2013-08-28 22:32:05
Φωτογραφία για Κινηματογραφείται η αρχαία Αρκαδία στο Ίνι, με δάσκαλο το Χαρωνίτη
Δάσκαλος, για να διδάξει τις βασικές αρχές του κινηματογράφου και του γυρίσματος ενός ντοκιμαντέρ, θα γίνει... ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Λευτέρης Χαρωνίτης .

Μαθητές, όσοι ενδιαφέρονται και έχουν το μεράκι να καταγράψουν σελίδες της ιστορίας που αφορούν στο Ίνι και στην ευρύτερη περιοχή.

Σχολείο, το «κινηματογραφικό εργαστήρι» που στήνει ο πολιτιστικός σύλλογος "Ίνι –Μοναστηράκι", στο πολύκεντρο Ινίου.

Τα μαθήματα θα παραδοθούν την Παρασκευή 30 και Σάββατο 31 Αυγούστου 2013, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Το ότι τη διδασκαλία σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια αναλαμβάνει ο κ. Λευτέρης Χαρωνίτης, τυχαία υπόθεση δεν είναι. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με καταγωγή από το νησί (Ανώγεια) που έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του στην ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Κρήτης.


Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα δημιουργικά ντοκιμαντέρ "Ιδαίου Μύθοι" που καταγράφουν τις πολύχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ιδαίο Άντρο του Γιάννη Σακελλαράκη, οι "Κρήτες Ολυμπιονίκες", τα "Πορτέτα" των Θεοτοκόπουλου, Φραγκίσκου Λεονταρίτη και Καζαντζάκη, όπως και η κινηματογραφική τριλογία "Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας".

Δόγμα του είναι πως «ένας λαός που σέβεται αυτό που είναι, δε θέλει να χάσει την ιστορία του και μαζί με αυτήν και το προσωπικό βίωμα των ανθρώπων που φεύγουν». Για αυτό και είναι πάντα ανοικτός σε τέτοιου είδους προτάσεις και ενέργειες.

Αν και αντίστοιχα σεμινάρια έχουν γίνει στην Αθήνα, στην Κρήτη είναι η πρώτη φορά που έρχεται για αυτόν το λόγο. Όχι επειδή αρνήθηκε αλλά επειδή κανείς δεν του το είχε ζητήσει μέχρι σήμερα.

Την πρόταση, του την έκανε ο πολιτιστικός σύλλογος Ίνι – Μοναστηράκι, που στοχεύει στην ανάδειξη και στη δημιουργία αποθετηρίου ψηφιακών καταγραφών του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, όπως είπε στο MadeinCreta ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τίτος Κοκολάκης.

Ο σύλλογος ωστόσο δεν αρέσκεται σε κάποια ερασιτεχνική λήψη αλλά σε επαγγελματική δουλειά.

Για αυτό και ζήτησε τη βοήθεια του κ. Χαρωνίτη για την επιμόρφωση ανθρώπων που θα δουλέψουν πάνω σε αυτό, περισσότερο με καρδιά και όρεξη για να μάθουν.

Για αυτό και τέτοιου είδους προσκλήσεις δεν έχουν προϋποθέσεις, απευθύνονται σε όλους.

Όπως είπε ο κ. Χαρωνίτης μιλώντας στο MadeinCreta σε αυτές τις προσπάθειες δεν ταιριάζουν τα στεγανά, η συμμετοχή είναι ελεύθερη και χωρίς προϋποθέσεις.

Μπορεί να συμμετάσχει ο μαθητής, ο φίλος του κινηματογράφου, και όποιος ενδιαφέρεται για αυτό το αντικείμενο χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.

Σε αυτές τις ώρες ο ίδιος θα προσπαθήσει να τους φέρει σε επαφή με τη γλώσσα της κινηματογραφικής τέχνης-βασικές αρχές-Το σενάριο στο εθνολογικό ντοκιμαντέρ.

"Θα δουλέψουμε αρκετές ώρες με τους συμμετέχοντες κι ελπίζω να μπορέσω να τους διδάξω για τη δραματουργία στο σενάριο, για το τι είναι μια σκηνή, το πώς αναπτύσσεται και το πώς εξελίσσεται, τί είναι μια ενότητα σκηνών.

Βασικές αρχές και γνώσεις, για να μπορούν στη συνέχεια, να ερευνήσουν και να καταγράψουν μια ιστορία, προκειμένου αυτή, με τη βοήθεια μας, να γίνει ταινία. Σε αυτή την προσπάθεια δεν έχει λόγο μόνο ο δάσκαλος αλλά και ο μαθητής".

Στο τέλος του «Κινηματογραφικού Εργαστηρίου» που συνδιοργανώνεται από την περιφέρεια Κρήτης θα συσταθεί ομάδα που στη συνέχεια θα δεχτεί την υποβολή σεναρίων προκειμένου το καλύτερο που θα αναδειχθεί να γίνει ταινία, η οποία και θα προβληθεί στα «Αρκάδεια 2014».

«Θα ανοίξουμε ένα κατάλογο υποβολής σεναρίων για εθνολογικά θέματα προκειμένου να αναδειχθεί το καλύτερο. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013.

Το Φεβρουάριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Το καλύτερο σενάριο θα βοηθηθεί για να γυριστεί και ταινία», είπε ο σκηνοθέτης, που πάντα ενθουσιάζεται με τέτοιου είδους ενέργειες, διότι ποτέ δεν ξέρει τί θα συναντήσει σε αυτή τη διαδρομή.

Θεματικές ενότητες

Οι θεματικές ενότητες με βάση τις οποίες θα μπορεί να αναπτυχθεί το σενάριο για ντοκιμαντέρ είναι δύο, όπως διευκρίνισε στοMadeinCreta, o πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου:

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ίνι και την «Αρχαία Αρκαδία» που περιλαμβάνει σήμερα τα χωριά: Κασσάνοι, Αυλή, Νιπιδιτός, Ρουσσοχώρια, Σχοινιάς, Λαγούτα, Μαχαιρά.

Σε αυτή την περιοχή το σενάριο πρέπει απαραιτήτως να σχετίζεται με την αρχαία πόλη Αρκαδία που ήταν το διοικητικό κέντρο της περιοχής, σύμφωνα και με την ανακάλυψη των αρχαιολόγων Αντώνη Βασιλάκη και Περίανδρου Επιτροπάκη.

Το σενάριο, ωστόσο, μπορεί να αφορά γενικά στην ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μόνο για τα χωριά Ίνι και Μοναστηράκι.

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ