2013-08-14 20:04:08
Φωτογραφία για Πάτρα: Eπίκεντρο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου το μοναστήρι της Παναγίας Γηροκομήτισσας
Επίκεντρο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου που η εκκλησία μας τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (ένας «θάνατος – θρίαμβος» όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο του εκκλησιαστικού φυλλαδίου «Σωτήρ») στην Πάτρα αποτελεί κάθε χρόνο η ιστορική ανδρική κοινοβιακή μονή της Παναγίας Γηροκομήτισσας όπου ηγούμενος είναι ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών π. Συμεών Χατζής.

Ήδη από το πρωί πλήθος κόσμου συρρέει στην Ιερά Μονή Γηροκομείου στην Πάτρα για να προσκυνήσει και να λάβει ευλογία από την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ενώ την περασμένη Κυριακή 11/8 εψάλησαν παρουσία πλήθους πιστών τα Εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο και έγινε η περιφορά του Επιταφίου της, στον περίβολο του μοναστηριού.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Μονή θα κορυφωθούν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διευκόλυνση του κόσμου τα περισσότερα δρομολόγια της γραμμής 1, των αστικών λεωφορείων θα καταλήγουν σήμερα και αύριο, στου Διάκου, περνώντας φυσικά από το μοναστήρι.


Το φετινό πρόγραμμα της ιεράς πανηγύρεως έχει ως εξής.

- Ώρα 6:00μ.μ. : Μικρός Εσπερινός και Παράκλησις και εν συνεχεία έξοδος μετά λιτανευτικής πομπής της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Γηροκομιτίσσης.

- Ώρα 9:00 μ.μ.: Έναρξη της Ιεράς Αγρυπνίας.

Κατά τον Μέγα Εσπερινό της Εορτής θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα ιερουργήσει και στην Νυκτερινή Θεία Λειτουργία, που θα τελειώσει ώρα 2:15 π.μ. περίπου.

Την Πέμπτη 15/8/2013

- Ώρα 7:15π.μ.: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ατλάντας κ.κ. Αλεξίου, ο οποίος είναι Αχαιός στην καταγωγή.

- Ώρα 7:00μ.μ.: Εσπερινός και Μέγας Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο μετά Θ. Κηρύγματος.

Η Ιερά Μονή Γηροκομείου είναι μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος. Ιδρύθηκε γύρω στον 10ο αιώνα, τότε δηλαδή που εμφανίστηκε ο Μοναχισμός στην κυρίως Ελλάδα.

Η ονομασία της οφείλεται στο ότι, στο χώρο που ιδρύθηκε η Μονή, προϋπήρχε γηροκομείο που διέθετε και Ναό, ή κατ' άλλους στο ότι, όταν οι Μοναχοί ίδρυσαν το Μοναστήρι έκτισαν ταυτόχρονα και συντηρούσαν Γηροκομείο, πράγμα άλλωστε όχι άγνωστο για τα Μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής. Μία όμως παλιά παράδοση, που δέχεται και ο ιστορικός Θωμόπουλος, συνδέει την ίδρυση και το όνομα της Μονής με τον Άγιο Αρτέμιο, τη μεταφορά του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και το υδραγωγείο της πόλεως.

Στον τόπο που είναι κτισμένη η Ι. Μονή κατά την προχριστιανική εποχή υπήρχε ειδωλολατρικός ναός πιθανόν της θεάς Αρτέμιδος. Στον τοίχο της βόρειας πτέρυγας της Μονής (έξω από τα κελιά των μοναχών) υπάρχει εντοιχισμένο τμήμα από κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού του προχριστιανικού ναού.

Το 1204, έτος κατά το οποίο καταλήφθηκε η Πάτρα από τους Φράγκους, βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, γι' αυτό και τα διάφορα ιεροπολεμικά τάγματα της Δύσεως διαπληκτίσθηκαν για την κατάληψή της. Οι Πατέρες της Ι. Μονής εξαναγκάστηκαν υπό των κατακτητών Φράγκων να επιλέξουν μεταξύ της υπακοής στον Πάπα της Ρώμης και της εξορίας. Προτίμησαν αξιεπαίνως το δεύτερο.

Η Μονή υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα και Βασιλική. Υπαγόταν στον Βασιλέα Δεσπότη του Δεσποτάτου του Μυστρά, Παλαιολόγον.

Η Μονή πυρπολήθηκε από τους Τουρκαλβανούς την Μ. Παρασκευή του 1770 (13 Απριλίου) κατά τα Ορλωφικά και την Κυριακή των Βαΐων του 1821 (3 Απριλίου). Στην περίοδο της Εθνεγερσίας έγινε θέατρο πολλών μαχών. Κρίσιμη για την έκβαση του Αγώνα του '21 ήταν η μάχη που κερδήθηκε στην περιοχή της Μονής, την 9η Μαρτίου 1822, από τον Θ. Κολοκοτρώνη, που δίκαια αποδόθηκε σε θαύμα της Παναγίας της Γηροκομήτισσας.

Το 1943 οι Μοναχοί εκδιώχθηκαν από τη Μονή και έφυγαν εξόριστοι για ένα χρόνο στο Παλιομονάστηρο, (Μονή Μπάλα) όπου μετέφεραν με συγκίνηση την Ιερά Εικόνα της Γηροκομμήτισσας και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων.

Το πρώτο Καθολικό της Μονής (ο Ναός) ήταν βυζαντινού ρυθμού με τρούλο και κίονες. Το 1806 κατέπεσε από σεισμό. Μαρμάρινο ανάγλυφο με σταυρούς κ.λ.π., που βρίσκεται εντειχισμένο παρά την κλίμακα της Ι. Μονής, είναι έργο του 9ου ή του 10ου αιώνα.

Ο σημερινός Ναός και τα κελιά κτίσθηκαν από το 1833 ως το 1836. Το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο κατασκευάσθηκε το 1852 από Τήνιο γλύπτη. Στο Ναό φυλάσσεται ο πάνσεπτος θησαυρός της Μονής, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γηροκομητίσσης, σε επιβλητικό μαρμάρινο θρόνο, καθώς και η αξιόλογης τέχνης εικόνα της Παναγίας, που φέρει την επιγραφή "Μήτηρ Θεού, η Αληθινή" (η μόνη διασωζομένη εικόνα με την ονομασία αυτή), η οποία είναι έργο του 14ου αιώνα, καθαρίσθηκε δε και συντηρήθηκε επιμελώς από το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών το 1988-1989.

Η Ι. Μονή από τη φθορά του χρόνου και κυρίως λόγω του καταστρεπτικού σεισμού του έτους 1993 υπέστη μεγάλες ζημιές. Ανακαινίστηκε κατά τα έτη 1995 - 1999.

*Η Ιερά Μονή Γηροκομείου εκτός από την λαμπρή ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, δευτερευόντως πανηγυρίζει και την Τρίτη του Πάσχα καθώς και στα εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου.

Πηγή: Thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ