2013-07-26 14:56:04
Φωτογραφία για Λύση δίνεται για τα ζευγάρια που προχωρούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση στο Ηράκλειο
Επιτροπές εξέτασης για ζευγάρια που επιθυμούν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, πρόκειται να λειτουργήσουν στο Ηράκλειο από τον Σεπτέμβριο, μετά από παρέμβαση που είχε πραγματοποιήσει ο βουλευτής κ. Μάξιμος Σενετάκης.

Αυτό ανακοίνωσε η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με σχετική απόφαση της στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία προχώρησε άμεσα σε ανακοίνωση ώστε να αρχίσουν να κλείνονται ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σενετάκης, σε ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας την οποία είχαν συνυπογράψει οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Μάνος Κόνσολας, είχαν επισημάνει το πρόβλημα έλλειψης Επιτροπών και είχαν ζητήσει τη σχετική διευθέτηση του. Για το ζήτημα είχε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις προς το Υπουργείο και ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ηρακλείου. Η εξέλιξη θεωρείται αρκετά θετική, καθώς δίνει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες ζευγάρια, με δεδομένο ότι απαιτούνταν πολύς κόπος κι αρκετά έξοδα, προκειμένου όσοι επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε εξωσωματική να εξετάζονται από Επιτροπές, που βρίσκονταν σε τεράστιες αποστάσεις από τον τόπο καταγωγής τους.


Υπενθυμίζεται το κείμενο της ερώτησης που είχαν καταθέσει στον Υπουργό Υγείας οι τέσσερις βουλευτές:

Ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας είναι το δημογραφικό. Από πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι εμφανές ότι το πρόβλημα τα τελευταία έτη οξύνεται. Αποτέλεσμα του συγκεκριμένου ζητήματος, είναι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός να μειώνεται και ως εκ τούτου να προκαλούνται σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αφού ένα μικρό ποσοστό ενεργών πολιτών θα κληθεί στο μέλλον να στηρίξει ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

Η σύγχρονη επιστήμη, ως λύση για την υπογονιμότητα, προτείνει τη διαδικασία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση). Η διαδικασία αυτή απαιτεί φαρμακευτική αγωγή που είναι ιδιαίτερα ακριβή για τα σημερινά δεδομένα. Η πολιτεία αναλογιζόμενη την ανάγκη για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας καλύπτει μεν θεωρητικά μέρος των δαπανών, όμως θέτει προϋποθέσεις που ουσιαστικά την καθιστούν αμέτοχη και αποθαρρύνουν τους δικαιούχους να διεκδικήσουν έστω και το μέρος των δαπανών αυτών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία (Ε.Ο.Π.Υ.Υ).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από το ότι οι δικαιούχοι εξυπηρετούνται από τρεις Έκτακτες Ειδικές Επιτροπές Εξωσωματικής που συνεδριάζουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα με υπερπληθώρα δικαιολογητικών και με απαίτηση τη φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου. Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι από 3 μόνο επιτροπές και διαπιστωμένο ότι οι χρόνοι αναμονής είναι εξαιρετικά μεγάλοι για ένα ζήτημα, στο οποίο ο παράγοντας χρόνος έχει μεγάλη σημασία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για την Επιτροπή της Αθήνας, ένα ραντεβού που κλείνονταν το Μάιο του 2013 προβλέπονταν να εξεταστεί το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, δηλαδή 6 μήνες μετά, χωρίς να υπολογίζεται σε όλη αυτή την καθυστέρηση το γενικά αυξημένο κόστος διαδικασίας, ανεξάρτητα από το κόστος μετακινήσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

- Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση ίδρυση επιτροπών σε όλες τις Περιφέρειες, και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές και μεγάλες Περιφέρειες της χώρας, όπως το Ηράκλειο και η Ρόδος, με σκοπό την προστασία της οικονομίας και το συμφέρον της χώρας;

- Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο, ως την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης, η εξέταση δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων να γίνεται από αρμόδιους και πιστοποιημένους ιατρούς κατά τόπους Περιφερειακών Νοσοκομείων;

- Προτίθεστε να απλοποιήσετε τη διαδικασία εξέτασης φακέλων από τις αρμόδιες Επιτροπές του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου, με σκοπό την προστασία της οικονομίας της χώρας και των δικαιούχων;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ