2013-08-14 15:30:09
Φωτογραφία για CNN: Οθφαλμαπάτη το πρωτογενές πλεόνασμα - Έρχεται στάση πληρωμών!
Κι ενώ οι κυβερνητικοί... πανηγυρίζουν για το ενδεχόμενο πρωτογενούς πλεονάσματος, δημοσίευμα - σφαλιάρα από το CNN money ξεσκεπάζει τις μεθοδεύσεις και κάνει λόγο για επερχόμενη στάση πληρωμών. Θυμηθείτε πώς σχολιάζε το πρωτογενές πλεόνασμα ο Γιώργος Χριστοφορίδης στο απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

"Πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα; Ναι... αλλά οι αριθμοί ενδεχομένως να μην αντανακλούν την πραγματικότητα" αναφέρει το CNN Money που σχολιάζει πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνήθισε να "πλουτίζει" τη διεθνή οικονομική ειδησεογραφία με αρνητικές εξελίξεις και άσχημα νέα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει: "Αυτή την εβδομάδα όμως συνέβη κάτι απρόσμενο: Το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης, μεσούσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ για το πρώτο επτάμηνο του 2013, μετά από μήνες ολόκληρους μεγάλων περικοπών στις κυβερνητικές δαπάνες. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε η Ελλάδα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα για το σύνολο του τρέχοντος έτους, για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας. "Το νέο αυτό μοιάζει... πολύ καλό για να είναι αληθινό", σχολιάζει χαρακτηριστικά το CNN Money.


Για την άποψή του αυτή επικαλείται μάλιστα, όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις πολύ σημαντικούς λόγους:

1) Τα στοιχεία για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 7μηνο δεν περιλαμβάνουν πολλά άλλα σημαντικά οικονομικά μεγέθη για την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός πως οι περικοπές δαπανών βοήθησαν την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα, στην πραγματικότητα τα ελληνικά ταμεία είναι ίδια.

Η έννοια "πρωτογενές πλεόνασμα" δεν προσμετρά τους τόκους που καταβάλλει η Ελλάδα στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης που λαμβάνει από την τρόικα.

Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να κινείται σε δυσθεώρητα ύψη. Μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχει εκτιναχθεί στο 171% του ΑΕΠ.

"Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο" προειδοποιεί ο David Beim, οικονομολόγος στο Columbia University.

Κατά τον ίδιο, ο μόνος δρόμος για να ανακτήσει προοπτική η ελληνική οικονομία είναι να κηρύξει στάση πληρωμών, όπως έκαναν η Βραζιλία και το Μεξικό τη δεκαετία του '80.

2) Η ύφεση της Ελλάδας έχει βαθύνει.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δαπανά λιγότερα, αλλά το κόστος για την ελληνική οικονομία είναι τεράστιο, αφού συνεχίζει δέσμια της ύφεσης για 6 διαδοχικά έτη.

Μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ανήλθε στο 4,6% και πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τις προσδοκίες περί επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014.

"Το να παράγεις πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει πως μπορείς να διαχειριστείς - και να εξυπηρετήσεις - το δημόσιο χρέος σου. Αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας δεν ισχύει", σχολιάζει ο Jacob Kirkegaard του Peterson Institute.

3)Στην περίπτωση της Ελλάδας, καθυστερεί το αναπόφευκτο.

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα ως "διαπραγματευτικό χαρτί" στη μάχη για να διεκδικήσει νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι έχουν άλλωστε δεσμευθεί πως θα στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας στην κατεύθυνση μείωσης του χρέους της, μόλις η χώρα κατορθώσει να επαναφέρει σε θετική και σταθερή τροχιά την οικονομία της.

Όσο όμως η Ελλάδα θα παράγει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα για μια νέα ελληνική χρεοκοπία.

"Όσο η Ελλάδα ζητά περισσότερη ελάφρυνση του χρέους της, τόσο οι Ευρωπαίοι θα κάνουν χρήση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα με απώτερο στόχο τη χρεοκοπία", καταλήγει το δημοσίευμα του CNN Money.

Θυμηθείτε πως σχολίαζε το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, ο εκδότης της εφημερίδας Το ΧΩΝΙ, Γιώργος Χριστοφορίδης στο απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ:
Πηγή
logioshermes
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ