2013-08-21 08:16:29
Φωτογραφία για ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση διακοπή κάθε διαδικασίας απολύσεων πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση διακοπή κάθε διαδικασίας απολύσεων πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που δεν είναι μόνο αυθαίρετες και χωρίς κριτήρια, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων μονάδων και υπηρεσιών

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και Μέλη του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο. Θοδωρής Δρίτσας, Α΄Πειραιά και Νησιών, Γιώργος Βαρεμένος, Αιτωλοακαρνανίας, Αγνή Καλογερή, Σάμου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Αχαϊας κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και αναφορά... προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τις οποίες ζητούν να μην υπογραφεί καμία απόλυση πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι επίκεινται απολύσεις πολιτικών υπαλλήλων με υψηλά μορφωτικά και επαγγελματικά προσόντα, οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες και υπηρεσίες υποστελεχωμένες εδώ και χρόνια
. Αποτέλεσμα των απολύσεων αυτών θα είναι η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων μονάδων και υπηρεσιών, όπως είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ), ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας, η 131 Σμηναρχία  Μάχης στο Άκτιο (FOB Aκτίου), το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ), υπηρεσίες στρατιωτικών νοσοκομείων και άλλες.

Το ανησυχητικότερο είναι ότι μετά την θέση σε ισχύ της «τροπολογίας Μητσοτάκη» για την τροποποίηση των Οργανισμών φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, οι απολύσεις αυτές είναι εξαιρετικά πιθανό να συνοδεύονται από καταργήσεις οργανικών θέσεων σε μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων συλλογικών οργάνων των Γενικών Επιτελείων !

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μην υπογραφεί καμία απόλυση, να αποκατασταθεί άμεσα η εργασιακή ειρήνη και ασφάλεια του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να συγκληθεί η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερωθεί από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη κατάργηση οργανικών θέσεων και για οποιαδήποτε απόλυση έστω και ενός εργαζόμενου.

Το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης και της αναφοράς, στο οποίο περιέχεται αναλυτική τεκμηρίωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, επισυνάπτονται.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/8/2013

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Άδικες οι απολύσεις πολιτικών υπαλλήλων εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ταυτόχρονα καταστροφικές για την εύρυθμη λειτουργία σημαντικών Μονάδων και Υπηρεσιών

----------------------------------------------

Έντονη ανησυχία προξενεί στο Πολιτικό Προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η επικείμενη απόλυση περίπου 400 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΣΕΙΔΑΧ). Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου 2013 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΠΟΕ – ΥΕΘΑ) η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αθετεί τις δεσμεύσεις της, διαψεύδει τον ίδιο της τον εαυτό και υπό την πίεση της Τρόικας ετοιμάζεται να υπογράψει ομαδικές απολύσεις εργαζομένων που έχουν υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και η αιφνίδια απομάκρυνσή τους γκρεμίζει παραγωγικές μονάδες και υπηρεσίες, που προσφέρουν πολύτιμο έργο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ πολλών άλλων, που τεκμηριώνουν τα παραπάνω, είναι τα ακόλουθα:

(α) με βάση στοιχεία του έτους 2011 τα οποία προέκυψαν κατά την εφαρμογή του μνημονιακού και κοινωνικά άδικου Νόμου 4024/2011, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απασχολούνται ως ΣΕΙΔΑΧ σε Γενικά Επιτελεία 28 άτομα κατηγορίας ΠΕ ειδικού επιστημονικού προσωπικού και στην ΕΜΥ 12 άτομα κατηγορίας ΠΕ μετεωρολόγων, πληροφορικής – μηχανικών και πληροφορικής. Πρόκειται για εργαζόμενους με υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, των οποίων η απομάκρυνση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανένα απολύτως κριτήριο.

(β) σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των εργαζομένων στον τοπικό Τύπο, στην 131 Σμηναρχία Μάχης (131 ΣΜ) στο Άκτιο (FOB Ακτίου), «οι 38 υπάλληλοι που απομακρύνονται απασχολούνται κυρίως στον τομέα της πυρασφάλειας ενώ, όπως καταγγέλλουν, στο Άκτιο αυτή τη στιγμή απασχολούνται 27 συμβασιούχοι οι οποίοι προσελήφθησαν για την ενίσχυση του αεροδρομίου, συνεπώς δεν μπορούν να θεωρούνται οι ίδιοι πλεονάζον προσωπικό». Για τη συμβολή του προσωπικού στην εύρυθμη λειτουργία του FOB Ακτίου ο τότε Διοικητής διατύπωσε με το Φ.200/ΑΔ.166/985/Σ.427/26-3-2010 έγγραφό του την άποψη ότι «...το προσωπικό ειδικότητας πυροσβεστών και οδηγών ειδικών οχημάτων (πυροσβεστικών) έχει περατώσει την εκπαίδευση στα προβλεπόμενα σχολεία, σε όλους τους τύπους αεροσκαφών που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και σε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν την 131 ΣΜ, σε ό,τι αφορά την πυρόσβεση, διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών...», ενώ «η δαπάνη που θα προκληθεί από την ανανέωση των συμβάσεων για ένα (1) έτος ανέρχεται στο ποσό των 680.000 ΕΥΡΩ περίπου και θα βαρύνει αποκλειστικά πιστώσεις ΝΑΤΟ. Σε αντίθετη περίπτωση....υπολογίζεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ποσού 400.000 ΕΥΡΩ περίπου ετησίως από πιστώσεις εθνικές...» και κατά συνέπεια «...οι υποχρεώσεις της Μονάδας....καθιστούν απαραίτητη την ανανέωση της σύμβασης των εν λόγω υπαλλήλων καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες...». Είναι πρόδηλο ότι κανένα κριτήριο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού.

(γ) όπως κατήγγειλε στις 31 Ιουλίου 2013 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Πολεμικού Ναυτικού, στο Πολεμικό Ναυτικό εργάζονται 165 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και συγκεκριμένα τεχνικοί ΤΕ και ΔΕ κατηγορίας με εξειδικεύσεις που στελεχώνουν τα πιο κρίσιμα συνεργεία των Ναυστάθμων και του Στρατηγείου Ανατολικής Μεσογείου, 29 μηχανικοί ΠΕ υδρογράφοι - ειδικοί επιστήμονες, 2 ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, 7 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό, 5 Οδηγοί βαρέων αυτοκινήτων, 3 Διοικητικοί και 15 Εργάτες και Καθαρίστριες. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για προσωπικό με ειδικότητες και τεχνική εξειδίκευση απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η ομαλή λειτουργία του οποίου έχει ήδη διαταραχθεί από τις ήδη επελθούσες μειώσεις του προσωπικού του με αποτέλεσμα την επέλαση των υπεργολάβων και την αύξηση του κόστους συντήρησης των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού.

(δ) σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα στις αποφάσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνονται ακόμα και ειδικότητες που συμβάλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα μεταξύ άλλων και η ειδικότητα του ακτινοφυσικού.

(ε) με βάση στοιχεία του έτους 2011, οι οργανικές θέσεις πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι υποστελεχωμένες σε ποσοστό που πλησιάζει το 60%. Προφανώς αυτό το σημαντικό ποσοστό υποστελέχωσης οδήγησε τον σημερινό Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να απευθύνει προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας του το με στοιχεία Φ.470.1/64/465/Σ.114/11-4-2012 έγγραφο με το οποίο ζητούσε την πρόσληψη συνολικά 643 ατόμων (246 στο ΓΕΣ, 126 στο ΓΕΝ, 235 στο ΓΕΑ, 2 στο ΜΤΣ, 29 στο ΝΙΜΙΤΣ και 5 στον ΑΟΟΑ), ενέργεια που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την σημερινή επιλογή της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να απολύσει εργαζόμενους.

Το ποσοστό αυτό υποστελέχωσης, έχει ήδη οδηγήσει επικεφαλής Μονάδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ζητήσουν την ενίσχυσή τους με προσωπικό και όχι την απομάκρυνσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το Φ.470/3/959/Σ.188/12-3-2012 έγγραφό του προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού ο τότε Διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας επεσήμαινε «...την αναγκαιότητα ύπαρξης και απασχόλησης στο ΤΕΘΑ ικανού προσωπικού μακράς πνοής και όχι ευκαιριακών προσωρινών λύσεων...»

Από τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται ότι αφενός στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει προσωπικό «χαμηλών προσόντων», αφετέρου ότι δεν τίθεται κανένα θέμα «πλεονάζοντος προσωπικού», το οποίο να δικαιολογεί οποιαδήποτε απομάκρυνση εργαζομένων. Αντίθετα, είναι απαραίτητη η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων και η εξασφάλιση της εργασιακής ασφάλειας και ειρήνης του προσωπικού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Ποιά είναι η σημερινή κατανομή του μόνιμου προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με σχέση εργασίας αφενός μεν δημοσίου, αφετέρου δε ιδιωτικού δικαίου ανά κατηγορία και κλάδο για το κάθε ένα από τα Γενικά Επιτελεία και τον κάθε έναν από τους εποπτευόμενους φορείς;

2) Ποιός ήταν ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που απομακρύνθηκαν λόγω εφεδρείας ή συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2011; Πόσοι μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) απομακρύνθηκαν λόγω επιβολής πειθαρχικής ποινής προσωρινής ή οριστικής παύσης μετά την 1.1.2011; Ποιός ήταν ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) που προσλήφθηκαν μετά την 1.1.2011;

3) Αξιολογήθηκαν πράγματι και με ποιά κριτήρια οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Τεκμηριώνονται κριτήρια με βάση τα οποία αποφασίζεται η απομάκρυνσή τους; Για ποιό λόγο μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το μοναδικό Υπουργείο στο οποίο οι απολύσεις διενεργούνται με βάση το είδος της εργασιακής σχέσης (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) και όχι την ποιότητα των επαγγελματικών προσόντων;

4) Με βάση ποιά συγκεκριμένα κριτήρια τίθεται σε διαθεσιμότητα επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό με υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και πολύτιμη εργασιακή εμπειρία όταν μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή των εργαζομένων στην 131 Σμηναρχία Μάχης στο Άκτιο, ενδεχόμενη απόλυσή τους δεν θα σήμαινε, καν, δημοσιονομικό όφελος, ενώ ενδεχόμενη μετάταξή τους θα σήμαινε, αντιθέτως, δημοσιονομική επιβάρυνση;

5) Έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη των Ανώτατων κατά Κλάδο Συμβουλίων για την απομάκρυνση των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου; Έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου για την κατάργηση θέσεων τεχνικών με την υψηλότερη διαβάθμιση  στο «συνεργείο Κρύπτο» του Ναυστάθμου Σαλαμίνας;  Πως θα καλυφθούν τα κενά στους Ναυστάθμους και στα επισκευαστικά κέντρα του Στρατού και της Αεροπορίας; Εγγυάται ότι το κενό που θα δημιουργηθεί δεν θα καλυφθεί με την γνωστή μέθοδο των υψηλού κόστους υπεργολαβιών;

6) Σε ποιά άλλα Υπουργεία και σε ποιές ειδικότητες μπορεί να «μετακινηθεί» προσωπικό ειδικευμένο σε οπλικά συστήματα και μέσα;

7) Έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί ομαδικών απολύσεων;

8) Προτίθεται να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε διαδικασία απόλυσης εργαζομένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας

Γιώργος Βαρεμένος

Αγνή Καλογερή

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους Υπουργούς

-Οικονομικών

-Εθνικής Άμυνας

-Εσωτερικών

-Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Θοδωρής Δρίτσας, Α΄ Πειραιά και Νησιών, Γιώργος Βαρεμένος, Αιτωλοακαρνανίας, Αγνή Καλογερή, Σάμου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Αχαϊας  κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το με αριθμό πρωτοκόλλου 14/2013 δελτίο τύπου του Συλλόγου Μετεωρολόγων Υπαλλήλων ΕΜΥ σχετικά με την «διαθεσιμότητα» εργαζομένων στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), την από 4.8.2013 ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ) σχετικά με αυθαίρετες, παράνομες και πραξικοπηματικές διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το από 12/8/2013 δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων Πολεμικού Ναυτικού σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων του Πολεμικού Ναυτικού και το υπ΄αριθμ. 1678 -  31 / ΙΟΥΛΙΟΥ / 2013 υπόμνημα του ιδίου Συνδέσμου προς τον Πρωθυπουργό για το ίδιο θέμα.

                                                      Αθήνα, 20.8.2013

Οι καταθέτοντες  βουλευτές                                                                                          ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ

  ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ

            ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

                        Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.

                       ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1981

            ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ  318 ΕΙΔ.2919/3-3-82

                              www.poeidd.gr

ΧΑΛΚΟΝΔΥΛΗ 13 (5Ος ΟΡΟΦΟΣ)                    ΤΗΛ.:  210 52 25 158

                                                                                                                                           210 52 27 2 37

    104 32   ΑΘΗΝΑ                            ΦΑΞ :  210 52 26 705

                                Email: [email protected]

                                        ΑΘΗΝΑ,  04.08.2013

ΠΡΟΣ : κ. Δ. Αβραμόπουλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

            κα. Φ. Γεννηματά Αναπληρώτρια Υπουργό Εθνικής Άμυνας

       κ. Α. Οικονόμου Ειδικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

ΚΟΙΝ:   κκ. Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων

    Θέμα: Aυθαίρετες, παράνομες και πραξικοπηματικές διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

   

Η ανεπίσημη γνωστοποίηση της λίστας διαθεσιμοτήτων των υπαλλήλων του Πολιτικού Προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις πρακτικές προχειρότητας και αυθαιρεσιών που ακολουθήθηκαν και την στοχευμένη προσπάθεια αφανισμού μιας ολόκληρης κατηγορίας εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, αυτής των Ι.Δ.Α.Χ. υπαλλήλων, ανεξαρτήτως ειδικότητας, παραγωγικότητας, χρησιμότητας, σπουδαιότητας παρεχομένου έργου, εργασιακής συμπεριφοράς, τυπικών προσόντων, ετών προϋπηρεσίας και τομέα στον οποίο εργάζονται.

Αναρωτιόμαστε ποιες είναι οι επιδιώξεις της ηγεσίας του Υπουργείου με την επιλογή όλου του Ι.Δ.Α.Χ. προσωπικού για διαθεσιμότητα; Μήπως μικροπολιτικές πελατειακές λογικές που μας οδήγησαν σαν Χώρα στο χείλος της καταστροφής; Γιατί σίγουρα τα κριτήρια δεν είναι η προσφορά, οι ικανότητες και οι δυνατότητες των εν λόγω εργαζομένων, ούτε συνολικά οι ανάγκες του Υπουργείου.

Σημειώνεται ότι στις λίστες διαθεσιμότητας του ΥΠΕΘΑ συμπεριλήφθηκε αυθαίρετα το σύνολο των Ι.Δ.Α.Χ. υπαλλήλων του Υπουργείου (371 εργαζόμενοι), χωρίς καμία λογική εκσυχρονισμού των επιμέρους Υπηρεσιών ή περιστολής δαπανών, δεδομένου ότι είναι χαμηλόμισθοι. Η συντριπτική πλειοψηφία δε των Υπαλλήλων αυτών είναι είτε επιστήμονες κάτοχοι διδακτορικών ή μεταπτυχιακών διπλωμάτων, είτε εξειδικευμένοι τεχνικοί με πολύτιμη εμπειρία στο αντικείμενο τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που ελέγχονται από το ΑΣΕΠ, χωρίς κανένα πειθαρχικό παράπτωμα στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Θεωρούμε, ότι η σύνταξη  της σχετική λίστας διαθεσιμοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις προβλέψεις του άρθρου 90 του Ν.4172/2013 και της σχετικής απόφασης του  Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο, οι μόνοι τρόποι για να τεθούν σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι, χωρίς αξιολόγηση, είναι να κριθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς ότι καταργείται ολόκληρη ειδικότητα ή κλάδος ή η Υπηρεσία στην οποία εργάζονται.

Στο ΥΠΕΘΑ επομένως, καταστρατηγήθηκε ο Νόμος και οδηγούνται οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, χωρίς να καταργηθούν συνολικά οι ειδικότητές τους, με μοναδικό αυθαίρετο κριτήριο ότι είναι Ι.Δ.Α.Χ. αορίστου χρόνου. Μια πρακτική που, σημειωτέον, κανένα άλλο Υπουργείο δε συμμερίστηκε.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να πράξει τα αυτονόητα, αποσύροντας άμεσα την λίστα της ντροπής και να σταματήσει εδώ η αυθαιρεσία και ο σφαγιασμός των Υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ.  που συντελείται με τρόπο Αντισυνταγματικό εξυπηρετώντας ένα και μόνο στόχο, αυτό των  αριθμητικών απολύσεων, οδηγώντας εκατοντάδες οικογένειες στον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ZAXAΡΑΚΗΣ Νίκος                                                       ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ Σπύρος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ                                                                                                                             ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ  ΝΑΥΤΙΚΟΥ                                                                  ΤΜΗΜΑ  Γ.Σ.Ε.Ε  & Ε.Κ.Π

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ     12 / 08 / 2013

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό στο ΥΠ.ΕΘ.Α , στην προσπάθεια να καλυφθεί ο μαγικός  αριθμός  των 500 εργαζομένων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα χωρίς αξιολόγηση , χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε τα προσόντα, ιδιαιτερότητες , εξειδικεύσεις των εργαζομένων αλλά ούτε και οι λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών :  Με τον προσφιλή οριζόντιο τρόπο αποφάσισαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα  το σύνολο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου .                                                                                              Στην συντριπτική του πλειοψηφία το προσωπικό αυτό είναι επιστήμονες , μηχανικοί , τεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων σε επικοινωνίες , οπλικά συστήματα , κ.λπ. Οι συνέπειες αυτής της οριζόντιας επιλογής θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα: ακόμα κι αν άμεσα αντικατασταθούν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι , θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου οι αντικαταστάτες τους να ειδικευτούν και φυσικά θα δαπανηθούν πολλά εκατομμύρια τόσο για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες  επισκευής και συντήρησης όσο και να εκπαιδευθεί το νέο προσωπικό .

Στο διάστημα αυτό η ετοιμότητα – διαθεσιμότητα του υλικού θα μειωθεί έτι περαιτέρω.                                                                                                       

Η οριζόντια αυτή ενέργεια προκρίθηκε  προφανώς για να περισώσει άλλες εργασιακές ομάδες με χαμηλά προσόντα και ημιπαράνομους τρόπους πρόσληψης .                                                                                                            

Είναι όμως απορίας άξιον πως εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης οικονομικής αλλά και ευρύτατων ανακατατάξεων στην περιοχή ,  επιχειρούν να διαλύσουν τον ευαίσθητο χώρο της άμυνας , να τον απογυμνώσουν από απαραίτητο προσωπικό, ενώ την ίδια στιγμή οι συναρμόδιοι υπουργοί και άλλοι επαΐοντες  πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο συντασσόμενοι στην ανάγκη της διάσωσης των δικών τους παιδιών .                                                                                                                  Για ό,τι επακολουθήσει κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε , έχουμε ενημερώσει με όλους τους τρόπους την πολιτική ηγεσία του τόπου και των συναρμόδιων Υπουργείων .    

Ο πρόεδρος Νικόλαος  Μ. Τηλιακός   τηλ. εποικ. 6936774819  email : [email protected]    

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ                                                                                                                             ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ  ΝΑΥΤΙΚΟΥ                                                                  ΤΜΗΜΑ  Γ.Σ.Ε.Ε  & Ε.Κ.Π                                                                                                                   ΕΔΡΑ : ΟΜΗΡ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19  τ.κ  185 31  ΠΕΙΡΑΙΑΣ                                                ΤΗΛ.-ΦΑΞ.  210 4175979                                                                                                                                                                                            ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦ. ΠΡΩΤ. ΠΕΙΡΑΙΑ  869/53  Α.Μ  1298

Αριθμ. Πρωτ.  1678 -  31 / ΙΟΥΛΙΟΥ / 2013    

ΠΡΟΣ : ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  κ. Α. ΣΑΜΑΡΑ

            ΥΠΟΥΡΓΟ  ΔΙΟΙΚ. ΜΕΤΑΡ. & ΗΛΕΚΤ. ΔΙΑΚΥΒ.  κ.  Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κοιν. : ΥΠ.ΕΘ.Α  - Αν. ΥΠ.ΕΘ.Α -  ΥΦ.ΕΘ.Α  - Ειδικό Γραμματέα ΥΠ.ΕΘ.Α Α/ΓΕΕΘΑ -  Α/ΓΕΣ -  Α/ΓΕΝ  – Α/ΓΕΑ   

       Κύριε Πρωθυπουργέ  , επιχειρούμε να σας ενημερώσουμε  για την κατάσταση στo Υπουργείο  Εθνικής  Άμυνας  . Είμαστε εργαζόμενοι με Σχέση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου  στο Πολεμικό Ναυτικό , προσωπικό που στο σύνολο του είναι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και  των εκπαιδευτικών βαθμίδων καθώς και ειδικοί επιστήμονες  .

     Στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας αποφασίστηκε να ενταχθούν 500 εργαζόμενοι από το ΥΠ.ΕΘ.Α  κατόπιν αξιολόγησης . Αντί όμως της  αξιολόγησης – η διενέργεια της οποίας ήταν και δικό μας πάγιο αίτημα- ενημερωθήκαμε από τον κ. ειδικό Γραμματέα πως θα καταργηθεί το σύνολο των θέσεων του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου , που είναι περίπου 370 εργαζόμενοι (165 στο πολεμικό ναυτικό 120 στην πολεμική αεροπορία και 85 στον στρατό ξηράς ) χωρίς αξιολόγηση και χωρίς κριτήρια, αντίθετα σε όσα περί του αντιθέτου διαβεβαίωνε ο Υπουργός Εσωτερικών . Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα του μέτρου αυτού για τους κάτωθι λόγους  

α) Γιατί εξαιρείται το προσωπικό ΣΕΙΔΑΧ από την διαδικασία της αξιολόγησης προκειμένου να επιλεχθούν οι ικανότεροι .

β)  Γιατί τίθεται σε διαθεσιμότητα επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που έχει εκπαιδευθεί με πολύ υψηλό κόστος και  δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί τουλάχιστον άμεσα .

γ) Πως θα καλυφθούν τα κενά στους Ναυστάθμους και στα επισκευαστικά κέντρα του Στρατού και της Αεροπορίας (με τεχνικούς ενδεχομένως από άλλα υπουργεία ή από προσλήψεις , που όμως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προσαρμογής και εκπαίδευσης ) .

δ) Σε τι άραγε εξυπηρετεί η μετακίνηση τεχνικού προσωπικού ειδικευμένου σε οπλικά συστήματα , ενσύρματες και ασύρματες επικοινωνίες και τόσες άλλες ιδιαίτερες ειδικότητες σε άλλα υπουργεία.

ε) Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος όταν από την επόμενη κιόλας ημέρα οι εργασίες αυτές θα ανατίθενται σε εργολάβους ή θα αποστέλλονται στο εξωτερικό στις κατασκευάστριες εταιρίες με πολλαπλάσιο κόστος .

στ) Πως καταργούνται θέσεις τεχνικών με την υψηλότερη διαβάθμιση  όπως στο συνεργείο Κρύπτο του Ν.Σ  κ.α. (στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μόνο δύο εργαζόμενοι ΣΕΙΔΑΧ ) .

Τέλος, μετά και την αξιολόγηση των δομών του ΥΠ.ΕΘ.Α  προέκυψε πως είναι υποστελεχομένες όλες οι μονάδες σε ποσοστό 52% . Αν παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο να φύγουν εργαζόμενοι από το ΥΠ.ΕΘ.Α ,   ας επιλεχθούν οι έχοντες τα λιγότερα προσόντα . Η διαδικασία αυτή που ακολουθήθηκε στο ΥΠ.ΕΘ.Α - σε αντίθεση με άλλα Υπουργεία που θέτουν σε αξιολόγηση το σύνολό του προσωπικού - δεν προάγει το ΥΠ.ΕΘ.Α , αντιθέτως  αποδιοργανώνει τις τεχνικές υπηρεσίες , αυξάνει το κόστος επισκευών , μειώνει την ετοιμότητα των όπλων και κυρίως καταρρακώνει κάθε έννοια αξιοκρατίας . Τα πανάκριβα οπλικά συστήματα για να λειτουργούν και να είναι αξιόπιστα την κρίσιμη χρονική στιγμή είναι απαραίτητο να συντηρούνται , να επισκευάζονται και να περνούν από μια σειρά life tests σε τακτά χρονικά διαστήματα (διαφορετικά καθίστανται όχι απλά αναξιόπιστα αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και επικίνδυνα για όσους τα χειρίζονται ) :  είναι δεδομένο πως  η αδυναμία του τομέα της τεχνικής υποστήριξης εκμηδενίζει τόσο τη μαχητική αξία του οπλικού συστήματος , όσο και την επένδυση που προηγήθηκε .

Παρακαλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να επανεξετάσετε τις διαδικασίες αυτές .       

Μετά τιμής       

Νικόλαος  Μικέ  Τηλιακός    Πρόεδρος  Π.Σ.Ε.Π.Ν  .                                                                                                      Τηλέφωνα  επικοινωνίας .  κιν. 6936774819  - οικ. 2108649752 – εργ. ΝΣ/ΔΤ  2104648550    E – mail  : [email protected]          
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ηθική του Learjet... !!!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ηθική του Learjet... !!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ