2013-07-25 01:29:05
Φωτογραφία για Ο Χριστόφορος Κολόμβος ψάχνει το χαμένο πλήρωμα στην… Εθιά!
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Τί έγινε σε αυτό το μικρό χωριό και συγκεντρώθηκαν όλοι οι εξερευνητές και θαλασσοπόροι; Ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Μάρκο Πόλο, ο Βάσκο Ντα Γκάμα και άλλοι πολλοί και ξακουστοί;

Πω-πω! Χάσανε το πλήρωμά τους και το ψάχνουν σε ένα μακρινό «νησί», στην Εθιά;

Μέχρι εδώ καταφέραμε να μάθουμε - και μάλιστα με το ζόρι. Πώς να ανακαλυφθεί όμως ο γρίφος του μυστηρίου, στον οποίο θα ζήσουν τα παιδιά που θα επισκεφθούν μια διαφορετική κατασκήνωση από τις άλλες;

Πρόκειται για την ορεινή κατασκήνωση του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων που διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά, στο χωριό Εθιά στα Αστερούσια.

Η κατασκήνωση αυτή είναι διαφορετική για πολλούς λόγους και αποτελεί μόνο ένα κομμάτι ενός παζλ του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, για την ανάπτυξη της ενδοχώρας, την ανάδειξη της φύσης και του πολιτισμού και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.


Είναι επίσης διαφορετική μιας και στηρίζεται στην προσωπική ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση του παιδιού μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που "πλέκουν" δημιουργικά το παιχνίδι με τη φαντασία και τη δράση.

«Εμείς θέλουμε τα παιδιά να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τη φύση. Να ζήσουν ένα μύθο» είπε στο MadeinCreta, η Ειρήνη Μελατάκη εκπαιδευμένη εθελόντρια της κατασκήνωσης.

Ένα μύθο, που τα θέλει να γίνουν οι επιστήμονες βιολόγοι, χαρτογράφοι, βοτανολόγοι, σπηλαιολόγοι και γεωλόγοι που θα βοηθήσουν, με τις γνώσεις τους, τους πιο διάσημους εξερευνητές με αρχηγό το Χριστόφορο Κολόμβο (ομαδάρχες) για να καταστρώσουν ένα ευφάνταστο σχέδιο.

Το στρατηγείο θα στηθεί στην πλατεία του χωριού!

Σκοπός τους, να εξερευνήσουν διάφορους πολιτισμούς, τόπους, ήθη, έθιμα, μουσικές, γεύσεις και πολλά άλλα.. που όπως φαίνεται θα τους δείξουν στο τέλος πόσο διαφορετικοί και πόσο όμοιοι είναι όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Για να το ζήσουν όμως τα παιδιά πρέπει να το ξέρουν οι μεγάλοι!

Όλη αυτή την εμπειρία την έζησαν πρώτα ... κάτι πιο μεγάλα παιδιά: τα μέλη της ομάδας υπευθύνων της κατασκήνωσης που εκπαιδεύτηκαν από δύο έμπειρους εκπαιδευτές του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού τις προηγούμενες ημέρες.

Με πολύ παιχνίδι, αστείρευτη φαντασία και καλή συνεργασία, οι εθελοντές παρακολούθησαν ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό και άκρως ψυχαγωγικό πρόγραμμα που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους, ενώ τους μύησε στα μυστικά της κατασκηνωτικής τέχνης!

Τώρα πλέον αδημονούν για την ημέρα έναρξης της δεύτερης παιδικής κατασκήνωσης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων… Το ραντεβού όλων είναι στην Εθιά στις 3 Σεπτέμβρη.

Όλη αυτή η προσπάθεια δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν συμμετείχαν και άλλοι φορείς όπως το τοπικό Συμβούλιο Ροτασίου, η ενορία Εθιάς για την παραχώρηση του κτιρίου πατήρ Ευμένιου, ο Σύλλογος Ανάπλασης Εθιάς και όλοι οι κάτοικοι του χωριού για τη βοήθεια και συμπαράστασή τους.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ «ΚΛΕΙΝΟΥΝ»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ «ΚΛΕΙΝΟΥΝ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ