2013-07-25 01:35:05
Φωτογραφία για Ερώτηση προς τον Ι. Στουρνάρα για τις πολιτικές και τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας και ιδιαιτέρως της πολύτεκνης οικογένειας
από το Γραφείο Τύπου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα αναφορικά με τις πολιτικές και τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας και ιδιαιτέρως της πολύτεκνης οικογένειας, κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Κύριε Υπουργέ,

Στην Ελλάδα του 2013, τα θέματα του πληθυσμού δυστυχώς, δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος από την Κυβέρνηση. Για να επιλυθεί το δημογραφικό στη χώρα μας χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης της οικογένειας και ειδικά των πολύτεκνων οικογενειών.

Δυστυχώς, το μνημόνιο δεν σκοτώνει τελικά μόνο την τσέπη μας, αλλά και τα παιδιά μας. Στα χρόνια της άγριας λιτότητας, καταγράφεται δραματική πτώση των γεννήσεων αλλά και κατακόρυφη αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών, κάτι που αποδίδεται ευθέως στην ανεργία αλλά και στην πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Το γεγονός ότι η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία στη χώρα μας συμβαδίζει με μια αύξηση στις γεννήσεις νεκρών εμβρύων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς διαφαίνεται ότι ένα διογκούμενο ποσοστό γυναικών μένει άνεργο και κατ' επέκτασιν ανασφάλιστο, με συνέπεια να παραλείπει σημαντικές εξετάσεις και ελέγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Τα ευρήματα των ερευνών δυστυχώς είναι αποκαλυπτικά :

· Από το 2009 και μετά κατεγράφη πτώση των γεννήσεων 10,13%. (2009: 10,45 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, 2010: 10,15 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, 2011: 9,39 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους).

· Από το 2008 και μετά καταγράφηκε αύξηση των γεννήσεων νεκρών εμβρύων 21,15% (2008: 3,31 γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 ζώντα, 2009: 4,28 γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 ζώντα, 2010: 4,36 γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 ζώντα, 2011: 4,01 γεννήσεις νεκρών ανά 1.000 ζώντα).

· Η παραπάνω εξέλιξη συνδέεται με τη δραματική πτώση του ΑΕΠ από το 2009 στο 2011 κατά 14,82%.

· Ειδικά η αύξηση στις γεννήσεις νεκρών βρεφών συνδέεται με την αύξηση της ανεργίας και κυρίως των γυναικών από 11,7% το 2008 σε 24,5% το 2011.

Αποκαλυπτικός είναι και ο δείκτης γονιμότητας, καθώς ο δείκτης αυτός πρέπει να είναι πάνω από τον αριθμό αναπαραγωγής 2,1. Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας είναι κυμαινόμενος από 1, ίσως και λιγότερο, έως 1,39 και κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών.

Αποκαλυπτική είναι και η κυβέρνηση καθώς :

· Καταργεί τη φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τα προστατευόμενα τέκνα κάθε οικογένειας και τα καθιστά πλέον φορολογικά τεκμήρια.

· Φορολογεί τους πολυτέκνους, όπως ακριβώς και τους άγαμους.

· Κατάργησε τις μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που ίσχυαν επί 32 χρόνια και που δεν είχαν καμία επιβάρυνση δαπάνης για το κράτος, και έτσι για 1η φορά φέτος παιδιά υπερπολυτέκνων οικογενειών (ακόμα και με 13 τέκνα) δεν πήραν μετεγγραφή, γιατί το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν ελάχιστα ευρώ μεγαλύτερο από αυτό της οικογενείας με ένα ή δύο παιδιά.

· Φορολογεί το επίδομα της πολύτεκνης μάνας.

· Κατήργησε την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μάνας.

· Αρνείται πεισματικά να διασφαλίσει το νέο θεσμό διανομής των πενιχρών πολυτεκνικών επιδομάτων, από τυχόν εμφανιζόμενους «Μαϊμούδες» πολύτεκνους που θα εμφανισθούν μέσω taxis, με την άρνηση της αναγραφής του Α.Μ. της πολυτεκνικής ιδιότητας στο έντυπο Α21.

· Κατάργησε το επίδομα γάμου στη μισθοδοσία.

· Φορολογεί την ακίνητη περιουσία, χωρίς να ενδιαφέρεται για το πόσα παιδιά μένουν σε ένα σπίτι.

· Μειώνει μισθούς και συντάξεις, προσθέτει συνεχώς και νέα χαράτσια με τον ίδιο τρόπο στον άγαμο και στον πολύτεκνο.

· Θέτει στη διαθεσιμότητα πολύτεκνους γονείς Δ.Υ, γιατί αμάρτησαν και δεν διαζεύχθηκαν.

Επειδή η Ελλάδα γηράσκει, πεθαίνει δίχως να ανανεώνεται.

Επειδή η υπογεννητικότητα και η γήρανση δημιουργούν προβλήματα, στην υγεία, στην πρόνοια και τις ασφάλειες, στην παιδεία και στην εθνική άμυνα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,

Ποιες πολιτικές σκοπεύει να υιοθετήσει και ποια μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας και ιδιαιτέρως της πολύτεκνης οικογένειας σκοπεύει να επαναφέρει, στην κατεύθυνση της επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος, ως μέσο ανάπτυξης της χώρας ;»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ