2013-08-12 18:30:09
Φωτογραφία για Εάν η Ελλάδα συνεχίσει την πολιτική που επιβάλλει η Τρόικα η ανεργία θα φτάσει στο 34%!
Αναγκαίο ένα σύγχρονο σχέδιο Μάρσαλ και νέα ελάφρυνση χρέους

Κατά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Όμως αυτό που θα πρέπει να προωθηθεί είναι ένα νέο σχέδιο ανάκαμψης που θα βασίζεται σε ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα οικονομικής βοήθειας της σύγχρονης εποχής: το Σχέδιο Μάρσαλ.

Αυτό αναφέρει ο Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Levy Economics Institute του Bard College σε άρθρο του στο δίκτυο Bloomberg, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα έχουν αποτύχει. Οι προβλέψεις ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών θα σταματήσουν την ελεύθερη πτώση της οικονομίας αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. Το σχέδιο διάσωσης των 240 δισ. ευρώ δεν απέτρεψε την για έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης για τη χώρα.


Οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων, σε συνδυασμό με την απόλυση ενός τεράστιου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, που απαιτείται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της βοήθειας, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν.

Τον Δεκέμβριο του 2010, η τρόικα των δανειστών - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - προέβλεψε ότι τα μέτρα που προωθούσαν θα οδηγούσαν το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα σε μόλις κάτω από το 15% έως το 2014. Ένα χρόνο αργότερα, άλλαξε την πρόβλεψη σε σχεδόν 20%. Όμως τον Ιούλιο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανέφερε ότι η ανεργία αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό του 27,6%, ενώ το ποσοστό ήταν 64,9% για τους ανθρώπους 15 έως 24 ετών.

Οι τολμηρές δηλώσεις ότι η λιτότητα θα παράγουν ανάπτυξη έχουν διαψευστεί. Από το 2010, η τρόικα έχει πέσει έξω στις προβλέψεις της. Μάλιστα, το ΔΝΤ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 6,4% το 2012 και θα μειωθεί 4,2% αυτό το έτος πριν από την οριακή ανάπτυξη το 2014.

Ωστόσο, παρά τις ομολογίες ότι τα λάθη ασφαλώς έγιναν, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο για τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας. Ούτε υπήρξε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ελλάδα. Το σχέδιο Μάρσαλ έχει ήδη δοκιμαστεί προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πολιτικές που συστήνει η τρόικα έχουν αποτύχει και εάν η Ελλάδα συνεχίσει να τις εφαρμόζει, θα οδηγηθεί μοιραία στην επιδείνωση των προοπτικών της απασχόλησης, της ανάπτυξης και του ελλείμματος. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο, βασική απόδειξη της αποτυχίας των πολιτικών της τρόικας είναι το ποσοστό της ανεργίας, που στο 27,4% είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί σε βιομηχανική χώρα του ελεύθερου κόσμου εδώ και 30 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το κεντρικό σενάριο του ινστιτούτου Levy βλέπει την ανεργία κοντά στο 34% έως τα τέλη του 2016, και ενώ το έλλειμμα θα έχει αυξηθεί – αντί να μειώνεται – στο 7,6% του ΑΕΠ.

Το Levy Economics Institute έχει κατασκευάσει ένα μακροοικονομικό μοντέλο το πως πρέπει να διαμορφωθεί το νέο σχέδιο Μάρσαλ για να αποκατασταθεί η μεγάλη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό απαιτεί μια μικρή ώθηση από τα όργανα της ΕΕ της τάξεως των 30 δισ. ευρώ από το 2013 έως το 2016 που θα απευθύνεται στη δημόσια κατανάλωση και στις επενδύσεις, και ιδίως την απασχόληση.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια που θα επικεντρωθούν σε έργα ανοικοδόμησης των εθνικών υποδομών και τη δημιουργία δημοσίων έργων σε τοπικό επίπεδο.

Ένα σχέδιο ανασύστασης θα μπορούσε να δρομολογήσει την ανακαίνιση σχολείων, νοσοκομείων, βιβλιοθηκών, πάρκων, δρόμων και γεφυρών. Τα δάση πρέπει να αναπληρωθούν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε υποδομές ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός.

Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων, που έχουν εκπαιδευτεί με δημόσια δαπάνη, αντί να αναζητήσουν ευκαιρίες έξω από την Ελλάδα, θα μπορούσαν να προσφέρουν στην εισαγωγή της τεχνολογίας, των πληροφοριών και λοιπής τεχνογνωσίας στους τομείς της κυβέρνησης, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Το πρώτο σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν μια πράξη φιλανθρωπίας ή ένα σχέδιο διάσωσης: Ήταν μια αποτελεσματική στρατηγική επενδύσεων για τη δημιουργία μιας δυναμικής ευρωπαϊκής οικονομίας και πρόληψης της πολιτικής αποσύνθεσης. Για να καθιερώσει μια σύγχρονη εκδοχή, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις θεωρίες της λιτότητας που προωθεί η ευρωζώνη, καταλήγει ο Παπαδημητρίου.

Παπαδημητρίου (πρόεδρος Levy Economics Institute)

www.bankingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ