2013-07-17 16:33:04
Φωτογραφία για Για το 2016 - 2017 η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Και τα καλά λόγια των ξένων που πήραν δουλειές στη χώρα μας με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Θέμα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές βάζουν ΄Έλληνες διαχειριστές, στο ενδεχόμενο που οι διαρθρωτικές αλλαγές πάνε πιο πίσω, η  Γερμανία δεν συναινέσει τελικά σε κούρεμα του χρέους, το πρωτογενές πλεόνασμα καθυστερήσει μερικούς μήνες και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το χρηματοδοτικό κενό για τη χώρα μας μετά το 2014. Οι ίδιοι εκτιμούν ως τον κατάλληλο χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και στην αρχή συγκρατημένα από το 2017 κι έπειτα κι εφόσον η κυβέρνηση ή οι... επόμενες κυβερνήσεις δώσουν αναπτυξιακή διάσταση στην οικονομία. Θεωρούν ότι ο παράγοντας των «ζεστών» και άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό είναι το κλειδί για να ξεμπλοκάρει η ανάκαμψη και πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα σε διάστημα ενός έτους να καταθέσει τον Σεπτέμβριο ένα ακόμα αναπτυξιακό νομοσχέδιο!

Κι αυτά, όταν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως από τους Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στο στόχαστρο με την αύξηση της φορολογίας στην κερδοφορία σε ποσοστό 26%, την προκαταβολή του φόρου της προηγούμενης χρονιάς στις πρώτες μέρες της επόμενης και σε ποσοστό 80%
. Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση με την φορολογία μπλοκάρει τις τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο, καθώς σήμερα στο πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται και το μέτρο αύξησης του φόρου συναλλαγών σε τρία από δύο τοίς χιλίοις πριν από έξι μήνες! Σύμφωνα με τους διαχειριστές, όσο υπάρχει το κυνήγι των επενδυτών, είτε στην οικονομία, είτε στην αγορά, αλλά και όσο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφορά κυρίως hedge funds (όπως προέκυψε από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και τις ιδιωτικοποιήσεις), δύσκολα θα πάρει μπροστά και η οικονομία.

HSBC

"Η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό πριν το 2016", εκτιμά η HSBC.

Και διευκρινίζει: Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη Χώρα της Ευρωζώνης που παραμένει δέσμια της κρίσης και της ύφεσης. Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής κρίσης, το βουνό του Ελληνικού χρέους συνεχίζει να διογκώνεται", προειδοποιεί η HSBC, σε νέα έκθεσή της για την πορεία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Όπως υποστηρίζει ο οίκος, τρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πάρει το δρόμο προς την έξοδο από την κρίση. Αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το Ελληνικό ΑΕΠ συνεχίζει να καταγράφει συρρίκνωση και η ύφεση πνίγει την Ελληνική οικονομία. Μόνο για το τρέχον έτος, 2013, η ύφεση της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 4% (ή και περισσότερο), σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της τρόικας. Το Ελληνικό χρέος, συνεχίζουν οι αναλυτές της HSBC, συνεχίζει να διογκώνεται, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση (PSI+) τον Μάρτιο του 2012.

Barclays

Kαλά λόγια έρχονται από την Barclays, η οποία ως γνωστόν συμμετείχε ως ανάδοχος σε μία από τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν προσφάτως οι Ελληνικές τράπεζες. Ο οίκος χαρακτηρίζει γρήγορους και ομαλούς τους χειρισμούς της Ελλάδας σε σχέση με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, βελτιώνοντας σημαντικά τις προοπτικές για τον τομέα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί το τελευταίο βήμα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, όπου η Τράπεζα της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει τα stress tests (τεστ αντοχής) στις συστημικές τράπεζες. "Αυτό, έρχεται σε αντίθεση με τις λιγότερο επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις, όπου η κυβέρνηση αντιμετώπισε ορισμένες αναποδιές", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σταθεροποίηση καταθέσεων

Πάντως, όπως αναφέρει, παρόλο που τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να υποχωρούν, οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί και οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν μειωθεί κατά 41 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, μειώνοντας την εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Barclays, η αποκατάσταση της πιστωτικής ροής στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για σταθερή θετική ανάπτυξη μέσα στο επόμενο έτος. "Με το κράτος να ξεπληρώνει τις καθυστερούμενες οφειλές του, θα δοθεί νέα ρευστότητα στην οικονομία και θα αποδείξει ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί", σημειώνει. H Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014, καταλήγει η Barclays.

Υπενθυμίζεται ότι και η Credit Suisse βλέπει πρόοδο σε επτά από τους οκτώ κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας στη νέα μηνιαία έκθεση της. Η Credit Suisse βλέπει ενδείξεις δραστηριότητας που δείχνουν ότι επιβραδύνεται η συρρίκνωση της οικονομίας της Ελλάδας. Ενώ καλά λόγια για τη χώρα μας έχει να πει και η Goldman Sachs, που επίσης, έχει πάρει δουλειές στην Ελλάδα και χθες ανακοίνωσε στις ΗΠΑ σημαντικότατη αύξηση κερδών.
reporter.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ