2013-08-18 14:56:07
Φωτογραφία για Το επικίνδυνο λαγόψαρο έκανε την εμφάνισή του και στα νέρα του Λιβυκού!
Ανησυχία στη νότια Κρήτη από την εμφάνιση του επικίνδυνου λαγόψαρου! Όπως αναφέρει ο συνεργάτης μας Μηνάς Ρασούλης "στην περιοχή της Ιεράπετρας ήδη έχουν κάνει την εμφανίσή τους Το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταμόρφωσαν την τελευταία δεκαετία το Λιβυκό ΠΕΛΑΓΟΣ και ειδικά την περιοχή της Ιεράπετρας αλλά και Σητείας σε... Ινδικό Ωκεανό! Το είδος ψαριού, λαγόψαρο, εμφανίστηκε στα ελληνικά νερά, ένα επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία που όλο και αυξάνονται οι πληθυσμοί του, στις περιοχές της Ιεράπετρας, του Μακρύ Γιαλού Κρήτης, αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και των νήσων του Αιγαίου . Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ειδικά οι ψαράδες μας ανησυχούν περισσότερο λόγω και των μεγάλων καταστροφών που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία των. Πολλά είναι τα παράπονα που δέχομαι καθημερινά και για την αδιαφορία των τοπικών αρχών. Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ
. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά. Στις φωτογραφίες που είναι προσωπικές απεικονίζεται η ανησυχία των φίλων μου και ειδικά του ξαδέλφου μου Γ.Ν που πρόλαβε να φωτογραφίσει τα επικίνδυνα ψάρια ενώ μας έχουν πλησιάσει στην ακτή του Λυβικού"

Θυμίζουμε ότι το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.

Τοο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε αμέσως όλες τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τους συνδέσμους ιχθυεμπόρων και ιχθυοπωλών, ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους διακινητές αλιευμάτων και τα μέλη τους.

Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δυο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος (σχετική φωτογραφία). Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας (Tetraodontidae) έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά. Σε περίπτωση που εντοπιστούν τα παραπάνω είδη θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Διεύθυνση Αλιείας κλπ).
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ