2013-08-17 09:12:09
Φωτογραφία για Πάτρα: Βάζoυν καύσιμα... με το σταγονόμετρο
«Βάλε μου 5 ευρώ βενζίνη». Κάποτε τη συγκεκριμένη φράση την άκουγες από κατόχους δικύκλων, κάθε φορά που περίμεναν στην ουρά των βενζινάδικων. Σήμερα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προσπαθούν με 5 ευρώ να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε μετακίνηση.

Το πράγμα μοιάζει με λογικό τρικ, αφού η βενζίνη δεν... ξεχειλώνει, ούτε είναι ένα είδος το οποίο καλύπτεται με φθηνότερα υποκατάστατα. Απλούστατα: Ο άλλος, τόσα έχει, τόσο βάζει, κι όπου μπορεί να φτάσει.

Ενδεχομένως κάποιοι καταφεύγουν στη «λύση» αυτή για ψυχολογικούς λόγους. Να μην αισθάνονται, δηλαδή, ότι θυσιάζουν τσουχτερό ποσό για μια κατανάλωση. Ας είναι και ζωτική Οπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Αχαΐας, Σπύρος Μαυροειδής:

«Κάποτε οι ιδιοκτήτες μπορούσαν με άνεση να γεμίσουν το ρεζερβουάρ με 20 ευρώ, τώρα περιορίζονται στα 5 ευρώ. Προσπαθούν να καλύψουν τις αναγκαίες μετακινήσεις. Προ ετών το 5ευρω στο ρεζερβουάρ στο ζητούσαν οδηγοί δικύκλων, τώρα το ζητούν οδηγοί αυτοκινήτων».


Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις κοντινές παραλίες, όπως για παράδειγμα η Πλαζ, το Ρίο και ο Αγιος Βασίλειος, που ειδικά εφέτος γνώρισαν ρεκόρ επισκεψιμότητας. Τα σαββατοκύριακα, με δυσκολία οι λουόμενοι κατάφερναν να εξασφαλίσουν μια θέση πάρκινγκ αλλά και μια θέση στην παραλία για να απολαύσουν το μπάνιο τους.

«Οι καλύτερες παραλίες έχουν γίνει η Πλαζ, τα Μποζαΐτικα, όσα δηλαδή αντέχει ο δείκτης της βενζίνης» παρατηρεί ο κ.Μαυροειδής.

Υπάλληλοι πρατηρίων μετέφεραν στην «Π» την εμπειρία τους το τελευταίο δίμηνο: Κάθε ημέρα σχεδόν τα ίδια αυτοκίνητα κατευθύνονται στα πρατήρια και οι οδηγοί τους βάζουν στο ρεζερβουάρ μόλις 5 ευρώ βενζίνη. Τη συμπεριφορά αυτή την αποδίδουν στον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των βενζινάδικων, που τα θεωρούν ως το ενδιάμεσο της διαδρομής που ακολουθούν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα.

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προαποφασίζουν με ακρίβεια τη διαδρομή τους και πολλοί μάλιστα έχουν καταγράψει και το κόστος σε λίτρα βενζίνης.

Επίσης, εκείνο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες είναι και μια αύξηση της τιμής της βενζίνης, παρ' όλο που συνολικά η ζήτηση έχει μειωθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 40%.

«Αυτό είναι ζήτημα διυλιστηρίων. Αν παρακολουθήσετε τις αυξομειώσεις, θα διαπιστώσετε ότι Πάσχα, Χριστούγεννα και γενικότερα σε περιόδους μαζικής μετακίνησης, η τιμή παίρνει την ανιούσα. Δεν ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτό, ούτε αλλάζουν τα περιθώρια κέρδους μας» παρατηρεί ο κ. Μαυροειδής.

Δεν μπορεί, επίσης, κανείς να προβλέψει εάν υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το φράγμα των 1,7 ευρώ ανά λίτρο στην αμόλυβδη, αν και στις τουριστικές περιοχές έχει ήδη ξεπεράσει τα 1,8, όπως για παράδειγμα σε Ιθάκη, Κεφαλλονιά και άλλα νησιά του Ιονίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ-εφημερίδα Πελοπόννησος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΟΚΙΜΕΣ ΜΕ GP3 ΓΙΑ ΤΟΝ KIMI...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΟΚΙΜΕΣ ΜΕ GP3 ΓΙΑ ΤΟΝ KIMI...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ