση, έγιναν το 1988 στην Αττική, με πρωτοβουλία του τότε Αστυνόμου Β’ Κώστα Μπαλάση, ο οποίος υπηρετούσε στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και όντας σε επαφή με συνδικαλιστές συναδέλφους του στο εξωτερικό, θέλησε να κάνει πράξη και στη χώρα μας το αναφαίρετο δικαίωμα για συνδικαλιστική έκφραση και δράση κάθε ένστολου, όπως αυτό κατοχυρωνόταν τόσο με το Σύνταγμά μας όσο και με ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις.
Αναζητώντας συναδέλφους του και εκτός Δ.Δ.Α.Σ., ήρθε σε επαφή με τον τότε Υπαστυνόμο Α’ Γιώργο Καμαρινόπουλο, που υπηρετούσε στις Σχολές και του εκμυστηρεύτηκε ότι αναζητούσε 21 αξιωματικούς που να το λέει η καρδιά τους, ώστε να υπογράψουν το Καταστατικό για την ίδρυση στη χώρα μας της πρώτης συνδικαλιστικής ένωσης Αξιωματικών. Από τις συζητήσεις του Κώστα Μπαλάση με αρκετούς συναδέλφους του, προέκυψαν στη συνέχεια και άλλοι πρόθυμοι αξιωματικοί, όπως ο Υπαστυνόμος Α’ Παναγιώτης Παναγόπουλος (Διεύθυνση αεροδρομίου),ο Κώστας Ματζούκας (ΔΔΑΣ), ο Μιχάλης Βετούλης (ΥΔΤ), ο Αλέκος Λιακόπουλος (Ασφάλεια Αττικής), ο Γιώργος Αγγελάκος (Ασφάλεια Αττικής), ο Βασίλης Κυσανδράκης (Α.Τ.Κυψέλης), ο Γιώργος Αγγελάκος (Ασφάλεια Αττικής), ο Κων/νος Πάτσης, ο Αθανάσιος Δημάκας, ο Γιώργος Ροντογιάννης, ο Γιώργος Τριανταφύλλου και άλλοι.
Το πρώτο Καταστατικό για την ίδρυση της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας κατατέθηκε το Νοεμβρίου 1988 στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Πριν αποφανθεί, όμως, η Ελληνική Δικαιοσύνη, η τότε Ηγεσία έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις. Στις 20 Φεβρουαρίου 1989 μετέθεσε τον Γιώργο Καμαρινόπουλο στα Λαγκάδια Αρκαδίας και τον Παναγιώτη Παναγόπουλο στη Σκιάθο, ενώ την ημέρα που εγκρίθηκε το καταστατικό από το Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 21 Απριλίου 1989 (απόφαση 814/89), και ορίστηκε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Κώστας Μπαλάσης, Γιώργος Αγγελάκος, Μιχάλης Βετούλης, Αλέκος Λιακόπουλος, Γιώργος Καμαρινόπουλος, Παναγιώτης Κάτσος, Παναγιώτης Μπαστάνης, Βασίλης Κυσανδράκης και Κώστα Ματζούκας), η Ηγεσία, αντί να ανακαλέσει τις μεταθέσεις των δυο αξιωματικών που προαναφέραμε, σε μια προσπάθεια αποδιοργάνωσης της προσπάθειάς τους, μετέθεσε και τα υπόλοιπα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από το Μελιγαλά ως την Κοζάνη και από το Ρέθυμνο ως την Κω.
Από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 προέκυψε νέα κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 1989, οι συνδικαλιστές να πετυχαίνουν όχι μόνο την αναστολή των μεταθέσεών τους, μετά από συναντήσεις τους με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γιάννη Κεφαλογιάννη και Δικαιοσύνης Φώτη Κουβέλη, αλλά και να αποσπάσουν τις πρώτες δεσμεύσεις, το πρώτο φως για τη νομιμοποίηση του συνδικαλισμού.
Η πρώτη Γενική Συνέλευση έγινε το Σεπτέμβριο του 1989 και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του πρώτου 11μελούς αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου έγιναν το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.Πρόεδρος εξελέγη ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Σάββας Σαββίδης, πρώτος αντιπρόεδρος ο Κώστας Μπαλάσης, δεύτερος αντιπρόεδρος ο Ηλίας Βλαχογιάννης, γενικός γραμματέας ο Μιχάλης Βετούλης και ταμίας ο Γιώργος Καμαρινόπουλος. Από τις επόμενες αρχαιρεσίες (1991) το προεδρείο διαμορφώθηκε ως εξής: Πρόεδρος Αστυνόμος Α’ Ηλίας Βλαχογιάννης, Α’Αντιπρόεδρος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κων/νος Τσιτίνης, Β’ Αντιπρόεδρος Αστυνόμος Α’ Παναγιώτης Σταματογιάννης, Γενικός Γραμματέας Υπαστυνόμος Α’ Μιχαήλ Βετούλης, Ταμίας Αστυνόμος Β’ Γιώργος Καμαρινόπουλος, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Αστυνόμος Β’ Κων/νος Μπαλάσης, Αναπληρωτής Γ.Γ. Αστυνόμος Β’ Ελευθέριος Οικονόμου και μέλη οι Ιωακείμ Παραδεισάς, Ιωάννης Τριανταφυλάκης και Νικόλαος Στρατάκης, ενώ στη συνέχεια (1994) προστέθηκαν στο Δ.Σ. και οι Αστυνόμος Β’ Ιωάννης Ραχωβίτσας, Αστυνόμος Β’ Σταύρος Βαλ λίδης, Αστυνόμος Β’ Χαράλαμπος Μηνόπετρας και Υπαστυνόμος Α’ Χρήστος Γούλας.
Η Ένωση συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1994, οπότε ψηφίστηκε ο ισχύων Νόμος 2265/1994 για τον αστυνομικό συνδικαλισμό και έπρεπε να υπάρξει νέα οργανωτική βάση, με περιφερειακές ενώσεις και δευτεροβάθμιο όργανο. Το καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών (που μετονομάστηκε σε Πανελλήνια Ομο σπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας -Π.Ο.ΑΞΙ.Α., στις 14 Φεβρουαρίου 2001), κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 4 Δεκεμβρίου 1995 από πέντε ενώσεις (Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου, Ανατολικής Μα κεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ το πρώτο Διοικητικό της Συμβούλιο στελεχώθηκε ως εξής:
Πρόεδρος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηλίας Βλαχογιάννης, Α’ Αντιπρόεδρος Αστυνόμος Α’ Ελευθέριος Οικονόμου, Β’ Αντιπρόεδρος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ευστράτιος Κυριακάκης, Γ’ Αντιπρόεδρος Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεώργιος Κανέλλος, Γενικός Γραμματέας Αστυνόμος Α’ Μιχαήλ Βετούλης, Ταμίας Αστυνόμος Α’ Νικόλαος Ζωγράφος, Ειδικός Γραμματέας Υπαστυνόμος Α’ Θεόδωρος Τυπογιώργος, Οργανωτικός Γραμματέας Αστυνόμος Β’ Κων/νος Αναγνώστου, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Αστυνόμος Α’ Σπυρίδων Ασημακόπου λος, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αστυνόμος Α’ Ευάγγελος Δημητρουλάκος και Υπεύθυνος Εκδόσεων Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κων/νος Καλαμπαλίκης και μέλη οι Αστυνόμος Α’ Ανδρέας Σουλ-
τάτος, Αστυνόμος Β’ Παναγιώτης Τσιμπίδης, Αστυνόμος Β’ Γεώργιος Νικολόπουλος και Υπαστυνόμος Α’ Αριστείδης Ανδρικόπουλος.
Στον αγώνα αυτό, βεβαίως, συμμετείχαν εκατοντάδες άλλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι συνάδελφοι, σε όλη την Ελλάδα, θεωρούμε ωστόσο υποχρέωσή μας να αναφερθούμε ονομαστικά, εκτός των προαναφερομένων και στους αξιωματικούς που πρωτοστάτησαν στην επαρχία, όπως ήταν ο Αθανάσιος Κατσάρας και ο Ευστράτιος Κυριακάκης στη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καλαμπαλίκης στη Λάρισα, ο Δήμος Κοκμοτός στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, οι Δημήτρης Καρράς και Γιάννης Χρηστίδης στην Ήπειρο, οι Μιχάλης Καραμανλάκης και Ιωσήφ Λεμπιδάκης στην Κρήτη, οι Ηλίας Νικολόπουλος και Δημήτρης Παφίλης στην Πελοπόννησο, ο Άρης Ανδρικόπουλος στη Δυτική Ελλάδα, ο Παναγιώτης Βάλεσης στο Βόρειο Αιγαίο και ο Δημήτρης Λερογιάννης στο Νότιο Αιγαίο.
Στην 20ετή αγωνιστική μας διαδρομή κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις με γνώμονα πάντα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την οικονομική ανεξαρτησία των Αξιωματικών και βεβαίως για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους συμπολίτες μας.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Λευτέρης Οικονόμου, επίτιμος Α΄αντιπρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., από τους πρωτοπόρους του κινήματος, χαρακτήρισε ιδιαίτερη την ημέρα εορτασμού των 20 χρόνων της Ομοσπονδίας μας, αφ’ ενός διότι συναντιόμαστε με συναγωνιστές, όπως είπε, αλλά και αφ’ ετέρου διότι η ημέρα αυτή προσδιορίζει τη σημερινή μας θέση, το μέγεθος της ευθύνης. Παρατήρησε στη συνέχεια ότι παρευρίσκεται «στο 18ο συνέδριο, ενώ γιορτάζουμε τα 20 χρόνια, διότι λείπουν τα δυο χρόνια της παρανομίας, που πέρασαν τότε με σκληρούς αγώνες». Θυμήθηκε δε στιγμές «από την Κάνιγγος, τα γραφεία της Ένωσης, όταν με χίλιες δυο προφυλάξεις μας παρακολουθούσαν συνάδελφοι με εντολή της ηγεσίας»...«Είναι κακό πράγμα να υπερβαίνουμε το μέτρο, λειτουργώντας με υπερβάλλοντα ζήλο, με συμπεριφορές κατακριτέες. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», τόνισε ο κ. Αρχηγός, ζητώντας από όλους να συνεχίσουν και πάλι να πορεύονται με μέτρο, σύνεση, μέσα κι έξω από την κοινωνία.
Ο κ. Κώστας Μπαλάσης, ένας από τους πρώτες που είχε την ιδέα της ίδρυσης της πρώτης Ένωσης, ευχαρίστησε το Δ.Σ. για την τιμή που του έκανε, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή τιμά πιο πολύ το ίδιο το δ.σ.. «Ξεκινήσαμε κάτω από το μηδέν», είπε αναφερόμενος στη συνέχεια στην προσπάθειά του να κινήσει τα λιμνάζοντα ύδατα μαζί με τους συναδέλφους του το 1988. «Το υπουργείο είχε εκδώσει εγκύκλιο που απαγόρευε τη συμμετοχή σε ενώσεις», πρόσθεσε. «Την αγνοήσαμε όμως διότι υπήρχε η συνταγματική επιταγή. Το θεωρούσαμε υποτιμητικό ενώ υπήρχαν στην Ευρώπη άλλες ενώσεις. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα παίρναμε φύλλα πορείας σε μια χρονική περίοδο που απαγορεύονταν οι μετακινήσεις λόγω των άγιων ημερών. Η Υπηρεσία αντέδρασε με πανικό. Φοβήθηκε ότι οι αξιωματικοί θα διαλύσουν την αστυνομία. Πιστεύω ότι συνεισφέραμε κι εμείς κι εσείς. Σας καμαρώνουμε όταν βλέπουμε επιτυχίες, λυπούμαστε όταν βλέπουμε ανομήματα.
Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Π.ΕΝ.Α.Α. και νομάρχης Τρικάλων σήμερα, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε ξανά μέσα στο σπίτι του, μέσα σε καταξιωμένους συναδέλφους, όπως χαρακτηριστικά είπε, κι έκανε κι αυτός αναφορές στο ξεκίνημα του αγώνα.
Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα ευχαρίστησε το προεδρείο, αναφέροντας ότι ήταν μαζί με τους πρωτεργάτες στο ξεκίνημα. «Δεν μπόρεσα, όμως, να συνεχίσω γιατί τραβήχτηκα στην παρανομία της αστυνομίας», είπε με νόημα, αν και για ένα διάστημα είχε θητεύσει και στο προεδρείο της Ένωσης. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρακολουθούσε πάντα τους αγώνες των υπολοίπων και ευχήθηκε να συνεχίσουμε με αγώνες, συνέπεια, ήθος και αξία, όπως αναφέρεται και στο σχετικό πανό.
Ο Χαράλαμπος Μηνόπετρας, ένας άλλος παλιός αγωνιστής, που τιμήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι οι πρωτεργάτες υπέστησαν διώξεις, αλλά στάθηκαν ζωντανοί. «Είχε αποτελέσματα ο αγώνας, που τα απολαμβάνουν σήμερα οι νεώτεροι συνάδελφοι. Συνεχίστε με συνέπεια να συνεργάζεστε με την πολιτική και την αστυνομική ηγεσία».
Πατήστε ΕΔΩ να διαβάσετε ολόκληρο το Τεύχος
http://espeth.blogspot.gr/2013/07/18-1988-24-2009.html
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κουνούπια: Ο ιός του Δυτικού Νείλου απειλεί την Αττική
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανασφάλιστο ένα στα δέκα ΙΧ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ