2013-08-31 13:23:23
Φωτογραφία για Το πρόβλημα των εσόδων και η περίπτωση της Γαλλίας στο λαθρεμπόριθο τσιγάρων
Καμπανάκι έχει κτυπήσει στο υπουργείο Οικονομικών μετά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά τον μήνα Ιούλιο, καθώς ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, έστω κι αν «φαντάζει όλο και πιο εφικτός», όπως σημειώνει το υπουργείο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Άλλωστε η τρόικα περιμένει στη γωνία αναμένοντας αποτελέσματα εν όψει αξιολόγησης Σεπτεμβρίου σε αυτά τα μέτωπα.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντικό πρόβλημα που συνδέεται με υψηλής επικινδυνότητας παραβατικότητα είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων απ΄ όπου το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με φάκελο με στοιχεία που κατέθεσε πριν λίγους μήνες ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, στον οικονομικό εισαγγελέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ
. Σούρλας, προκύπτει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που αγγίζει σε ποσοστό ακόμη και το 20% της νόμιμης εμπορίας, το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους έως 800 εκατ. ευρώ. Με δεδομένα τα μεγέθη αυτά εύλογα αναρωτιέται κανείς το πώς ένα τέτοιας κλίμακας φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των φορολογουμένων. Ωστόσο η όλη διαδικασία διαχείρισής του κρύβει παγίδες, που μπορεί να ακυρώσουν τις όποιες καλές προθέσεις, καθώς γύρω από το μέγα ζήτημα αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας «στήνονται» μεγάλα επιχειρηματικά παιχνίδια, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Είναι ενδεικτικό το τί συμβαίνει στη Γαλλία, όπου στο φόντο του αγώνα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της έγκριτης Γαλλικής εφημερίδας Le Journal Du Dimanche με τίτλο «Το περίεργο Ελβετικό λόμπινγκ για τα Γαλλικά τσιγάρα». Εκεί αναφέρεται στην Ελβετική εταιρία Sicpa που σύμφωνα με την εφημερίδα προσπαθεί να πείσει τις δημόσιες αρχές να της εμπιστευτούν την ιχνηλασιμότητα των πακέτων τσιγάρων στη Γαλλία, υποσχόμενη τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ημέρες ένα σχετικό άρθρο, που περιέργως ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ενάντια στη φοροδιαφυγή, απορρίφθηκε από τη Γερουσία. Έχοντας κατά περίεργο τρόπο ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου ενάντια στη φοροδιαφυγή ανέθετε στο Δημόσιο την οργάνωση της ιχνηλασιμότητας των τσιγάρων στη Γαλλία.

Η Ελβετική εταιρία εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αποσπάσει αυτήν την αγορά των 80 εκατομμυρίων ευρώ, προσπαθώντας να πείσει τις Γαλλικές Αρχές ότι οι εταιρείες απλά θα μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές. Ήδη από το 2008 η Sicpa είχε προσπαθήσει να επιβάλει την παρουσία της κοντά στους τελωνειακούς σταθμούς μέσω του Κλοντ Γκεάν, ο οποίος ήταν τότε Γενικός Γραμματέας των Ηλυσίων Πεδίων, όμως η κυβέρνηση απέρριπτε συνεχώς το σύστημα ιχνηλασιμότητας της Sicpa. Σύμφωνα με μία έκθεση των αρμοδίων υπηρεσιών εκείνης της εποχής, είχε κριθεί «μη εφαρμόσιμο, καθώς δεν παρείχε καμία βοήθεια στους τελωνειακούς …».

Ο Πιερ Ντελβάλ, πρόεδρος του ιδρύματος Waito που μάχεται κατά του λαθρεμπορίου, όντας παλιός διευθυντής της Sicpa καταγγέλλει τις μεθόδους του λόμπινγκ.

Πηγή: Κέρδος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ