2013-08-23 09:53:05
Φωτογραφία για Μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ ζητά η Υεμένη
Η κυβέρνηση της Υεμένης ζήτησε από αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να της προμηθεύσει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο της προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την απειλή που δημιουργεί η δράση του βραχίονα της αλ Κάιντα στη χώρα αυτή, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι.

Σύμφωνα με το κρατικό υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων SABA, ο Χάντι είπε επίσης, μιλώντας σε δοκίμους αξιωματικούς της αστυνομίας, ότι 40 μέλη της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έχουν σκοτωθεί στις πιο πρόσφατες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πολεμά τους ισλαμιστές ωσότου εγκαταλείψουν τα όπλα.

Ο Χάντι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2011, έπειτα από μια πολύμηνη πολιτική κρίση που εξανάγκασε τον προκάτοχό του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ εντέλει να παραιτηθεί, είχε προκαλέσει οργή σε πολλούς πολίτες της χώρας του πέρυσι προσφέροντας εν λευκώ την υποστήριξή του στις αμφιλεγόμενες επιδρομές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αυξηθεί επί των ημερών του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Η ομιλία του Χάντι έγινε μερικές ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες απέσυραν το διπλωματικό τους προσωπικό από την Υεμένη και έκλεισαν τις αποστολές τους λόγω πληροφοριών περί μιας απειλής για τρομοκρατικές ενέργειες.

"Τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τα οποία διεξάγουν επιχειρήσεις αποτελούν μέρος της συνεργασίας ανάμεσα σε εμάς και τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Χάντι στους δοκίμους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σαναά επιτρέπει στις ΗΠΑ να διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις στο έδαφος της Υεμένης διότι η χώρα δεν διαθέτει την τεχνολογία για να εκτελεί "τέτοιες στρατιωτικές αποστολές ακριβείας".

"Έχω συζητήσει το θέμα της βοήθειας για να αποκτήσουμε αυτή την τεχνολογία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ", είπε ο Χάντι, σύμφωνα με το SABA, και πρόσθεσε ότι ο υεμενίτικος στρατός είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τέτοια αεροσκάφη.

Ο υεμενίτικος στρατός —με την υποστήριξη των ΗΠΑ— απώθησε τους μαχητές της αλ Κάιντα και συμμάχους τους από τα προπύργιά τους, τις περιοχές τις οποίες είχαν καταλάβει κατά την διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης εναντίον της διακυβέρνησης από τον Σάλεχ. Έκτοτε όμως οι εξτρεμιστές έχουν ανασυγκροτηθεί και έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων και εγκαταστάσεων.

"Θα τους καταδιώξουμε ώσπου να επιδιώξουν την ειρήνη, να εγκαταλείψουν τα όπλα, να βρουν τα λογικά τους, να γίνουν πολίτες της Υεμένης κι όχι εχθροί της Υεμένης και κλωτσήσουν εκτός της χώρας τους ξένους οι οποίοι διαπράττουν αυτές τις στρατιωτικές επιθέσεις μαζί τους", ανέφερε ο Χάντι.

Ο πρόεδρος της Υεμένης υπερασπίστηκε τη χρήση αυτού του είδους αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι είναι ακριβέστερα από άλλες μεθόδους. Υποστήριξε ότι ένα πλήγμα που είχε γίνει το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες πολίτες στην επαρχία Αμπιάν πραγματοποιήθηκε με έναν πύραυλο Κρουζ και δεν αποτελούσε επιδρομή μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση στη Σαναά ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ένα σχέδιο της αλ Κάιντα για την κατάληψη δύο τερματικών σταθμών για την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και της πρωτεύουσας μιας επαρχίας.

Το να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη φτωχή Υεμένη, ένα τα ασθενέστερα οικονομικώς αραβικά κράτη το οποίο συνορεύει με την πλούσια Σαουδική Αραβία, αποτελεί επιδίωξη της Ουάσινγκτον, αλλά και του Ριάντ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ