2013-07-22 22:46:29
Φωτογραφία για Δηλώσεις μετά τη συνάντηση ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΑΜ Κύπρου Φώτη Φωτίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που συναντήθηκα σήμερα με το φίλο μου, αλλά και ομόλογό μου Κύπριο Υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου τον οποίο και καλωσορίζω.

Ο κ. Φωτίου επισκέπτεται την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ανθυπολοχαγών στην Σχολή Ευελπίδων, αύριο το πρωί στις 09:30.

Είπαμε να μην χάσουμε την ευκαιρία αυτή να τα πούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις για την άμυνα των δύο χωρών μας και βέβαια να του γίνει σχετική ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, η οποία θα ακολουθήσει αμέσως μετά από τη συνέντευξη Τύπου.

 

Θα επισκεφθώ επίσημα την Κύπρο, όπως είθισται εξάλλου, με τη νέα ιδιότητά μου ως Υπουργού Άμυνας, λίαν συντόμως. Εναπόκειται σε εμάς να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της επίσκεψης.

Πριν από λίγο είχαμε μία πρώτη, πολύ χρήσιμη ανταλλαγή εκτιμήσεων και απόψεων, με κύριο άξονα την αμυντική θωράκιση και την υπεράσπιση των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας του ελληνισμού – ελλαδικού και κυπριακού – που αποτελεί κοινή εθνική υπόθεση.


Συζητήσαμε επίσης θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που αφορούν στον κρίσιμο τομέα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

 

Έγινε μία ανασκόπηση στρατηγικών και επιχειρησιακών θεμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο Υπουργείων μας και την επικαιροποίηση επιχειρησιακών θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τις νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παραμέτρους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Εκείνο που προέχει σήμερα στην Κύπρο είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που αναμένονται τον προσεχή Οκτώβριο.

 

Η Ελλάδα υποστηρίζει απόλυτα το δικαίωμα της Κύπρου στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Τίποτα δεν μπορεί να κάμψει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα αναφαίρετα διεθνώς κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσες οικονομικές δυσκολίες και αν υπάρχουν, παραμένει κατεξοχήν δύναμη που εγγυάται την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτός είναι εξάλλου και ο γενικότερος ρόλος της χώρας μας, ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ως προς την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», η Ελλάδα θα συνδράμει την κυπριακή πλευρά σε όλα τα στάδια της σχετικής διαδικασίας.

Και πάλι θέλω να καλωσορίσω το φίλο μου τον Φώτη Φωτίου και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, κάτι που μας διαβεβαιώνουν και μας επιβεβαιώνουν τα μέχρι σήμερα δείγματα της νέας κυπριακής πολιτικής στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Φ. ΦΩΤΙΟΥ: Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, τον φίλο μου το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που τον γνωρίζω χρόνια τώρα, για την εγκάρδια και αδελφική φιλοξενία και να του ευχηθώ επίσης καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, αν και δεν είναι νέα. Ήσουν ξανά εδώ.

Με το φίλο Υπουργό είχαμε μία ειλικρινή και παραγωγική συνάντηση πριν λίγο και δίδεται για ακόμα μία φορά το μήνυμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας θα αξιοποιηθούν στο καλύτερο δυνατό βαθμό και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της έχει την Ελλάδα, αυτό είναι σίγουρο, η οποία είναι ο σταθερός, ο μόνιμος, ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντησή μας έγινε μία ανασκόπηση της στενότατης, και το τονίζω, διαχρονικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ στους τομείς αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων και επιβεβαιώσαμε τις ήδη άριστες σχέσεις μας.

 

Παρόλα αυτά καλούμαστε από κοινού να επανασχεδιάσουμε και να επικαιροποιήσουμε την αμυντική μας συνεργασία στη βάση πλέον των νέων δεδομένων και εξελίξεων που παρουσιάζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στη βάση των νέων προοπτικών που διανοίγονται μετά από την ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

Και θέλω εδώ με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να στείλω ένα μήνυμα: η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Εμείς ενεργούμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και κανένας εκβιασμός, καμία αμφισβήτηση δεν θα σταματήσει την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών.

Μας απασχόλησε ιδιαίτερα και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Είναι αυτονόητο ότι η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και η ναυτική ασφάλεια αποτελεί μία βασική συνιστώσα των νέων εξελίξεων που συντελούνται στον ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χώρο που ανήκει στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου η περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα αυτό της ενεργειακής ασφάλειας είναι επιβεβλημένη.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας για το ενδιαφέρον του όσον αφορά την πρόθεσή μας, την απόφασή μας, γιατί είναι απόφαση πλέον, να καταθέσουμε αίτηση για σύνδεση με το πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, μία από τις βασικές εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Έχω διαβεβαιώσει τον κύριο Υπουργό ότι η προσπάθειά μας αυτή δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και ζήτησα έμπρακτα για ακόμα μία φορά, γιατί το έχουμε συζητήσει ξανά, την βοήθεια του κυρίου Αβραμόπουλου αλλά και της Κυβέρνησης της Ελλάδας ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια.

Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα καθώς και ενδεχόμενα που θα προωθηθούν από την ελληνική προεδρία και έχω πει στον κύριο Υπουργό ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει και να στηρίξει την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Υπουργείο Άμυνας για να έχει μία πετυχημένη προεδρία.

Θέλω, τελειώνοντας, να πω και το εξής. Αυτή την περίοδο και οι δύο χώρες περνούμε δύσκολα λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τις δύο χώρες. Δεν πρέπει να καμφθούμε και απεναντίας - ο ελληνισμός - ενωμένοι, με συλλογική προσπάθεια θα πρέπει να αντέξουμε και θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική για έξοδο από την κρίση, ελπίδα και προοπτική για τη νέα γενιά.

Αυτό νομίζω είναι που καλούμαστε σήμερα οι δύο Κυβερνήσεις, ο ελληνισμός γενικότερα που περνά κρίσιμες ώρες, να υλοποιήσει μέσα από συνθήκες συλλογικότητας και θα έλεγα ναι, χρειάζεται εθνική αφύπνιση.

Και νομίζω ότι είμαστε σε στενή συνεργασία και οι δύο Κυβερνήσεις των δύο χωρών από κοινού για να δούμε ακριβώς το καλύτερο που μπορεί να γίνει.

Ευχαριστώ για ακόμα μία φορά, αγαπητέ φίλε Υπουργέ, για τη φιλοξενία και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα σε έχουμε στην Κύπρο. Εξάλλου είναι και δέσμευσή σου ότι σύντομα θα επισκεφτείς επίσημα την Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις τουρκικές απειλές που συνεχίζονται όσον αφορά και τις εξελίξεις για την ανακατάληψη του φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και με αφορμή τις μαύρες επετείους όπως η τουρκική εισβολή που συνεχίζονται και αφορούν και το Κυπριακό με την Τουρκία να δηλώνει επιμονή στη λύση δυο κρατών.

Να απαγορεύει ουσιαστικά την εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου και να επιχειρεί να συνδέσει την οικονομική κρίση με το κυπριακό ζήτημα. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτές τις πιέσεις που ενδεχομένως να κλιμακωθούν και από άλλους παράγοντες;

Φ. ΦΩΤΙΟΥ: Καταρχήν να πω ότι η Τουρκία μας έχει συνηθίσει σε αυτές τις αμφισβητήσεις και αυτές τις προκλήσεις γιατί αυτά γίνονται πολύ τακτικά πλέον.

Η ουσία είναι άλλη, σε λίγους μήνες ξεκινά μια νέα διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό. Εμείς πάμε σε αυτή τη διαδικασία με κάθε καλή διάθεση αφού γίνει σωστή προετοιμασία ασφαλώς ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Και δεν μπορεί αυτή την περίοδο να υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις από την Τουρκία εάν πραγματικά θέλει να στεφθεί με επιτυχία αυτή η νέα διαδικασία.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ούτε οι αμφισβητήσεις, ούτε οι εκβιασμοί, ούτε οι απειλές θα σταματήσουν τους σχεδιασμούς μας όσον αφορά τον εθνικό μας πλούτο στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.

Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Και ούτε νομίζω θα αποδεχθούμε να υπάρξει μια σύνδεση του Κυπριακού με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι ενόψει και οικονομικής κρίσης είμαστε ευάλωτοι για να απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα νομίζω ότι ξεγελούν τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η επίλυση του Κυπριακού θα διαμορφώσει νέους όρους ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή την πράγματι λεπτή και την τόσο ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε, θα αποφεύγονται δηλώσεις που επιδεινώνουν το κλίμα.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα παραμένει εγγυητής της ασφάλειας και της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπα πρωτύτερα, είμαστε εγγυητές για τα συμφέροντα της Κύπρου. Θέλουμε ωστόσο το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Αυτό θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα φέρει πιο κοντά τις χώρες της γειτονιάς μας και θα διαμορφώσει ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον.

Είναι η ώρα που πρέπει να κυριαρχήσει η σύνεση και ο ρεαλισμός. Και νομίζω ότι αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι γείτονές μας στην Τουρκία και θα αποφεύγονται στο μέλλον δηλώσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και δεν συμβάλλουν στον στόχο που έχουμε θέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να απευθύνω ένα διπλό ερώτημα προς τον Κύπριο Υπουργό. Πως εννοείτε πρακτικά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της δημοκρατίας εν καιρώ μνημονίου. Διότι αύριο θα ενταχθούν στις τάξεις της εθνικής φρουράς 29 νέοι ανθυπολοχαγοί όμως υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο να πάρετε κάποια σκάφη για να προασπίσουν αυτή την ενεργειακή ασφάλεια;

Και ερώτημα προς τον κύριο Υπουργό Εθνικής Αμύνης, εάν η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο που ελέχθη προηγουμένως προτίθεται να ενισχύσει την Κύπρο με υλικό το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι στην ενεργό υπηρεσία μπορεί όμως πολύ γρήγορα να γίνει. Π.χ. οι πυραυλάκατοι που έχουν αποσυρθεί κλπ.

Φ. ΦΩΤΙΟΥ: Εγώ απλά να πω ότι η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία για να αποδυναμωθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και δεν θα το επιτρέψουμε.

Ασφαλώς και λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες ενόψει αυτής της κρίσης όμως θα κάνουμε και κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να διατηρηθεί αυτό το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων σε υψηλά επίπεδα.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε εξέλιξη. Πολλά από αυτά τα προγράμματα ήδη υλοποιούνται και άλλα που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμυντική θωράκιση του νησιού.

Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία είναι στενή, είναι αγαστή, σε συνθήκες και όρους αμοιβαίας συνεννόησης, κατανόησης και συναντίληψης.

Επιμέρους τώρα πτυχές αυτής της συνεργασίας, όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις, θα ανακοινωθούν επίσημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν λοιπόν, ακούγοντας τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου να μιλά για την ανάγκη αφύπνισης του ελληνισμού, στο μυαλό μου αυτόματα ήρθε η ενέργεια του κ. Αβραμόπουλου πριν από μερικές μήνες στο Υπουργείο Εξωτερικών που άνοιξε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Το θέμα αυτό, κύριε Αβραμόπουλε, προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις και με τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κ. Σόιμπλε κατά την επίσκεψή του εδώ στην Ελλάδα όσο και της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Θα ήθελα την τοποθέτησή σας, το σχόλιό σας εάν φυσικά παρακολουθείτε το θέμα.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και το παρακολουθώ, είναι εύλογο εξάλλου. Δεν αλλάζουμε θέσεις κάθε φορά που αλλάζουμε δημόσιο αξίωμα ή ρόλο. Και η Κυβέρνηση έχει συνέχεια στην πολιτική της.

Θα ήθελα να σας παραπέμψω σε παλαιότερη δήλωσή μου, με την ιδιότητά μου του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία ισχύει στο ακέραιο.

Πρέπει να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι είναι ακριβώς η διεθνής δικαιοσύνη αυτή που αποφασίζει πέρα και πάνω από κράτη ή κυβερνήσεις για θέματα σαν και αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων και άπτονται βεβαίως του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Και εκεί όταν έλθει η ώρα θα κριθούν τελεσίδικα οι οποιεσδήποτε απόψεις και θέσεις των ενδιαφερομένων πλευρών. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε.
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ