2013-08-16 12:00:19
Φωτογραφία για Ρωσία: Απαλλάσσονται από τη φορολογία οι νέοι επιχειρηματίες!
Με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας, το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προτείνει να εξαιρεθούν οι νέοι επιχειρηματίες από όλους τους φόρους για διάστημα δύο ετών. Και το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει πράξη από το 2014.

Από τον επόμενο χρόνο, κάθε Ρώσος επιχειρηματίας ο οποίος καταχωρεί για πρώτη φορά την επιχείρησή του θα απαλλάσσεται από όλους τους φόρους για δύο χρόνια. Τη συγκεκριμένη ιδέα ανέθεσε να επεξεργαστούν τα αρμόδια επιτελεία, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβένιεφ. Αυτή έχει καταρχήν εγκριθεί από όλα τα υπουργεία, αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Σεργκέι Μπελιακόφ.

Το μέτρο αυτό είναι η απάντηση στο φαινόμενο της μαζικής εξόδου επιχειρηματιών από τη … νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενδεχομένως στη «μαύρη» οικονομία. Κάτι τέτοιο είχε υποστηρίξει ο συμπροεδρεύων της οργάνωσης «Επιχειρηματική Ρωσία», Αλεξάντρ Γκαλούσκα. Ποια η αιτία αυτού του φαινομένου; Από τις αρχές του έτους διπλασιάστηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να διαγραφούν από τα επιχειρηματικά μητρώα 458.000 άτομα (την 1η Ιουνίου ήταν καταχωρημένοι μόλις 3,5 εκατομμύρια ιδιώτες επιχειρηματίες)
. Την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές είχε ζητήσει επανειλημμένως μια πολύ σημαντική μερίδα της κυβέρνησης, το ονομαζόμενο «κοινωνικό μπλοκ» της. Και ο ίδιος ο Μεντβέντιεφ την είχε υποστηρίξει, παρ’ ότι τόσο η «Επιχειρηματική Ρωσία», όσο και η Ενωση Επιχειρηματιών «Στήριγμα της Ρωσίας», είχαν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να σημάνει πως έως και μισό εκατομμύριο ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έκλειναν.

Πυροσβεστικές παρεμβάσεις  

Όταν λοιπόν εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση το πρόβλημα, μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση έσπευσε κατεπειγόντως να σώσει την κατάσταση, με τη Βουλή μάλιστα να ψηφίζει νόμο για τη μείωση των εισφορών. Αυτό όμως δεν θα ήταν αρκετό, μετά το σοκ που υπέστησαν οι επιχειρηματίες. Επομένως, «χρειαζόταν κάτι πιο δυνατό», συνέχισε ο Γκαλούσκα. Την ιδέα για φορολογικές ελαφρύνσεις πρότεινε το Πανρωσικό Εθνικό Μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, και συγκεντρώθηκαν για την υποστήριξή της 40.000 υπογραφές επιχειρηματιών. Να σημειωθεί, ότι ο Γκαλούσκα είναι συμπροεδρεύων και στο Μέτωπο.

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες πληρώνουν σήμερα φόρους βάσει διαφόρων ειδικών ρυθμίσεων. Υπάρχει το απλουστευμένο σύστημα (6% από τον τζίρο ή το 15% των εσόδων), ο ενοποιημένος φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος προστιθέμενης αξίας, κ.α. Οι κοινωνικές εισφορές καταβάλλονται στο πλαίσιο αυτών των ρυθμίσεων, και θα διατηρηθούν σε κάθε περίπτωση. Σε αυτούς τους νόμους, ως όλα δείχνουν, θα προστεθεί και η απαλλαγή της φορολογίας για τους νέους επιχειρηματίες. Ο κρατικός μηχανισμός βέβαια, θα ελέγχει αυστηρά ώστε να μην υπάρξουν παλιοί επιχειρηματίες που θα εκμεταλλευτούν την συγκυρία και θα εμφανίσουν την επιχείρησή τους ως νέα, προειδοποίησε ο Μπελιακόφ. Προς το παρόν πάντως, η σύσταση των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών γι’ αυτό το σκοπό από το υπουργείο Οικονομικών και την Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία, είναι στα χαρτιά.

Καταστροφή;

Το υπουργείο Οικονομικών δεν προβαίνει -για την ώρα- σε κάποιο σχόλιο όσον αφορά το μέγεθος των χαμένων εσόδων από την εισαγωγή των «διετών φορολογικών διακοπών» για τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρόκειται για μικρά ποσά, αναφέρει ο ειδικός της Ομάδας Οικονομικών Εμπειρογνώμων, Αλεξάντρ Σούσλιν. Όποιο και αν είναι το ύψος τους όμως, το κράτος θα τα θυσιάσει -όπως αναφέρει ο Γκαλούσκα- καθώς θεωρεί ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους επιχειρηματίες, είναι μια «καταστροφή». Να σημειωθεί πως πέρυσι εγκατέλειψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα 3,7 εκ. άτομα. Ένα μέρος από αυτούς φεύγουν γενικά από την αγορά, ενώ ένα άλλο προβαίνει σε σκιώδεις μεθόδους δραστηριότητας, εξηγεί ο Σούσλιν.

Αρχής γενομένης από το 2010, η ούτως ή άλλως μικρή κατηγορία των επιχειρηματιών μειώνεται συστηματικά (βλ. σχέδιο). Ο Γκαλούσκα αναφέρει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι φόροι, καθώς η πτώση ξεκίνησε πριν από την αύξηση των εισφορών. Όπως εξηγεί, στα χρόνια πρίν από την κρίση, η μεγάλη αύξηση των εσόδων κάλυπτε όλες τις διοικητικές δαπάνες ή εκείνες που σχετίζονταν με τη διαφθορά. Το 2009 η αύξηση πάγωσε, ενώ από το 2010 οι δαπάνες των επιχειρηματιών άρχισαν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς.

Η συμβολή των μικρών, ιδιωτικών, μονοπρόσωπων επιχειρηματιών στο ΑΕΠ είναι μόλις 5%, και οι φοροαπαλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά δεν θα επιφέρουν καμία μακροοικονομική επίδραση, προβλέπει η οικονομολόγος του χρηματιστηριακού ομίλου BNP Paribas, Γιούλια Τσεπλιάγιεβα, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα επηρεάσει θετικά το κοινωνικό κλίμα. «Ενώ στη δεκαετία του 1990 το ρωσικό όνειρο ήταν μια προσωπική επιχείρηση, σήμερα, κυριαρχεί η επιδίωξη εύρεσης θέσης στο Δημόσιο». Μεγάλο ρόλο στη μείωση των ιδιωτών επιχειρηματιών έπαιξε και η καχυποψία απέναντί τους από την πλευρά των κρατικών αρχών, πιστεύει ο Γκαλούσκα. Σήμερα όμως, αυτές πιστεύουν ακράδαντα ότι «πρέπει να ξεπλυθεί η ρετσινιά του απατεώνα και του κλέφτη από τους επιχειρηματίες», προσθέτει ο ίδιος.

Παρενέργειες

Η Τσεπλιάεβα πάντως, προειδοποιεί ότι «περιορίζοντας τη νέα φορολογική διευκόλυνση μόνο στους νέους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση δημιουργεί μόνη της μια νέα κατηγορία απατεώνων». Ένας επιχειρηματίας, ο οποίος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα από τη δεκαετία του ΄90, συμμερίζεται την άποψη της. «Οι παλιοί επιχειρηματίες –λέγει- θα καταχωρούν την επιχείρηση σε γνωστούς και συγγενείς. Είναι πάρα πολλοί σήμερα που σκέφτονται ένα σχήμα όπως αυτό». Επίσης, σε μειονεκτική θέση θα βρεθούν και όσοι είχαν ξεκινήσει κάποια δραστηριότητα, δεν τα κατάφεραν, και τώρα θέλουν να δοκιμάσουν ξανά, επισημαίνει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελεγκτικής εταιρίας «Gradient Alpha», Πάβελ Γκαγκάριν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος αναφέρει ότι δημιουργούνται διακρίσεις στην αγορά και δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, σε τι είναι χειρότεροι οι παλιοί επιχειρηματίες. Ο ίδιος προσθέτει ότι τα παράνομα σχήματα θα είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν. Εφόσον υπάρξει η βούληση, τα σχήματα αυτά συνεργασίας μπορούν να διαπιστωθούν, αλλά τότε ποιο είναι το νόημα αυτής της διευκόλυνσης, απορεί, λέγοντας ότι «έτσι δημιουργούμε μια νέα βάση για καχυποψία» απέναντι στον επιχειρηματικό χώρο.

Οι επιχειρηματίες πρέπει απλώς να αφεθούν στην ησυχία τους, να απαλλαγούν από την υποχρέωση να δίνουν επιπλέον απολογισμούς, καθώς και από τη σκληρή επιτήρηση, συμβουλεύει η Τσεπλιάεβα. Ενώ, δεν χρειάζεται να γίνονται και πολλές αλλαγές στη νομοθεσία, επιμένει ο Σούσλιν. Συνοψίζοντας, αναφέρει ότι «δεν είναι το φορολογικό βάρος (το οποίο για τους ιδιώτες επιχειρηματίες είναι σε αρκετά ανθρώπινα πλαίσια) που παγώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία, αλλά το χάος της λήψης φορολογικών αποφάσεων».
rbth logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ