2013-08-23 12:26:03
Φωτογραφία για Προσούτο οι Ιταλοί ... απάκι εμείς!
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο προπάππους Γιώργος Κασσάκης του Εμμ. ερχόμενος από το οροπέδιο Λασιθίου, στο χωριό Γαλατάς του δήμου Πεδιάδας, έχει μαζί του γνήσιες κρητικές παραδοσιακές συνταγές για την παρασκευή λουκάνικων αλλά και κομματιών του χοίρου, το γνωστό απάκι της Κρήτης, τα οποία ξεκινά να πουλά σε πανηγύρια στα γύρω χωριά.

Ο παππούς Εμμανουήλ Κασσάκης του Γεωργίου

Τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια ο παππούς Εμμανουήλ Κασσάκης του Γεωργίου συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Ξεκινά να διακινεί τα προϊόντα, όμως σε ολόκληρο το Ν. Ηρακλείου και όχι μόνο.

Όταν ο παππούς θα φύγει από τη ζωή, ο γιος του Γιώργος Κασσάκης του Εμμ., αν και δάσκαλος στο επάγγελμα, θα συνεχίζει να φτιάχνει λουκάνικα και απάκι, κάθε απόγευμα με την ίδια συνταγή διότι δεν μπορούσε να αφήσει και τους πελάτες που είχε ο πατέρας του. Το πρωί ήταν δάσκαλος και το απόγευμα αλλαντοποιός!


Από τους πελάτες, η πώληση συνεχιζόταν πόρτα –πόρτα και μετά στα συνοικιακά καταστήματα. Η αυξημένη ζήτηση τον οδήγησε στην κατασκευή μόνιμου κτηρίου το 1999, με σύγχρονες υγειονομικές προδιαγραφές.

Όλη αυτή την ιστορία δεν μπορούσε να παραμερίσει η νέα γενιά. απακι κρητη επιχείρηση Αφοι Κασσάκη Μανώλης Κασσάκης

Ο δάσκαλος Γιώργος Κασσάκης

Έτσι ο γιος του δασκάλου, ο Εμμανουήλ Κασσάκης του Γ, θα αποφασίσει να σπουδάσει και να συνεχίσει συνειδητά ότι είχε αρχίσει από τις προηγούμενες γενιές.

Πτυχιούχος του Γεωπονικού πανεπιστημίου Θεσ/νίκης στον τομέα Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων δεν αγγίζει την παράδοση αλλά προσαρμόζει όλες τις συνταγές στο πρότυπο των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών, περιορίζοντας το έντονο ξύδι και τα μπαχαρικά, ενώ δεν υπάρχει και λίπος αλλά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

“Η οικογένεια μας ξεκίνησε να ασχολείται με την παρασκευή αλλαντικών από όταν κάθε σπίτι είχε ένα χοίρο που τον έσφαζε κάθε Χριστούγεννα. Το μισό τον κρατούσαν και τον άλλο μισό των διέθεταν για εμπορικούς λόγους.

Δεν υπήρχαν ψυγεία για να αποθηκευθούν οι τροφές. Το ξύδι, το αλάτι ήταν ένας τρόπος συντήρησης του κρέατος. Κάπως έτσι προέκυψε και το παραδοσιακό απάκι και το ξυδάτο λουκάνικο .

Εμείς έχουμε τη δική μας συνταγή την οποία δεν αλλοιώνουμε. Όμως κάθε γενιά, την προσαρμόζει, σύμφωνα με τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και τα πρότυπα της εποχής. Τα προϊόντα μας δεν περιέχουν συντηρητικά και λίπος, αλλά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», είπε στο MadeinCreta o κ. Μανώλης Κασσάκης, ο οποίος βέβαια τονίζει ότι το απάκι θα μπορούσε να έχει τη φήμη που έχει το προσούτο των Ιταλών.

Το 2008 η εταιρεία έκανε πλήρη ανακαίνιση και εξασφάλισε έγγραφα πιστοποίησης, ενώ και οι κωδικοί των τροφίμων από δύο έγιναν 9 και σύντομα 10!

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ