2013-08-26 11:04:48
Φωτογραφία για Μα γιατί δεν φορολογούνται τα… μπαλκόνια;
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

Αμέσως μετά την Οκτωβριανή επανάσταση των μπολσεβίκων στη Ρωσία – το 1917 – κρατικοποιήθηκαν όλες οι επιχειρήσεις και τα μέσα παραγωγής. Λίγους μήνες μετά οι Ρώσοι πολίτες στεγάζονταν στα… σπίτια τους, που είχαν την ιδιοκτησία πριν την κομμουνιστική επανάσταση.  Αυτό, όμως, ήταν ανεπίτρεπτο για την σοβιετική ιδεολογία. Έπρεπε λοιπόν όλες οι ιδιοκτησίες να γίνουν κρατικές, αν και δεν εφαρμόστηκε η ψυχρή δήμευση των ακινήτων υπέρ του κράτους, ούτε βαφτίστηκαν «λαική περιουσία», για να χρησιμοποιήσουμε και τους ανάλογους επαναστατικούς όρους Ο  »πατερούλης» Λένιν ακολούθησε έναν καλύτερο τρόπο δήμευσης της περιουσίας των ανθρώπων. Επέβαλε υψηλή …φορολογία στο πενταπλάσιο ή και στο δεκαπλάσιο της αξίας των σπιτιών. Όποιος δεν είχε να πληρώσει,  απλά έχανε την ιδιοκτησία του. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που υπήρξε δήμευση περιουσιών μέσω …φορολογίας.


Το αμέσως επόμενο ιστορικό ακόλουθο συνέβη στην Τουρκία, μετά τα πογκρόμ κατά της Ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη το 1954.Την επόμενη χρονιά το Τουρκικό κράτος επέβαλε φορολογία στα ακίνητα των Ελλήνων στη διπλάσια τιμή από την εμπορική αξία τους. Οι Έλληνες που ζούσαν στην Τουρκία παράτησαν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους στο Τουρκικό κράτος και ήρθαν για πάντα στην πατρίδα.

Μα γιατί σας τα λέω όλα αυτά και τι σχέση έχουν με τη σημερινή εποχή; Έχουν, διότι σήμερα επιχειρείται  για τρίτη φορά στην ιστορία, μέσω της υψηλής φορολογίας,

δήμευση ακινήτων!

Φόρος 12% επί των μεταβιβάσεων (ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη), έκτακτο τέλος (αυτό που δεν είναι έκτακτο γιατί μονιμοποιήθηκε), φόρος ακίνητης περιουσίας, ενεργειακή επιθεώρηση (για τα ακίνητα που ενοικιάζονται) και τεκμήρια διαβίωσης για τα τετραγωνικά!

Το τελευταίο «φασούλι» που μας επιφυλάσσουν είναι η υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί. Αυτό που ήδη μερικοί ονόμασαν σεισμόσημο

Μάλιστα το είχαν αποφασίσει και ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ανέλαβε να το επιβεβαιώσει και να δικαιολογήσει την επιβολή του. Μετά από οργισμένες αντιδράσεις κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων, αλλά και γενικότερης δυσαρέσκειας, ο υπουργός τα μάζεψε και αυτοδιαψεύστηκε! Λίγες ώρες μετά τις πρώτες του δηλώσεις στις οποίες δεν άφηνε περιθώρια, ανασκεύασε με άλλες, του τύπου «τίποτα δεν είναι σίγουρο,η κυβέρνηση ακόμη το εξετάζει,ήταν μία σκέψη από τα προηγούμενα χρόνια κτλ κτλ.»

Ακόμη και να μην έπαιξε ο Μανιάτης τον ρόλο του  »λαγού», για να βολιδοσκοπήσουν τις αντιδράσεις, «ο σπόρος φυτεύτηκε . Χρόνια τώρα η μέθοδος στην φορομπηχτική πολιτική είναι παρελκυστική .Δηλαδή να τους το πούμε σιγά σιγά για να το συνηθίζουν.

Έχουν επινοήσει για αυτό και έναν ευφάνταστο όρο. Τον ονομάζουν κοινωνικό διάλογο. Εγώ θα το ονομάσω, αλλιώς. «Αγάλι,αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι…» Και φυσικά επειδή σε αυτά τα θέματα δεν είμαι αισιόδοξη, είμαι βέβαιη ότι κι αυτόν τον φόρο θα τον φάμε στο κεφάλι!

Απλά μου κάνει εντύπωση ότι έχουν σημαδέψει και προσδιορίσει τα ακίνητα ως πηγή εύκολης,σίγουρης και αποδοτικής φορολόγησης. Δεν θα εκπλαγώ αν μου πούνε ότι υπάρχει ειδικό κλιμάκιο, με αποκλειστικό πεδίο σκέψης είναι να αναζητά τρόπους για να φορολογήσουν τα σπίτια μας.

Για την περίπτωση αυτή μπορώ να τους δώσω εγώ καλύτερες ιδέες. Να φορολογήσουν τα…μπαλκόνια.  Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ,γιατί δεν έχουν ζεστό κλίμα και ηλιοφάνεια. Η Τρόικα θα το παρατήρησε κι αυτό, όπως και τις άλλες «πολυτέλειες» του Έλληνα

Καθημερινά, βλέπω στην Καλαμαριά έναν κύριο που κάθε απόγευμα κάθεται στο μπαλκόνι του και ρουφάει ηδονικά τον καφέ του, χώρια που γουστάρει να καπνίζει ταυτοχρόνως και τα τσιγαράκια του!  Δηλαδή μια ακόμη απαράδεκτη πολυτέλεια που υπάρχει λόγω μπαλκονιού,το οποίο επαναλαμβάνω μέχρι σήμερα δεν φορολογείται έξτρα.

Και στον πιό κάτω όροφο,άλλος αφορολόγητος χρήστης μπαλκονιού,τον οποίο η γυναίκα του σερβίρει τις βραδινές ώρες δροσερό καρπούζι. Σημειωτέον με αυστηρό ύφος θα σημειώσω, ότι το εν λόγω μπαλκόνι έχει μετατραπεί σε παράδεισο με φυτά, τριανταφυλλιές , φύκους κτλ. Κι αυτή την προκλητική πολυτέλεια του Ελληνα πως και δεν τη φορολόγησαν; Πως τους ξέφυγε;

Θα δώσω και άλλες ιδέες για απομύζηση φόρων από τα μπαλκόνια μας. Η ΔΕΗ ας πούμε θα μπορούσε να επιβάλει ξεχωριστό ρολόι με πάγια κτλ για τα μπαλκόνια. Δεν είναι δυνατόν να έχεις φως μέσα στην χλιδή και να μην παίρνει και αυτή κατιτίς. Το ίδιο και η ΕΥΑΘ με το νερό. Ξεχωριστό ρολόι για την παροχή νερού στα μπαλκόνια, οι Δήμοι ειδικό τέλος για τα λουλούδια και τις γλάστρες κοκ.

Και για να σοβαρευτούμε έχω να παρατηρήσω τα εξής:

α) Η ασφάλιση αρκετών εκατομμυρίων ακινήτων σε όλη την επικράτεια, εκτός από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ή και δισεκατομμύρια απόδοσης φόρων, είναι και μία χοντρή μπίζνα για τις ασφαλιστικές. Δεν μάθαμε λεπτομέρειες, αν η ασφάλιση θα είναι από κρατικές ασφαλιστικές εταιρίες, των τραπεζών,ή θα μας ασφαλίσουν Ευρωπαϊκές.

β)Αν τελικά μας υποχρεώσουν σε αυτό το νέο φόρο-χαράτσι για τους σεισμούς, καλό είναι να αρχίσει να ψάχνει η κυβέρνηση τρόπο να …ασφαλιστεί η ίδια. Γιατί από τους σεισμούς που αυτή κινδυνεύει, λαμβάνοντας νέα φορολογικά μέτρα, κανένα ασφάλιστρο, καμίας ασφαλιστικής εταιρίας δεν θα την προστατεύσει!
karfitsa
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ