2013-07-25 11:58:35
Φωτογραφία για Αντιναύαρχος Λ.Σ.: Αυτοκαταργούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης;
24 Ιουλίου 1923 – 24 Ιουλίου 2013 – 90 χρόνια από την υπογραφή – Η Τουρκία θεμελιώνει συνεχώς αυθαίρετες αξιώσεις – Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει: “Πάμε σε αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων” !!! Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, την 24η Ιουλίου 1923, σημαδεύτηκε η ιστορία τη νεώτερης Ελλάδος. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, πίστευαν ότι δίνοντας στην Τουρκία την Ανατολική Θράκη με τα Στενά και στην Ελλάδα το Αιγαίο, θα εξασφάλιζαν μια βιώσιμη ισορροπία δυνάμεων .

Δύο ήταν και είναι τα κύρια θέματα της Συνθήκης που αφορούν την Ελλάδα:

Η οριοθέτηση των συνόρων Ελλάδος – Τουρκίας και το καθεστώς των μειονοτήτων (ελληνικής στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμανικής στην Ελληνική Θράκη).

Για μισό αιώνα (1923 – 1973), φαινομενικά τουλάχιστον, επικρατούσε ηρεμία.

Το 1973, όταν το γεωτρύπανο ξεκίνησε εργασίες για τα ελληνικά πετρέλαια στη θαλάσσια περιοχή του Πρίνου, φάνηκαν και τα πρώτα σύννεφα.


Την ίδια χρονιά, στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας, δημοσιεύτηκε χάρτης του ΒΑ Αιγαίου όπου περιοχές των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά και διεθνών, παραχωρούντο για διενέργεια ερευνών.

Οι Τούρκοι, για πρώτη φορά, το Νοέμβριο του 1973, ξεκίνησαν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Τις επανέλαβαν το Μάιο του 1974 με το υδρογραφικό «Τσανταρλί ».

Συνέχισαν τον Ιούλιο του 1976 με το ερευνητικό «Χόρα» και με το ίδιο σκάφος – μετονομασμένο σε «Σισμίκ» το Μάρτιο του 1987. Τον Ιούνιο του 2010 έκαναν πάλι την επανεμφάνιση τους με το ερευνητικό – υδρογραφικό «Τσεσμέ» μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Ένα μήνα αργότερα, έβγαλαν το « Πίρι Ρέις » στο Καστελόριζο και το «Τσεσμέ» μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας.

Και δεν ήταν μόνο το «ερευνητικό πεδίο», κυρίως στο Αιγαίο, αυτό στο οποίο άρχισαν να διαμορφώνονται νέες καταστάσεις. Επακολούθησαν και πολλά άλλα η εισβολή στην Κύπρο και η de facto διχοτόμησή της (1974).το casus belli για την επέκταση των 12 ν,μ (1995).η δημιουργία της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», αρχής γινομένης από τα Ίμια (1996).η «Συμφωνία της Μαδρίτης» όπου έγινε αναφορά – για πρώτη φορά – σε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, στο Αιγαίο (1997).η προσφώνηση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια όπου μεταξύ άλλων είπε : «τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη» (2005)η δημιουργία της θεωρίας της «μειωμένης επήρειας» για το Καστελόριζο, με αφορμή την ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Κύπρο (2007) .η παραδοχή από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ότι «η χώρα μας τελεί υπό μειωμένη εθνική κυριαρχία λόγω κακού χειρισμού των οικονομικών της» (2010).η επίσημη νομοθετική ρύθμιση για κατασκευή Μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα (2011).Βλέπει κάνεις ότι, όσο περνούν τα χρόνια, η Τουρκία θεμελιώνει συνεχώς αυθαίρετες αξιώσεις ενώ διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, δείχνουν συμβιβασμό, υποχωρητικότητα, ηττοπάθεια και άλλα παρόμοια, συμπληρώνοντας το πάζλ «Κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης» .

Έτσι, φτάσαμε και στον Ιούλιο του 2013, λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 90 χρόνια από την υπογραφή της, όπου οι Έλληνες δημοσιογράφοι για πρώτη φορά άκουσαν Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να παραδέχεται, από την Άγκυρα, ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του, ότι «πάμε σε αλλαγή γεωγραφικών δεδομένων».

Εύλογα τίθενται τα ερωτήματα:

Πώς αλλάζουν τα «γεωγραφικά δεδομένα» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;Θα καταργηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης;Θα καταργηθούν και τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα;Θα υπάρξει αποδοχή των θέσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας;Θα υπάρξει διχοτόμηση του Αιγαίου;Ποιος θα απαντήσει;

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
elthraki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ