2012-04-08 20:17:06
Φωτογραφία για Γραπτές εγγυήσεις από την αντιπολίτευση για την εκεχειρία ζητά πλέον η Συρία
Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα αποσύρει τον στρατό που έχει αναπτυχθεί στις πόλεις της Συρίας αν δεν δοθούν γραπτές εγγυήσεις της αντιπολίτευσης ότι αποδέχεται τον τερματισμό κάθε είδους βίας επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του.

«Το να πούμε ότι η Συρία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πόλεις στις 10 Απριλίου είναι ανακριβές, γιατί ο ειδικός απεσταλμένος Κόφι Άναν δεν έχει ακόμα παρουσιάσει γραπτές εγγυήσεις ότι οι ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις αποδέχονται τον τερματισμό κάθε είδους βίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Συρία έχει συμφωνήσει με την πρόταση του Κόφι Ανάν, μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, για απόσυρση των στρατιωτών από τις πόλεις ως τις 10 Απριλίου και πλήρη κατάπαυση πυρός και από τις δύο πλευρές (στρατό και αντάρτες) 48 ώρες αργότερα.

Από την πλευρά του, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, η μεγαλύτερη συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να επέμβουν επειγόντως για σταματήσουν οι βιαιότητες στη Συρία, μετά και το κύμα ωμής βίας που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις το Σάββατο και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.


Το Συμβούλιο καλεί σε παρέμβαση για να τερματιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί το «βάρβαρο καθεστώς [Άσαντ]» και να υιοθετήσει απόφαση στο άρθρο 7 ώστε να διασφαλιστεί η υπεράσπιση των πολιτών. Χαρακτηρίζει δε ψευδή τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υιοθετήσει το σχέδιο Ανάν καθώς από την περασμένη Δευτέρα σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άμαχοι.

Εντωμεταξύ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα λάβει μέτρα αν το συριακό καθεστώς δεν σεβαστεί την ημερομηνία της 10ης Απριλίου, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα μέτρα.

Περίπου 4.000 Σύροι πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας από την Πέμπτη και δεκάδες χιλιάδες ήδη βρίσκονται εκεί μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης και του εμφύλιου πολέμου από τον Μαρτίου του 2011.

Πάνω από 100 νεκροί το Σάββατο

Το Σάββατο ήταν μία από τις πλέον αιματηρές ημέρες των τελευταίων εβδομάδων στη Συρία καθώς τουλάχιστον 107 άτομα, μεταξύ των οποίων 74 άμαχοι, σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Μόνο στην πόλη Λατάμνα, στην επαρχία της Χάμα σκοτώθηκαν 40 άτομα από βομβαρδισμούς του στρατού. Άλλοι 16 άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Χομς, οι περισσότεροι από τους βομβαρδισμούς του στρατού και 12 στην περιοχή της Ιντλίμπ. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι 16 λιποτάκτες, 17 πράκτορες της ασφάλειας και αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από το περσινό Μάρτιο οι νεκροί, σύμφωνα με μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις, ξεπερνούν τους 10.000 ενώ πολλές δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες, οι φυλακισμένοι και όσοι έχουν υποστεί βασανιστήρια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ